Διεθνη

Άρχισε τα παζάρια ο Ερντογάν!

retzep-tagip-erntogan_170107_081252

Συσχετίζει ευθέως με τους 8 αξιωματικούς την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών

Εξαιρετικά δυσμενές κλίμα διαμορφώνεται στο ζήτημα της φυλάκισης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στη γειτονική χώρα, Μανώλης Κωστίδης, μετέδωσε στην εκπομπή “Σήμερα”, με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου, ρεπορτάζ από συνομιλία του Ταγίπ Ερντογάν με Τούρκους δημοσιογράφους, μετά τη Σύνοδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Βάρνα.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, το οποίο κυριαρχεί στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Χουριέτ”, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να συσχετίζει ευθέως το ζήτημα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, με τους 8 Τούρκους που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016, την έκδοση των οποίων ζητάει επίμονα εδώ και πολύ καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν φέρεται να είπε σε συνεργάτες του μετά τη σύνοδο στη Βάρνα ότι «μιλήσαμε και για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών…τους εξήγησα ότι το θέμα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και οι οικογένειες και οι υπάλληλοι του προξενείου μπορούν και τους επισκέπτονται…τους είπα πως δεν είμαι μεγαλύτερος από τη Δικαιοσύνη, και ότι το θέμα είναι στη φάση της εκδίκασης».

Ωστόσο, συνεχίζοντας, εμφανίζεται να λέει και τα εξής, «μπλέκοντας» τους Έλληνες στρατιωτικούς με τους 8 Τούρκους: «τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο αυτοί που ασχολούνται τόσο με τους Έλληνες να μην έχουν ασχοληθεί με το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών. Εμείς βέβαια δεν συσχετίζουμε τα δύο θέματα. Όμως αυτοί που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας είναι ακόμα στην Ελλάδα».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στους Τούρκους δημοσιογράφους πως θα επιμείνει στο θέμα των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου  και τόνισε πως η ΕΕ δεν συμπεριφέρθηκε αμερόληπτα σε αυτό το θέμα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: “Και εκείνοι που βρίσκονται στον βορρά και εκείνοι που βρίσκονται στον νότο στο νησί πρέπει να είναι σε ίσο βαθμό συνέταιροι. Αλλά το πρόβλημα του ε/κ τομέα είναι άλλο. Ο ε/κ τομέας λέει “εμείς κάνουμε με όποια εταιρεία θέλουμε γεώτρηση”. Εμείς λέμε ‘ο νότος και ο βορράς να συναντηθούν και να αποφασίσουν μαζί σε ποια εταιρεία θα το δώσουν”. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η ΕΕ συμπεριφέρθηκε αμερόληπτα σε αυτό το θέμα”. 

“Στη Βάρνα συζήτησαν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και την Ελλάδα”. “Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε λεπτομερώς αυτά τα θέματα. Συζητήσαμε την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι συνελήφθησαν επειδή πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν σε στρατιωτική μας περιοχή. Τους εξηγήσαμε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, τους επισκέπτονται οι οικογένειες και οι προξενικές αρχές”.

-“Εσείς είστε μεγάλη χώρα, εσείς είστε μεγάλος Πρόεδρος, διασφαλίστε ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο αυτοί στρατιωτικοί”, είπαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

-“Εγώ δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη, το επεισόδιο είναι σε επίπεδο δικαιοσύνης. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα λάβουν οι δικαστικές αρχές”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

“Εμείς ασφαλώς δεν διασυνδέουμε τα δύο θέματα. Αλλά εκείνοι που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας είναι ακόμη στην Ελλάδα. Εμείς όταν τους ζητήσαμε δεν μας τους έδωσαν. Αυτοί που δεν βγάζουν άχνα γι αυτό το θέμα λένε ότι πρέπει να αφεθούν αμέσως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Screen-Shot-2018-03-28-at-8.08.16-AM

http://STYLE100FM.GR