Σητεια

Προσφυγή στο ΣτΕ προανήγγειλε ο δήμαρχος Σητείας για τον Υβριδικό Σταθμό

amariperifereiako

Νέος γύρος διαβούλευσης και αντιδράσεων – “Θέλουμε το έργο” λέει η πλευρά του Ρεθύμνου

Μια ακόμα συζήτηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης για το σχέδιο δημιουργίας Υβριδικού Σταθμού που θα βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, λίγες ημέρες μετά την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου από τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευση μέσω άντλησης και ταμίευσης και αποτελεί συνδυασμό αιολικού πάρκου που θα βρίσκεται στη Σητεία, εγκαταστημένης ισχύος 89,1 MW και υδροηλεκτρικού έως 93 MW με συγκρότημα αντλιών δυναμικότητας 140 MW.

Οι αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά της Σητείας παραμένουν, με τον Δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη να δηλώνει σήμερα:

Η χωροθέτηση του συγκεκριμένου έργου δε μας βρίσκει σύμφωνους. Έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη μας. Έχουμε υπερκεράσει το ενεργειακό μας ισοζύγιο. Πρέπει όλοι να σεβαστούμε τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας. Δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Δεν θα περπατήσει το έργο. Είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στο ΣτΕ. Είναι το μόνο όπλο για να αντιταχθούμε στο έργο“.

“Με ποια λογική προσπαθείτε να μας επιβάλλετε ένα έργο που δεν θέλουμε; Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το έργο” διαμηνύουν οι κάτοικοι της Σητείας, που δίνουν το παρών στη συνάντηση και επισημαίνουν: Η Κρήτη είναι αιολικά υπανάπτυκτη ενώ έχει το δυναμικό. Ούτε το 1/4 των δυνατοτήτων της δεν έχει αξιοποιηθεί“.

Όπως τόνισε ο κ.Ζερβάκης, “δεν συνάδει αυτό που σκεφτόμαστε να κάνουμε για την περιοχή μας, να αναπτύξουμε το φυσικό γεωπάρκο της Σητείας το οποίο έχει ενταχθεί ήδη στην Unesco με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Αντιτίθεται στο σχεδιασμό μας και σε αυτό που θέλει η τοπική κοινωνία. Οι αποφάσεις μας είναι ειλημμένες. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε τα κελεύσματα της κοινωνίας και να σεβαστούμε τις αποφάσεις των συμβουλίων. Δεν γίνεται να παίρνονται κάποιες αποφάσεις ερήμην των κοινωνιών, για σχεδιασμούς άλλων, σε ένα μέρος το οποίο εκ των πραγμάτων είναι το πιο υποβαθμισμένο μέρος της Κρήτης! Έχουμε μείνει εκτός σχεδιασμού ΒΟΑΚ εδώ και πάρα πολλά χρόνια – και ο τωρινός σχεδιασμός δυστυχώς δεν μας περιλαμβάνει μέσα, οπότε καταλαβαίνετε ότι οι αντιδράσεις της κοινωνίας και θεμιτές είναι και λογικές. Είμαστε όλοι συντεταγμένοι. Οι όποιες θα αποφάσεις θα ληφθούν θα δώσουν αποτέλεσμα.

Θεωρούμε ότι μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες κι έναν ουσιαστικό διάλογο πρέπει να βγουν τα όποια συμπεράσματα”.

Το θέμα θα συζητηθεί και σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, την ερχόμενη Δευτέρα.

Προσφυγή στο ΣτΕ προανήγγειλε ο δήμαρχος Σητείας για τον Υβριδικό Σταθμό

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Αντιπεριφερειαρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, οποίος με την εμπειρία από την προηγούμενη ιδιότητά του ως Αντιπεριφερειαρχης Ενέργειας δήλωσε:

Δεν είναι πολύ σημαντικές οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου έργου. Οι ανεμογεννήτριες δεν μπαίνουν σε κάποιο… τρελό υψόμετρο. Σημαντικό να γίνει το έργο χωρίς χρήση εκρηκτικών. Εμείς στην Επιτροπή Περιβάλλοντος πήραμε αρνητική απόφαση αναλογιζόμενοι τις αντιδράσεις του κόσμου. Θεωρούμε και πιστεύουμε ακόμα ότι η εταιρεία θα έπρεπε να συζητήσει περισσότερο με τους Δήμους και την τοπικές κοινωνίες. Αυτή είναι η θέση μας. Τα μέρη δεν πρέπει να ερημώσουν. Είναι ωφέλιμο έργο και θα πρέπει να συμβάλλει στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών“.

