Σητεια

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ: Bιβλιοπαρουσίαση-ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

img06399-38p0uxrzd97gwe81gcf4ei

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

 

Λαβύρινθος είναι ο τίτλος της ποιητικής συλλογής της Ζαφειρίας Τσιρακάκη. Εκδόσεις Ελίκρανον, Αθήνα 2019. Η Ζαφειρία Τσιρακάκη μεγάλωσε στη Σητεία.Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πατρών φιλοσοφία και χορό και παραστατικές τέχνες στην  ΚΣΟΤ και  στη Ραλλού Μάνου. Έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ χορού στην Ευρώπη. Από το 2012 αποτελεί ενεργό μέλος του κινητικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Σκυτάλη». Το έργο της έχει υποστηριχτεί από το Υπουργείο Πολιτισμού , το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Δημοτικό θέατρο Πειραιά.  Είναι υπερδραστήρια και πολυδιάστατη προσωπικότητα.  Ο «Λαβύρινθος είναι η δεύτερη συλλογή» . Η πρώτη είναι «Περί αγάπης και έρωτος» (2016). Σύντομα θα ακολουθήσουν άλλες τρεις ποιητικές συλλογές.

Ο πετυχημένος τίτλος της ποιητικής συλλογής υποδηλώνει το δύσκολο προσανατολισμό, τις περίπλοκες διαδρομές , τα αδιέξοδα και γενικά κάθε τι δύσκολο στη ζωή μας. Η ποιητική συλλογή ανήκει στην μοντέρνα σύγχρονη ποίηση χωρίς συνοχή και λογική αλληλουχία. Επισημαίνουμε τον προσωπικό λυρισμό, αλλά και την προσπάθεια της ποιήτριας μέσα από μία ακατάστατη αλληλουχία λέξεων να καταφέρει να τιθασεύσει τη δύναμη του λόγου και να δώσει μορφή στη σκέψη και στις εσωτερικές της αναζητήσεις.

Η ανθρώπινη ματαιοδοξία, ο κόσμος της αδιαφορίας, της απομόνωσης, της υποκρισίας, οι δυσκολίες της ζωής και η ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι κεντρικοί θεματικοί πυρήνες.

Ο επίλογος «Μοιράσου , μην κρατάς πολλά για σένα, όταν φύγεις να΄σαι ελαφρύς» αποπνέει θετική αύρα. Άλλωστε η ποίηση προσπαθεί να μας «ανασύρει» από τα  δύσκολα μονοπάτια της  ζωής. Η ποίηση είναι η αναζήτηση του ανεξήγητου υποστηρίζει Στήβεν Ου. Η ποιήτρια γνωρίζει τη δύναμη των λέξεων. Τις συνθέτει για να αποτυπώσει τον εσωτερικό της κόσμο. Και το πετυχαίνει προς όφελος της ποίησης και όλων μας.

Τα ποιήματα της συλλογής: Ατροπός, τα φτερά, κλίμακες, νυχτερινό, θόλος, κάλεσμα, μαύρο, τάισμα, έτσι, χωρίς, πραγματικότητα, χαμόγελο, κουρτίνες, δύναμη, θυμάμαι, αυτοκτονία,παυσίπονο, το λίγο, συλλογισμοί και ο τόπος.

Δείγματα γραφής:

« Εσύ τα φτερά θα τα φτιάξεις, θα τα φυτρώσεις, θα τα πλατύνεις και θα τα ανοίξεις . Μονάχος».

«Να σταθώ μόνη μου πρέπει και μπορώ. Δε μου λείπει δεκανίκι, μου λείπει                      άνθρωπος».

« Να σ΄αγαπούν από μακριά και δίπλα σου σιωπή».

« Έχε στο νου σου το λίγο .Γιατί οι λίγοι πάντα στα λίγα χαίρονται».

« Κάποτε έτρεχα άπλωνα τα χέρια κέρναγα αγκαλιές έλεγα σ΄αγαπώ».

« μάθαμε να ζούμε Χωρίς και ξεχάσαμε να ζούμε Με».

« Πόσα χρόνια έζησα χωρίς αγάπη; Πώς  κατάφερα να επιβιώσω;»

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ

 

 

http://STYLE100FM.GR