ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ, Κρητη

Συνάντηση Θραψανιώτη – Καλαϊτζάκη με τον Υπ. Εσωτερικών.

05102017_apo_ti_synantisi_me_ton_dimarho_ierapetras

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη είχε την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017, ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης μαζί με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαιτζάκη.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής τέθηκε στη συζήτηση το ενδεχόμενο τροποποίησης της ισχύουσας διάταξης για τις προϋποθέσεις δανεισμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), καθώς ο δήμος Ιεράπετρας δεν δύναται αυτή την περίοδο, βάσει των υφιστάμενων ορίων, να αξιοποιήσει – μεταξύ άλλων σχεδίων – τον πολύ ευνοϊκό δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για τον εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού.

Το σχετικό πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε πριν από λίγους μήνες, αφορά όλους τους ΟΤΑ, δίνει τη δυνατότητα πολύ γρήγορων αποσβέσεων και βελτιώνει αισθητά την ποιότητα του φωτισμού, ενώ μειώνει σημαντικά το ενεργειακό κόστος του δήμου, με μακροχρόνιες θετικές συνέπειες.

Ο Βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης τόνισε την ανάγκη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της Ιεράπετρας, γεγονός που προϋποθέτει την ύπαρξη μελέτης και επανέλαβε την συζήτηση με τον υπουργό για έκτακτη χρηματοδότηση κάλυψης αναγκών ύδρευσης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση και το υπουργείο δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων τα οποία βελτιώνουν τη θέση των δήμων και των δημοτών σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται ήδη οι δυνατότητες εμπλουτισμού της διάταξης, προκειμένου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να μπορούν οι δήμοι, παρά το περιοριστικό πλαίσιο, να αξιοποιούν τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού για ιδιαίτερα αποδοτικά έργα, που προσφέρουν πολύμορφα στην τοπική οικονομία και στη συνολική ανάπτυξη της χώρας.

Αναφορικά με τα έργα διασφάλισης της υδροδότησης, ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε τη διάθεση του υπουργείου να συμβάλλει, στη βάση της πάγιας τακτικής του απέναντι σε ανάλογα αιτήματα των δήμων.

Το Γραφείο Τύπου