Κρητη

Άναψαν τα αίματα στο συλαλλητήριο των αγροτών

680x382_680_382_imagesmadeimagesremotehttp_cretalive.s3.amazonaws.com287204cufl3olwiaawnzd_680_383_s.jpg

Με χημικά απάντησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στους συγκεντρωμένους αγρότες, που επιδίωξαν να πλησιάσουν το χώρο πλησίον της Βουλής, στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου που πραγματοποιούν σήμερα στο Σύνταγμα προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής, δράση για την οποία είχε προηγηθεί ενημέρωση τις προηγούμενες ημέρες. Ακολούθησε ένταση με τους αγρότες να προτάσσουν τις κατσούνες απέναντι στα ΜΑΤ, που αντιμετώπισαν με χημικά και κρότου-λάμψης, την προσπάθεια των αγροτών να μπουν στη Βουλή για να επιδώσουν το ψήφισμα.

Οι αγρότες ήταν συγκεντρωμένοι στην κάτω πλευρά του Συντάγματος και αποφάσισαν να ανέβουν στην πάνω πλευρά. Από τους 5.000-6.000 συγκεντρωμένους, μία ομάδα 10-15 ατόμων ανέβηκε ως το φυλάκιο, με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους απωθούν κάνοντας χρήση χημικών. Η κατάσταση ξέφυγε του ελέγχου, οι αγρότες απωθήθηκαν, όμως άρχισαν να ανασυντάσσονται και να ανεβαίνουν στην πλατεία. Κάθε φορά που οι αγρότες επιδιώκουν να πλησιάσουν στο χώρο της Βουλής, οι αστυνομικοί απαντούν με χημικά και κρότου – λάμψης, ενώ έχει γίνει ήδη και μία σύλληψη.

Αυτή την ώρα (14.30) κλειστή παραμένει η λεωφόρος Αμαλίας και η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ δεν προτίθενται να αποχωρήσουν αν δεν αφεθούν ελεύθεροι οι συνάδελφοί τους που έχουν συλληφθεί αλλά και αν δεν λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Νωρίτερα σημειώθηκε μικροεπεισόδιο, όταν οι αγρότες δεν επέτρεψαν στον Παναγιώτη Λαφαζάνη που βρέθηκε στο Σύνταγμα να κάνει δηλώσεις και να απευθύνει χαιρετισμό, όπως εξέφρασε την πρόθεση να κάνει.

“Μας χτύπησαν χωρίς λόγο” – δηλώνει ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, εξηγώντας ότι η ομάδα των αγροτών πήγαινε να παραδώσει το ψήφισμα, όταν δέχτηκε πλευρικό χτύπημα.

“Βρισκόμαστε σε αστυνομικό κλοιό τώρα” – αναφέρει ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ, Μιχάλης Καμπιτάκης, τονίζοντας ότι το χτύπημα από τα ΜΑΤ προέκυψε απρόκλητα. “Δεν είμαστε αναρχικά στοιχεία” – προσθέτει ο ίδιος, ενώ εκφράζοντας την αποφασιστικότητα των αγροτών αναφέρει: “Αν δε βάλουν νερό στο κρασί του, δε θα φύγουμε από εδώ”.

Από νωρίς το πρωί, ωστόσο, είχαν συγκεντρωθεί οι αγρότες της Κρήτης έξω από τη Βουλή των Ελλήνων, μαζί με αγρότες από την υπόλοιπη Ελλάδα, για την πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου με στόχο να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ενάντια στα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, που όπως λένε, οδηγούν στον αφανισμο τους.

Οι αγρότες αποβιβάστηκαν από τα πλοία της γραμμής, από την Κρήτη για τον Πειραιά, στις 7.10 το πρωί και βρέθηκαν στον Άγνωστο Στρατιώτη από το λιμάνι με λεωφορεία συνοδεία περιπολικών.

Κλειστές παρέμειναν η Βασιλίσσης Σοφίας και η Αμαλίας στο ύψος της Βουλής, ενώ το πρωί οι δρόμοι στο κέντρο άνοιξαν, για να κλείσουν εκ νέου λίγο μετά τις 12.00 οπό9τε και ξεκίνησε το συλλαλητήριο των αγροτών.

Αντιπροσωπεία των αγροτών προτίθεται να επιδώσει ψήφισμα στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή.

Εκτιμάται πως χιλιάδες θα είναι οι αγρότες που θα λάβουν μέρος στην κινητοποίηση. Κάποιοι ταξίδεψαν από το νησί μαζί τα αγροτικά τους οχήματα.

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποί τους :

“Στο Πανελλήνιο αγροτικό συλλαλητήριο θα συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι συστρατευμένοι με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας μας για να δώσουμε δυναμικό παρόν και να διαμαρτυρηθούμε, για την ισοπέδωση και τις πολιτικές που ξεκληρίζουν τον αγροτικό χώρο”.

Στόχος των παραγωγών- όπως αναφέρουν οι ίδιοι- είναι η συμβολική κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών.