Σητεια

Ας σοβαρευτούμε επιτέλους και ας κοιτάξουμε το δάσος και όχι το δέντρο σε αυτή την πόλη. Του Μανώλη Αγγελάκη

1505518_10152782196707976_7160789351421167604_n (1)

Πιστεύω ότι είμαι θετικός άνθρωπος. Επομένως δεν απογοητεύομαι και εύκολα. Σίγουρα λοιπόν δεν περίμενα ότι στο τελείωμα του 2017 και με αφορμή το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μου με θέμα το πλανητάριο – αστροσχολείο – εκπαιδευτικό αστεροσκοπείο (πείτε το όπως θέλετε),θα ένοιωθα τόση απογοήτευση.

Απογοήτευση για την πορεία μας σαν πόλη που ενώ φυσιολογικά,ειδικά για μιαδράση – δομή του Γεωπάρκου Σητείας, θα έπρεπε να χαροποιεί το σύνολο των κατοίκων της επαρχίας μας αντιμετωπίστηκε με σκοπιμότητες.

Λέμε πως όλοι θέλουμε να αναπτύξουμε τοτουριστικό προϊόν της περιοχής μας. Ειλικρινά όμως δεν ξέρω αν είμαστε άξιοι να το αναπτύξουμε ή εφόσον είμαστε τυχεροί και το αναπτύξουν άλλοι για εμάς , αν είμαστε άξιοι να το διαχειριστούμε.

Βρισκόμαστε ίσως στην πιο δύσκολη και μεταβατική περίοδο για την επαρχία μας που παρά τις δυσκολίες και την έλλειψη τουριστικών υποδομών βλέπουμε δειλά δειλά να αναπτύσσεται κάποιο τουριστικό προϊόν.

Αυτό σε ένα βαθμό οφείλεται στο Γεωπάρκο Σητείας γιατί, ας μην γελιόμαστε, τα «περιουσιακά» μας στοιχεία στο ζήτημα του τουριστικού μας προϊόντος σαν επαρχίαείναι το Βάι μας, το Αεροδρόμιο μας και το Γεωπάρκο.

Ενταγμένο στα Παγκόσμια Γεοπάρκα της Unesco από μόνο του μπορεί να αποτελέσει εργαλείο είναι εργαλείο για αλματώδη ανάπτυξη ΑΜΕΣΑ εφόσον αξιοποιηθεί κατάλληλα. Για να αντιληφθούμε την δυναμική του αναφέρω δυοχαρακτηριστικά παραδείγματα μεταξύ δεκάδων άλλων.

Παράδειγμα πρώτο το Γεωπάρκο Δυτικού Τζούντλαντ στη βόρεια Δανία, μια περιοχή που πριν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων είχε μια σχετικά μικρή τουριστική κίνηση, κυρίως εσωτερικούτουρισμού(τουΣαββατοκύριακου). Αξιοποιώντας 48 αξιοθέατα της περιοχής (http://www.geoparkvestjylland.com/ln-int/denmark/48-geosites) και αυξάνοντας την επισκεψιμότητά τους κατάφερε νατριπλασιάσει σε αριθμό τις κλίνες της περιοχής αλλά και να αυξήσει το ποσοστό πληρότητας κατά 65 % ακόμα και τις δύσκολες για αυτούς λόγο ψύχους περιόδους.

Παράδειγμα δεύτερο το Γεωπάρκο της Βόρειας Πεννίνιας στο Ηνωμένο Βασίλειο,  μια φτωχή, απομακρυσμένη και αποκομμένη περιοχή ανάμεσα σε βουνά και  οροπέδια στην Αγγλική ενδοχώρα, που παλιότερα είχε αρκετά ανθρακωρυχεία. Με την ένταξή της στο παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων κατάφερε το έτος 2016 να έχει 2,5επισκέπτες (http://www.explorenorthpennines.org.uk/ ).Εμείς με πόσους από αυτούς θα είμασταν ευχαριστημένοι;

Αλήθεια καταλαβαίνουμε την σημασία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την επαρχία μας με τους δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους και το ιδιαίτερο φυσικόκάλος, πόσα κέρδη θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε από την «εκμετάλλευσή» του;

Μια από τις βασικές αρχές του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων , είναι ηαποκέντρωση των δράσεων και των δομών του σε όλη την επικράτεια τουΓεωπάρκου με την δημιουργία ή την ανάδειξη δομών για την αύξηση τηςεπισκεψιμότητας από την Λάστρο μέχρι τον Κάβο Σίδερο.

