Κρητη

Εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης στην Ιταλία για την ανάπτυξη της οικοτεχνίας

2

Η ανάπτυξη του προγράμματος της οικοτεχνίας στη Κρήτη και στην Ιταλική Περιφέρεια του VENETO προκειμένου να καταγραφούν οι καλές πρακτικές για την ανάπτυξη του κλάδου βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης αντιπροσωπείας Αυτοδιοικητικών της Κρήτης στην Ιταλία. Ο δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος της οικοτεχνίας στη Περιφέρεια του VENETO χαρακτηρίζεται ως πρότυπο για τον σχεδιασμό, τις μεθοδολογίες που εφαρμόζονται, ο οποίος μάλιστα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ενδυναμώσει την οικονομία της περιοχής, το εισόδημα των παραγωγών αλλά και τον ποιοτικό τουρισμό.

2

Εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας του VENETO, και αναπτυξιακών εταιρειών είχαν συναντήσεις με τα μέλη της Κρητικής αντιπροσωπείας που αποτελούνταν από τους: Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή τομέα Μανόλη Χνάρη, τους Δημάρχους Θοδωρή Πατεράκη (Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας), Μανόλη Κοκοσάλη (Αναπτυξιακή Ηρακλείου) , Μανόλη Καλλέργη (ΑΚΟΜΜ), εκπροσώπους των Αναπτυξιακών Εταιρειών και υπηρεσιακά στελέχη.

3

Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών που πραγματοποίησαν με θεσμικούς εκπροσώπους της Ιταλικής Περιφέρειας ενημερώθηκαν  για τους στόχους και το περιεχόμενο του σχεδιασμού της οικοτεχνίας όσο και για τα αποτελέσματα της δεκαετούς εμπειρίας από την εφαρμογή της στην περιοχή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα συστήματα παρακολούθησης κι ελέγχου καθώς και στις προσπάθειες απλοποίησης των διαδικασιών αυτών για τη διευκόλυνση των μικροπαραγωγών-οικοτεχνών με παράλληλη μέριμνα προστασίας-ασφάλειας των καταναλωτών.

Τα μέλη της Κρητικής αντιπροσωπείας ενημερώθηκαν επίσης  για τους τρόπους εμπορικής διάθεσης – προώθησης των οικοτεχνικών προϊόντων , ενώ σημαντική εμπειρία αποκτήθηκε μέσα από τις επισκέψεις που είχαν οργανωθεί σε οικοτεχνικές μονάδες προσφέροντας τη δυνατότητα της άμεσης επαφής και συνομιλίας με τους ίδιους τους οικοτέχνες, καθώς και διαπιστώσεις των συνθηκών επεξεργασίας των προϊόντων τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός της κατοικίας τους.

«Στόχος μας είναι, να δοθεί η δυνατότητα στους μικρούς κυρίως παραγωγούς της Κρήτης να διατηρήσουν και να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τις παραδοσιακές συνταγές μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων που παράγουν, «κερδίζοντας» από την προστιθέμενη αξία του τελικού προϊόντος. Η επίσκεψη μας στην Περιφέρεια του VENETO ήταν πολύτιμη καθώς αποκομίσαμε σημαντική εμπειρία σε σχέση με το Ιταλικό «μοντέλο» ανάπτυξης του κλάδου. Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Αναπτυξιακές του νησιού συνεργούν για την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη του αναπτυσσόμενου κλάδου της οικοτεχνίας στο νησί μας» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης.