Ελλαδα, Πολιτικα

Συζητηση για επενδύσεις αλλά όχι για το χρέος στη συνάντηση Μητσοτάκη- Μερκελ

image

Καμία αναφορά δεν εγινε στο χρέος και στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στη συνάντηση Μητσοτάκη- Μερκελ στο Βερολίνο χτες, οπως φάνηκε απο τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση σου σε εξαιρετικά θερμό κλίμα με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Οπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, αυτα τα θεματα τα συζητάμε με τους θεσμούς, που επέμεινε στη θέση του πως “πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε θεματα του χρεους”.

Οπως φάνηκε απο τις δηλώσεις των δυο, η συζήτηση εστιάστηκε  σε ζητήματα οικονομίας, το μεταναστευτικό με αιχμή την στάση της Τουρκίας, και τη διεύρυνση της ΕΕ. Αναφερόμενη στη διεύρυνση, η Α. Μερκελ αναφέρθηκε και στην Βόρεια Μακεδονία . Για το ίδιο θεμα, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η συμφωνία των Πρεσπών εχει ελαττώματα που όμως “μπορούν να λυθούν “.

Οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν στην διοργάνωση μεγάλου ανοιχτού συνεδρίου για την πράσινη ανάπτυξη, βλέποντας και οι δυο πως υπαρχει γερμανικό ενδιαφέρον.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως ειναι δύσκολο  και ευαίσθητο ζήτημα, ρηματική διακήρυξη που “η οριστική διευθέτηση  του θα ειναι εξαιρετική χρήσιμη για τη σύσφιξη” των σχέσεων των δυο χωρών.

Και οι στο σημείωσαν πως υπαρχει αύξηση της ροής μεταναστών απο την Τουρκία στην Ελλάδα, τονίζοντας στην ανάγκη τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σε οικονομική στήριξη Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρθηκε η Α. Μερκελ, για προωθούμενη αλλαγη πολιτικής ασύλου στη χώρα μας ο Κ. Μητσοτάκης .