Σητεια

Αφιέρωμα στον Μανούκο από τον STYLE 100 FM

 

Αυτό το καλοκαίρι το καράβι από την Κάσο δεν αποβίβασε στην πόλη μας τον Κασώτη που περιμέναμε όλοι να δούμε και να ακούσομε επί σκηνής να αφηγείται με χιούμορ  γεγονότα από την προσωπική και κοινωνική του ζωή, στην Κασώτικη ντοπιολαλιά. Και όχι μόνο. Τι να πρωτοθυμηθούμε αλήθεια! Τον προφήτη, τον απλό χωρικό, τον ταλαίπωρο  από τη σύζυγο γεροντή, τον νεάζοντα ηλικιωμένο, και τόσους ακόμη ρόλους που με εξαιρετική επιτυχία ερμήνευσε; Πώς να ξεχάσομε το πηγαίο χιούμορ του, το ξεχωριστό του ταλέντο, τη βροντερή του φωνή, τη συντροφιά και την παρέα του;

Αλλά και πριν από μας όταν το θέατρο έκανε τα πρώτα του βήματα στη Σητεία με τον αείμνηστο Μανόλη Φραγκιαδάκη, η συμμετοχή και η  συμβολή του ήταν πολύ σημαντική

Πόσο φτωχή θα είναι αλήθεια η θεατρική μας ομάδα από δω και πέρα, αφού, δε θα ξαναβρεθεί ανάμεσά μας, για να χαρίσει το γέλιο στον κόσμο που τόσες φορές ακράτητα σε χειροκρότησε. Και δεν έδινε μόνο αυτό το ξεχωριστό «παρών» μπρος και πίσω από τη θεατρική σκηνή. Στην παρέα, στο δρόμο, στο καφενείο, όλοι περίμεναν  το ζεστό του χαιρετισμό που τον συνόδευε πάντα το λεπτό και έξυπνο του χιούμορ που μας χάριζε γέλιο και ευθυμία.

Μα και στην καθημερινή του επαγγελματική ενασχόληση τον θαυμάζαμε, όταν με τη μοναδική του εμπειρία και το σκαρπέλο στα χέρια του έδινε ζωή στο άψυχο ξύλο, φύση καλλιτεχνική, που κληρονόμησε από τον αείμνηστο και χαρισματικό πατέρα του, το Γιάννη το Μαρουκλή.

Ενώ πενθεί όλη η Στεία οι μόνοι που θα χαίρονται θα είναι εκεί κάτω οι Στειακοί, γνωστοί και φίλοι του που θα τον καλωσορίζουν για να τους πει- υποθέτω- με το δικό του τρόπο τα νέα από τον απάνω κόσμο όπως στην τελευταία μας παράσταση υποδύθηκε τον ανάλογο ρόλο  λες και έκανε προπόνηση  για τη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα. Υποθέτω ότι ο κλειδούχος του Παραδείσου τον οποίο υποδύθηκε και σε παλιότερη παράσταση δεν θα αρνηθεί να του ανοίξει διάπλατα την πόρτα για να ξεκουραστεί εκεί από την βασανιστική ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών της ζωή του.

Καλό σου ταξίδι, φίλε Μανούκο. Θα είσαι πάντα ζωντανός στη σκέψη και τη θύμησή μας.

 

Κείμενο:Μανώλης Μιαουδάκης

http://STYLE100FM.GR