Κρητη

Ο Κρητικός Μανώλης Χριστοδουλάκης νέος γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής

xristodoulakis

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Ποιος είναι ο 27χρονος νέος γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής

xristodoulakis

Από το στενό πυρήνα της Φώφης Γεννηματά, καλείται να δείξει και στην πράξη ότι το «νεαρό της ηλικίας» σημαίνει και αλλαγή

Βήμα στη νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ δίνει η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής προτείνοντας ένα πρόσωπο “φρέσκο” για τη θέση του Γραμματέα, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα της ανανέωσης στον κόσμο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο 27χρονος Μανώλης Χριστοδουλάκης έχει εμπειρία στο χώρο ως στέλεχος της ΠΑΣΠ στο Μετσόβιο, ενώ έχει και καταβολές από τον πατέρα του, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΟΑΣΑ, επί υπουργίας του Αθανάσιου Τσούρα μέχρι και τη θητεία του Χάρη Καστανίδη.

Αν και τα τελευταία χρόνια το κριτήριο της “νεαρής ηλικίας” απέδειξε ότι δεν σημαίνει τίποτα για τη “αλλαγή” που αποζητά ο Έλληνας ψηφοφόρος από τα πολιτικά κόμματα η πράξη θα δείξει αν η νέα γενιά, τελικά, μπορεί να αποτελέσει ελπίδα για την επόμενη ημέρα. Σε αντίθεση, λοιπόν, με όσα γράφονταν και διακινούνταν το τελευταίο διάστημα για τη θέση του γραμματέα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξέπληξε με την πρόταση και ανακοίνωσε τον ηλεκτρολόγο μηχανικό, απόφοιτο του ΕΜΠ γεννηθείς το έτος 1991. Η απόφαση, την οποία κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την τελευταία στιγμή, αποτελεί μία κίνηση για να σταλεί το σήμα όχι μόνο της στρατηγικής ανανέωσης, αλλά και το μήνυμα επιλογής στελεχών πρώτης γραμμής από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά προώθησε και τον Παύλο Χρηστίδη στη θέση του εκπροσώπου Τύπου, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του νέου γραμματέα.

Ποιος είναι

Ο κ. Χριστοδουλάκης από την αρχή των σπουδών του διετέλεσε και Γραμματέας της φοιτητικής παράταξης της ΠΑΣΠ, ενώ είναι μέλος του Τομεα Παιδείας του κόμματος. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών), ενώ έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό του στο London School of Economics στις Πολιτικές Επιστήμες και στην Πολιτική Οικονομία και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Παράλληλα, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Datamed, όπου εργάζεται από το 2015, ως Project Office Director, με ενασχόληση σε θέματα διαχείρισης έργων και συμβάσεων της εταιρίας. Ιδρυτής της Datamed, κάτοχος του 100% των μετοχών της εταιρείας, και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος, είναι ο Τάσος Χριστοδουλάκης, ο οποίος στο παρελθόν, διετέλεσε επί σειρά ετών διευθυντικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, στις χώρες Lome και Λατινικής Αμερικής. Επίσης, ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ από τον Απρίλιο του 1995 έως το 1997, με τότε υπουργούς τον Αθανάσιο Τσούρα (1994-1995), τον Ευάγγελο Βενιζέλο (1995-1996) και τον Χάρη Καστανίδη (1996 -1997).

Γιατί ο Μανώλης Χριστοδουλάκης

Η πορεία του, τόσο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου, κέρδισαν την εμπιστοσύνη της Προέδρου, καθότι, σύμφωνα με πηγές, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι ένας άνθρωπος που ασχολήθηκε εμπράκτως, από την πρώτη στιγμή, στην προσπάθεια δημιουργίας του νέου φορέα, από την “προ ΔΗΣΥ εποχή”. Αν και στο παρασκήνιο, χωρίς να προβάλλεται, ήταν διαρκώς στη πρώτη γραμμή λαμβάνοντας πρωτοβουλίες, που αφορούσαν τη νέα γενιά, ενώ συνέβαλε στη συλλογή των υπογραφών νέων ανθρώπων στην υποψηφιότητα της κ. Γεννηματά στις εκλογές του Νοέμβριου. Όπως πληροφορούμαστε, η στρατηγική της κ. Γεννηματά, για το νέο φορέα, είναι να δίνει σημασία στην πορεία κάθε στελέχους και την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους του χώρου, με στόχο την ανάδειξή τους και τη συνεισφορά τους στη νέα προσπάθεια.

