Σητεια, Συνεντεύξεις

Αναβλήθηκε για τις 3 Ιουνίου η συζήτηση στο ΣτΕ της προσφυγής για τα αιολικά(ηχητικο)

DSC07653

 

Την επιλογή ακόμα μιας δυναμικής κίνησης για την προστασία του οικολογικού πλούτου της περιοχής κάνουν φορείς και πολίτες της περιοχής με την κατάθεση προσφυγής  κατά της δημιουργίας λατομείου στην περιοχή γύρω από το Σανδάλι, ενώ σε αναβολή για την 3η Ιουνίου οδηγήθηκε η προγραμματισμένη για χθες συζήτηση στο ΣτΕ της προσφυγής κατά της δημιουργίας αιολικών πάρκων.

Όπως είπε,μιλώντας στον STYLE 100 και τον Κώστα Γραμμενίδη, ο πολιτικός  μηχανικός Κώστας Γιαννακόπουλος, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιτάνου, με τη δημιουργία λατομείου στο Σανδάλι, τίθεται  σε άμεσο κίνδυνο η πηγή της Ζου, και εκείνες στο Σανδάλι  και στο Κατσιδώνι, όπως και οι γεωτρήσεις που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, σαράντα πέντε φορείς και πολίτες συνυπογράφουν την προσφυγή, ενώ  στην ίδια λογική προσανατολίζεται να κινηθεί και ο Δήμος Σητείας.

Η  εγκεκριμένη από το ΥΠΠΕ περιβαλλοντολογική μελέτη, αγνοεί πλήρως την υποχρέωση προστασίας αρχαιολογικών χώρων, ενώ στηρίζεται εν πολλοίς σε υδρεολογική έρευνα που εκπόνησε το Πολυτεχνείο Κρήτης στη βάση όμως δεδομένων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η έρευνα του Πολυτεχνείου που αποφαίνεται πως η δημιουργία λατομείου δεν θα έχει σοβαρές  επιπτώσεις στην πηγή τη Ζου, μιλά για εξόρυξη πενήντα έως εξήντα τόνων υλικού  σε βάθος μέχρι είκοσι μέτρα.

Στην πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται και στην Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Όρων, οι εξορύξεις θα φτάνουν μέχρι τα ενενήντα μέτρα και το υλικό στους  2.600 τόνους τη μέρα.

Το λατομείο, προβλέπεται να αναπτυχθεί σε 335 στρέμματα όσον αφορά καθαρά τους χώρους εξόρυξης , ενώ σοβαρές εργασίες επεξεργασίας και αποθήκευσης που μολύνουν τον περιβάλλοντα χώρο, θα γίνονται σε χώρους που είναι σε επαφή με τον επαρχιακό δρόμο Πισκοκεφάλου-Καρυδίου.

Κίνδυνος υπάρχει  και για το Σταυρωμένο, αφού, σύμφωνα με τον Κ. Γιαννακόπουλο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, τα βαριά  φορτηγά θα περνάνε αναγκαστικά μέσα από το χωριό, αφού δεν υπάρχει άλλος δρόμος πρόσβασης .

Η προσφυγή, αναμένεται να ανατεθεί μέχρι τέλος του μήνα στο ΣτΕ, αφού ο αρχικός σχεδιασμός για τις 13/04 πήγε πίσω λόγω τη υγειονομικής κρίσης.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