ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ, Σητεια

Εκδήλωση με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος στη Σητεία από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας

IMG_5312

Και φέτος, το εσπέρας του Σαββάτου του Λαζάρου, 8 Απριλίου, το Παράρτημα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στην πόλη της Σητείας διοργάνωσε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου εκδήλωση με ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

IMG_5312

Μετά την εναρκτήρια προσευχή και το απολυτίκιο της εορτής «Την κοινήν ανάστασιν», ο Καθηγητής και υπεύθυνος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σητεία Αιδεσιμολ. πρωτ. Νικόλαος Αλεξάκης προλόγισε κατάλληλα την εκδήλωση, καλωσορίζοντας τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και όλους τους παριστάμενους. Όπως υπογράμμισε, η εκδήλωση αυτή αποτελεί πλέον θεσμό, αφού για τριάντα χρόνια πραγματοποιείται ανελλιπώς με σκοπό την εισαγωγή και προετοιμασία όλων ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδος των θείων Παθών και της ενδόξου Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού.

IMG_5315

IMG_5316

IMG_5319 (1)

 

Στη συνέχεια η χορωδία των μικρών παιδιών της Σχολής έψαλε από την υμνολογία του Τριωδίου τους ύμνους «Τη υπερμάχω», «Κύριε των δυνάμεων» και «Θεοτόκε Παρθένε», και ακολούθησε η Χορωδία της Σχολής, που αποτελείται από τους Ιεροψάλτες της περιοχής Σητείας αλλά και μαθητές της Σχολής άνδρες και γυναίκες. Υπό τη διεύθυνση του π. Νικολάου Αλεξάκη, έψαλε τους ύμνους «Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας…», «Της σωτηρίας εύθυνον μοι τρίβους…», και «Τα πλήθη των πεπτραγμένων μοι δεινών…», από την τάξη του Εωθινού Ευαγγελίου των Κυριακών της Μεγ. Τεσσαρακοστής, «Γεύσασθε και ίδετε» (Κοινωνικό Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας), «Αλληλούια» και «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» (από την Ακολουθία του Νυμφίου), «Φθάσαντες πιστοί το σωτήριον πάθος» (Όρθρος Μεγ. Δευτέρας), «Επί ξύλου βλέπουσα» (Όρθρος Μεγ. Παρασκευής), «Δευτέραν Εύαν την Αιγυπτίαν» (Δοξαστικό αποστίχων Όρθρου Μεγ. Δευτέρας) , «Κύριε ερχόμενος προς το Πάθος» (Δοξαστικό Αίνων Μ. Δευτέρας), «Ήπλωσεν η πόρνη…» ( Όρθρος Μεγ. Τετάρτης», «Ελκόμενος επί Σταυρού» (Δοξαστικό Γ΄ Ώρας της Μεγ. Παρασκευής), «Τον Κύριον υμνείτε» και «Ανάστα ο Θεός» (από την Ακολουθία του Μεγάλου Σαββάτου), και «Αναστάσεως ημέρα…» (Δοξαστικό αίνων του Πάσχα).

IMG_5320

IMG_5321

IMG_5323

Επίσης, διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ «Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης», τα οποία ανέγνωσε ο μαθητής της Σχολής Νικόλαος Γιαλεσάκης.

IMG_5325

IMG_5329

Στο τέλος της εκδήλωσης, που παρακολούθησαν Κληρικοί της πόλεως και των γύρω Ενοριών και αρκετός κόσμος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος συνεχάρη τα μέλη της Χορωδίας και όλους τους μαθητές της Σχολής για την εξαιρετική απόδοση των ύμνων και ευχήθηκε ολόθυμα στον π. Νικόλαο εξ ύψους δύναμη και υγεία για ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ για πολλά ακόμη χρόνια αυτή τη σπουδαία διακονία της εκμάθησης της ιεράς τέχνης της εκκλησιαστικής μουσικής και της μεταλαμπάδευσης της πατρώας ιεροψαλτικής παραδόσεως, του ήθους και του γνήσιου πατριαρχικού ύφους από τα μικρά παιδιά μέχρι και τους μεγαλύτερους. Επίσης, ευχήθηκε καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα με μετοχή στις κατανυκτικές Ιερές Ακολουθίες και να προσπαθήσομε να κάνομε όλοι πράξη τα μεστά θεολογικά λόγια που ακούσαμε από την γραφίδα ενός συγχρόνου Αγίου, του Αγίου Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ, για τον Γέροντά του Όσιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, περί του Θελήματος του Θεού στη ζωή μας και περί τηρήσεως των θείων εντολών.

IMG_5337

sitia press