Ελλαδα

Δραγασάκης: Μέχρι την Κυριακή ψηφίζεται και την Δευτέρα αρχίζει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

dragasakhs_461_355

Στην τελική ευθεία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
– Το Σάββατο ανακοινώνονται τα stress tests, την Κυριακή ψηφίζεται ο νόμος και την Δευτέρα ξεκινά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης
– Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr θα περάσουν από κόσκινο όλες οι διοικήσεις των τραπεζών

Για την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο «Μέχρι τώρα το ελληνικό δημόσιο έχει συνεισφέρει πάρα πολλούς πόρους για τη διάσωση των τραπεζών και επομένως αυτή η ανακεφαλαιοποίηση θέλουμε να είναι η τελευταία».

Και συνέχισε: «Οι προϋποθέσεις για να υπάρξει θετική έκβαση υπάρχουν», τόνισε και, αφού ανέφερε ότι το Σάββατο θα ανακοινωθούν οι ανάγκες των τραπεζών, προανήγγειλε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση και ότι από Δευτέρα θα αρχίσει πια η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

«Το πιο κρίσιμο είναι να έχουμε θετική συνέχεια μετά», σημείωσε, για να επισημάνει ότι «ο λόγος που απέτυχαν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν ότι δεν συνοδεύτηκαν από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί το μεγάλο βαρίδι, τη μαύρη τρύπα». Γι’ αυτό και τώρα μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσουμε αμέσως την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με ένα πλαίσιο πολιτικής το οποίο θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, θα αποτρέπει την αγοραπωλησία δανείων, γιατί ακόμα και στα επιχειρηματικά δάνεια αυτό που ενδιαφέρει είναι η επιχείρηση, η παραγωγική δυνατότητα, η απασχόληση», είπε.

«Επομένως», συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης, «εμείς θέλουμε να συνδέσουμε τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr. όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση, θα ελεγχθούν όλες οι διοικήσεις των τραπεζών από ανεξάρτητο φορέα του εξωτερικού. Επίσης, οι μετοχές που θα πάρει το ΤΧΣ θα έχουν δικαίωμα ψήφου.