Ελλαδα

Το παρασκήνιο σε ΗΠΑ – Ευρώπη για συμφωνία στο παρά 5′

soimple

Μέσα σε ένα πυκνό πλέγμα πολιτικής διαβούλευσης στο τετράγωνο Ουάσιγκτον – Αθήνας – Βρυξελλών -Βερολίνου εξελίσσεται η τεχνική συζήτηση στο BrusselsGroup για το σχέδιο συμφωνίας το οποίο το Μαξίμου επιμένει πως συγγράφεται ήδη αν και πηγές της Κομισιόν θεωρούν πως αυτό απέχει ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος στόχος όλων των συζητήσεων πολιτικών και τεχνικών είναι να αποσοβηθεί κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος τον Ιούνιο με μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν «όλοι οι θεσμοί» όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιουνκέρ σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς τη συναίνεση του ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ και έστειλε στην Αθήνα το σήμα ότι «πρέπει να οργανωθεί ώστε να πληρώσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο».

Στην  ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε και την «ουσιαστική» διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις προτάσεις της Αθήνας και των δανειστών για το ΦΠΑ και ανέρχεται στα προσδοκώμενα έσοδα ύψους 1,8 δισ ευρώ καθώς όπως είπε ο ΦΠΑ πρέπει να αντιστοιχεί γύρω στο 1% του ΑΕΠ.

Θετικά μηνύματα από ΔΝΤ

Την ώρα που η Αθήνα σκουπίζει ακόμη και τα ελάχιστα διαθέσιμά της αποκλειστικές πληροφορίες του ανταποκριτή του theTOC.gr στην Ουάσιγκτον εμφανίζουν το ΔΝΤ διατεθειμένο να απαντήσει θετικά σε  πιθανό αίτημα της Ελλάδας να αναβληθεί η πληρωμή της δόσης της 5ης Ιουνίου  εφόσον δεν έχει υπάρξει μέχρι τότε μία συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασιστική κρίνεται η παρέμβαση του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών – μέσω της εκπροσώπου του στο Ταμείο – ώστε να εγκριθεί ελληνικό αίτημα η πληρωμή της δόσης στις 5 Ιουνίου να «πάει πακέτο στο τέλος του μήνα με όλες τις υπόλοιπες δόσεις που θα πρέπει να καταβληθούν εκ μέρους της Ελλάδας μέσα στον Ιούνιο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατόπιν της μεσολάβησης του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών το κρίσιμο ορόσημο για τον κίνδυνο μίας ελληνικής χρεοκοπίας στις 5 Ιουνίου θα μετατεθεί προς τα τέλη του μηνός ως μία ακόμα τελική παράταση χρόνου για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τον εκπρόσωπο της Αμερικής στο ΔΣ του Ταμείου.