Ο Δήμος Αμαρίου έχει δεχθεί έργο ανέφερε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Μανώλης Ψαρουδάκης και συμπλήρωσε ότι το Φράγμα πρέπει να αξιοποιηθεί. Είμαστε σίγουροι ότι θα παραδώσουμε έναν καλύτερο τόπο στις επόμενες γενιές“.

Παραμένει αρνητική η γνωμοδότηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Προσφυγή στο ΣτΕ προανήγγειλε ο δήμαρχος Σητείας για τον Υβριδικό Σταθμό

Η γνωμοδότηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για το έργο παραμένει αρνητική, στη λογική ότι η Σητεία είναι ήδη επιβαρύμενη και δεν είναι σίγουρο αν θα πετύχει ο σχεδιασμός, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Μουσείου.

Τοποθέτησαν 33 φωτοβολταϊκά χωρίς να κερδίζει τίποτα το χωριό. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε το έργο να περάσει“, είπε ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιτανου Κώστας Γιαννακόπουλος.

Θέλουμε πολύ το έργο επεσήμανε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης τονίζοντας: “Θα υπάρξει κάποια περιβαλλοντική επίπτωση, όμως για την ανάπτυξη του τόπου πρέπει να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις”.

Προσφυγή στο ΣτΕ προανήγγειλε ο δήμαρχος Σητείας για τον Υβριδικό Σταθμό
Προσφυγή στο ΣτΕ προανήγγειλε ο δήμαρχος Σητείας για τον Υβριδικό Σταθμό

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης τόνισε τη στήριξη του Οργανισμού στο έργο, το οποίο ο ΟΑΚ θεωρεί πολύ σημαντικό: “Ως ΟΑΚ εμπλεκόμαστε στο έργο που γίνεται στο Φράγμα Ποταμών. Είμαστε εδώ για να επιβεβαιώσουμε ξανά τη στήριξή μας σε αυτό το έργο, το οποίο το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό. Η ανάγκη ύπαρξης ενός έργου, όπως αυτού που συζητάμε, 50 mw, στη λογική της μπαταρίας ενέργειας είναι κάτι το οποίο έχει προκριθεί σαν βασικός άξονας προτεραιότητας από την ΡΑΕ, μέχρι να ολοκληρωθεί η διασύνδεση.

Εφόσον ολοκληρωθεί η διασύνδεση, θα εξακολουθήσει να παίζει ένα σημαντικό ρόλο για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης. Λαμβάνουμε επίσης υπόψιν και τα σοβαρά οφέλη τα οποία έχει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης από τη συγκεκριμένη σύμβαση του έργου – θυμίζω ότι υπάρχουν ανταποδοτικά χρήματα που που δίνονται στον Οργανισμό, χρήματα τα οποία πέφτουν ξανά μέσα στην Κρήτη για έργα τα οποία έχουμε στο μυαλό μας, έχουμε σχεδιάσει και από τα οποία θα ωφεληθεί ο λαός της Κρήτης. Οπότε, στη λογική αυτή υποστηρίζουμε το έργο”.

Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ζάκρου Κωστής Κεκερίδης ανέφερε: “Οι τοπικές κοινωνίες είναι εδώ και δύο χρόνια ομόφωνα αρνητικές. Είμαστε ενάντια στην κατασκευή αυτού του έργου. Δεν θέλουμε τέτοια ανάπτυξη στην περιοχή μας, έχουμε άλλο σχεδιασμό. Έχουμε άλλους στόχους για την ανάπτυξή μας και θεωρώ ότι κανένας δεν μπορεί να μας επιβάλλει με το ζόρι τέτοιους τρόπους ανάπτυξης. Δεν υπάρχουν και δεν μας ενδιαφέρουν τα ανταποδοτικά. Είμαστε κάθετοι!

Πάνε να μπουν μέσα στο γεωπάρκο Σητείας. Ήδη ο Δήμος Σητείας είναι κορεσμένος στο θέμα των αιολικών και της ενέργειας, είμαστε φουλ!”

cretalive