Μεταρρυθμιστής

Ο κ. Μανώλης Χριστουδουλάκης το 2015, την περίοδο του δημοψηφίσματος, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του “ΝΑΙ”, ενώ οι απόψεις του για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης εστιάζουν στις μεταρρυθμίσεις με κατεύθυνση προς την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε επίπεδο παραγωγής πλούτου, θωρακίζοντας όμως την κοινωνική βάση σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Προβάλει την άποψη να υπάρχει ένας παραγωγικός δημόσιος τομέας, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και όχι χρησιμοθηρικά διαμορφωμένες πελατειακές σχέσεις μεταξύ της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. “Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική οικονομία δύναται να καταστεί παραγωγική και ανταγωνιστική, ικανή να ενσωματωθεί σε ένα ενιαίο πλαίσιο κοινής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής ενώ παράλληλα, το ενισχυμένο μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας που προάγουν οι προοδευτικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, θα είναι ικανό να τέρψει εκ νέου τη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων προς την ενωμένη Ευρώπη των λαών”, είχε δηλώσει με άρθρό του στο protothema.gr τον Ιούνιο του 2017 με θέμα “Το ανεκπλήρωτο χρέος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών”. (https://www.protothema.gr/blogs/manwlis-xristodoylakis/article/691367/europaiki-krisi-ethnikos-apomonotismos-i-proklisi-gia-oloklirosi/) .

“Αυτό που απομένει ως χρέος μας, είναι η ανατροπή των συντηρητικών συσχετισμών είτε προέρχονται από το χώρο της πολιτικής δεξιάς, είτε από το δήθεν αντικομφορμιστικό εθνολαϊκισμό, έτσι ώστε να εξαλείψουμε στην πράξη ακραίες δυνάμεις που επενδύουν στα κατώτερα λαϊκά αισθήματα, το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό, και αποτρέπουν την κοινωνική ωριμότητα για διαχείριση των πολιτισμικών μας ιδιαιτεροτήτων και των πατριωτικών μας συναισθημάτων εντός ενός ευρύτερου σύγχρονου δυτικοευρωπαϊκού πλαισίου”, τόνιζε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Το βιογραφικό του νέου γραμματέα:

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ

2016 – Σήμερα: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα

Υπ. Διδάκτωρ στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Υγείας

Διατριβή: “Μοντέλο ψηφιοποίησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα”

2013 – 2014: London School of Economics, London

MSc in Political Science and Political Economy, with Distinction

Dissertation: “The effectiveness of the merger reform on the financial measures of Greek Municipalities: The “Kallikratis” Reform” («Η αποτελεσματικότητα της συγχώνευσης των Ελληνικών Δήμων ως προς τα δημοσιονομικά τους μεγέθη: Η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη»»)

2008 – 2013: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα

Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μ.Ο. πτυχίου: 9.12

Διπλωματική Εργασία: “Σχεδιασμός & Υλοποίηση Ολοκληρωμένου Ηλεκτρονικού Φάκελου Υγείας Ασθενούς για Κατανεμημένα Ιατρικά Πληροφοριακά Συστήματα Νοσοκομείων Βασισμένου στις Τεχνολογίες WEB”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

2015 – 2017 : Μέλος Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ

2011 – 2013 : Γραμματέας ΠΑΣΠ ΕΜΠ

2010 – 2013 : Γραμματέας ΠΑΣΠ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

2011 – 2013 : Μέλος Δ.Σ. Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

2010 – 2013 : Εκπρόσωπος Γενικής Συνέλευσης Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

2010 – 2013 : Μέλος Δ.Σ. Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

2017 – Σήμερα: Υπεύθυνος Τομέα Έργων, Datamed SA, Αθήνα

2016 – Σήμερα: Επισκέπτης Καθηγητής του Τμήματος «Κλινική Παιδιατρική και Νοσηλευτική Έρευνα» στο μάθημα «Πληροφορική Υγείας», Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Αθήνα

2015 – 2016: Project Management Ιατρικής Πληροφορικής (ΟΠΣΥ Πελοποννήσου, Β’ Αττικής, Στρατιωτικών Νοσοκομείων, Εθνικό Σύστημα Υγείας Κύπρου, Ψηφιοποίηση ΠΦΥ ΗΔΙΚΑ, Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, Εθνικό Μητρώο Παχυσαρκίας, Τηλεϊατρική Υποστήριξη, Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας Κύπρου), Datamed SA, Αθήνα

2014 – 2015: Τεχνική υποστήριξη ιατρικού πληροφοριακού συστήματος, υποστήριξη διαδικασίας υποβολής απαιτήσεων προς ΕΟΠΥΥ, 401 ΓΣΝΑ

2010 – 2013: Συμβουλευτικές Υπηρεσίες σε θέματα υλοποίησης ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων νοσηλευτικών μονάδων, ανάπτυξης συστήματος κωδικοποίησης ΚΕΝ/DRG για το ΕΣΥ, μελέτης ευρωπαϊκής/εθνικής νομοθεσίας για μεταμοσχεύσεις/δωρεές οργάνων, ανάπτυξης Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, συστημάτων Τηλεϊατρικής παρακολούθησης και καθορισμού προδιαγραφών για το esy.net, Datamed SA, Αθήνα

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

2014: Distinction of High Performance – MSc in Political Science and Political Economy, LSE

2008: Υποτροφία EUROBANK EFG Ανώτερου βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (19.72)

2008: Τιμητικός Έπαινος Νομαρχίας Αθηνών για διάκριση στις εισαγωγικές εξετάσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ

2007 – 2008: Διάκριση στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας: “Θαλής”, “Ευκλείδης”, “Αρχιμήδης”.

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Αγγλικά, Γαλλικά

http://STYLE100FM.GR