Μιλώντας για Γεωπάρκο μιλάμε για ένα ανοιχτό διαδραστικό μουσείο σε ολόκληρη την επαρχία, με κέντρα πληροφόρησης, με πλανητάριο, με μουσείο νερού, με ψηφιακά μουσεία, με διαδρομές περιπάτου/περιήγησης, με αρχαιολογικούς χώρους, με οτιδήποτε μπορεί να αναδειχθεί και να γίνει πόλος έλξης.

Όχι δύσκολα, εύκολα με πρόγραμμα όμως…

Με κεντρικό σχεδιασμό, από τον Φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου με το επιστημονικό του προσωπικό σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο της συγκεκριμένης περιοχής ή την τοπική κοινότητα αξιοποιώντας την γνώση και αξιολογώντας τις προτάσεις των ανθρώπων της εκάστοτε περιοχής.

Μιλώντας για σχεδιασμό ερχόμαστε στις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής. Μια υπεύθυνη δημοτική αρχήοφείλει να μελετά ΣΟΒΑΡΑ τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την δήμο της και να ιεραρχεί τις αναπτυξιακές προτεραιότητες ανάλογα με την δυνατότητα υλοποίησης των δράσεων που προτείνουν τα στελέχη της.

Με διαβούλευση και συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο, να το ψηφίζει και φυσικά να το υλοποιεί αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος της οποίας απόφασης παίρνει. Δεν νοείται να εκβιάζετε από τον οποιοδήποτε δημότη, που είτε απόιδιοτροπία είτε από εγωισμό, δίκαια ή άδικα απειλεί ότι θα πάει σε εισαγγελείς γραμματείς και φαρισαίους για να βρει «το δίκιο του».

Αν η δημοτική αρχή έχει εξετάσει λεπτομερώς το ζήτημα, αν έχει μεριμνήσει για όλες τις απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες και έχει προβεί σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους ως προς την δυνατότητα υλοποίησης της δράσης που θεωρεί απαραίτητη να γίνει , κανείς καλοπροαίρετος ή κακοπροαίρετος δεν θα μπορεί να παίζει τα παιχνίδια του στην πλάτη του Σητειακού λαού.

Αν όλα αυτά τα έκανε έγκαιρα η δημοτική μας αρχή , δεν θα δινόταν η δυνατότητα σε κανέναν Μανόλη, Μιχάλη, Κωστή ή Βαγγέλη να αμφισβητήσει δίκαια η άδικα δεν με νοιάζει, τη δημιουργία όχι μόνο πλανητάριου στα Ε. Μουλιανά, αλλάοτιδήποτε άλλο, οπουδήποτε αλλού στην επαρχία μας.

Αυτό όμως δεν έγινε έγκαιρα ,με αποτέλεσμα να δημιουργείται πόλωση, αρνητισμός, διασπορά ψευδών ειδήσεων, απειλές, λογικές τύπου «όποιος δεν είναιμαζί μου είναι εναντίων μου» και μια έντονη παραφιλολογία που ακόμα και ο καφετζής της γειτονιάς (δεν ειρωνεύομαι τους καφετζήδες , καφετζής είμαι και εγώ εξάλλου) στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και στα καφενεία να εκφράζει με πάθος απόψεις που ούτε είναι ειδικός να ξέρει αν είναι σωστές και δεν οφείλει και να γνωρίζει στην τελική.

Ευτυχώς η θέση του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δήμου Σητείας στον οποίο έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, ήταν και είναι ξεκάθαρη:

” Το πλανητάριο, το αστροσχολείο είναι μια δομή που πρέπει να γίνει στην επαρχία μας γιατί η επαρχία μας έχειέλλειψηαπό τουριστικές υποδομές και θεωρούμε σαν σύλλογος ότι άμεσα αξιοποιώντας και το εργαλείο που λέγεται Γεωπάρκο Σητείας πρέπει πολλές τέτοιες δομές να γίνουν στο σύνολο της επαρχίας. Δεν μπαίνουμε στη λογική υπέρ η κατά των Μουλιανών γιατί αφενός δεν είμαστε και δεν οφείλουμε να είμαστε υποθηκοφύλακες , ούτε γνωστές τοπογραφίας , ούτε αστροφυσικοί , ούτε μέλη του φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου δυστυχώς για να διαμορφώνουμε σχεδιασμό . Καλούμε όλες τις πλευρές να βάλουν νερό στο κρασί τους , να ρίξουν τον εγωισμό τους και να δουλέψουν άμεσα στην υλοποίηση της δημιουργίας της συγκεκριμένης δομής οπουδήποτε υποδείξουν οι άμεσα αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς. Γιατί αν αυτή δεν υλοποιηθεί να γνωρίζουν όλοι ότι ο Σητειακός Λαός ,πρωτοστατούντος του συλλόγου μας θα τους κυνηγήσει.”.

Αυτά λέγαμε σαν σύλλογος με απόφαση του ΔΣ στις 27/11/2017 αυτά θα συνεχίσουμε να λέμε όχι μόνο για το πλανητάριο αλλά για την οποιαδήποτε υποδομήπάει να γίνει οπουδήποτε .

Με λογικές τοπικισμού, ανταγωνισμού μεταξύ τοπικών διαμερισμάτων γιατίεκεί και όχι εδώ, γιατί στα Ε.Μουλιανά και όχι στο Παλαίκαστρο, γιατί όχι στην Αγία Φωτιά και όχι στο Οροπέδιο της Ζήρου δεν πάμε πουθενά αγαπητοί φίλοι και συνδημότες.

Διαδίδοντας ανακρίβειες και ψεύτικες «αποκαλύψεις», πολώνοντας το κλίμα γύρω από τη χωροθέτηση  μιας υποδομής, αλλά κυρίως όταν σαν Δήμος δεν ξεκαθαρίζεις την στάση σου αλλά διογκώνεις το πρόβλημα μετατρέποντας ένα απλό ζήτημα σε σίριαλ , δεν προοδεύουμε, ούτε σαν τόπος ούτε σαν άνθρωποι.

Είναι ανήκουστες εκφράσεις όπως «Δεν μας εδώκατε το αστεροσκοπείο , δεν θα δείτε τη ψήφο μας». Δεν νοείται εν έτη 2018 πλέον, εμείς οι ίδιοι σαν δημότες να συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τις ίδιες παλαιοκομματικές μεθόδους που μας φέρανε σε αυτή την κατάσταση που είμαστε σήμερα σαν επαρχία. Αγαπάς φίλε απότο Χαμαίτουλο το χωριό σου κατέθεσε πρόταση μέσω ΟΧΕ για να χρηματοδοτηθεί μια δράση στο χωριό σου και γίνε η ψυχή αυτής της δράσης στο χωριό σου.

Η Επαρχία μας είναι ΕΝΙΑΙΑ και ΕΝΙΑΙΑ θα πρέπει να γίνεται ο σχεδιασμός για τη σωστή και δίκαια κατανομή υποδομών και δράσεων σε όλη της την επικράτεια. Κάτι για το οποίο τόσο ο Φορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου όσο και η Δημοτική Αρχή με το Δημοτικό Συμβούλιοθα κριθούν στο κατάπόσο κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση. Και αν δεν κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση… Μαύροφίδι που λέει και ο λαός μας…

Ας βάλουμε όλοι το χεράκι μας και τη δράση μας, γιατί με ευχές μόνο  δουλειά δεν γίνεται, το 2018 να είναι το έτος που θα αλλάξει όψη η επαρχία μας. Τα χρονικά όρια στενεύουν και όπως λέει και ένα τραγούδι «ο κόσμος δεν αλλάζει με κουβέντες  δεν άλλαξε ποτέ με προσευχές.» Το οφείλουμε όλοι και ειδικά η νέα γενιά πρώτα από όλα στους εαυτούς μας.

 

Υ.Γ  1 : Ευτυχώς οι γονείς μου με έμαθαν ότι μπορώ να λέω ελεύθερα την άποψη μου κανείς δεν έχει δικαίωμα να μου στερήσει να την εκφράζω. Ευελπιστώ οι «συστάσεις» από «συνδημότη μας» και «καλό μου φίλο… που θέλει να με προστατεύει…» να προσέξω τι θα πω για αυτόν… αλλιώς … θα έχω πρόβλημα… θα φάω «Χ»κτλ… να ήταν πάνω στην ένταση της συγκεκριμένης βραδιάς…

 

ΥΓ 2 : Το αν ο κ. Λεβεντέρης ήταν αποτελεσματικός ή όχι στα καθήκοντα του μπορούν να το κρίνουν όλοι όσοι ζουν καθημερινά σε αυτή την πόλη…  Μπάμπη καλή συνέχεια στο δρόμο που επέλεξες από καιρό με συνέπεια να διαβείς…

 

Μανόλης Αγγελάκης

* Ο Μανόλης Αγγελάκης είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Κατ/των Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δήμου Σητείας

http://style100fm.gr