Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ Ζαφειρία Τσιρακάκη και η ομάδα QUO VADIS σε ένα χορογραφικό οικολογικό...

Η Ζαφειρία Τσιρακάκη και η ομάδα QUO VADIS σε ένα χορογραφικό οικολογικό ποίημα στη Σητεία(βιντεο)

Είμαστε στο σημείο που η οικολογική καταστροφή, έχει συντελεστεί, οι ζωντανοί -ακόμα-οργανισμοί , όσοι έχουν απομείνει, παλεύουν πρώτα για να καταφέρουν να επιζήσουν ,μετά να προσαρμοστούν, αν είναι εφικτό,  στην δυσοίωνη νέα πραγματικότητα. Οι νέοι αγώνες της νέας εποχής, έχουν αρχίσει.

Αυτό το δυστοπικό τοπίο έγινε ένα ποίημα, ζοφερό αλλά και με χαραμάδες ελπίδας, με αιχμές και σαφείς αναφορές, από την ομάδα χορού QUO VADIS, που για τη  φετινή επίσκεψη της στην Σητεία, επέλεξε μια ανοιχτή performance, σε χώρο κοντά στην πλατεία με θέα τη θάλασσα.

Όχι τυχαία-και το τελευταίο, εξαιρετικά συγκινητικό, αλλά και εξαιρετικά αυτοαναφορικό, κατά τη γνώμη μας, πλάνο με την δημιουργό της ομάδας, χορογράφο και χορεύτρια Ζαφειρία Τσιρακάκη, που παρουσίασε το πολύ απαιτητικό solo της, να συνεχίζει μεν και να ολοκληρώνει έτσι την performance, αλλά ήταν και ένας χαιρετισμός. Στην πόλη της, με σεβασμό, που της ανταπέδωσε την τιμή με την προσέλευση στο χώρο της παράστασης και το χειροκρότημα

 

 

Με τα μάτια στη συλλογική μνήμη και το συναίσθημα

 

 

«What do you see» ο τίτλος της παράστασης, μια ιδέα της Ζαφειρίας Τσιρακάκη και του Χρήστου Σάντα Μαρία, με μουσική σύνθεση της Χλόης Αληγιάννη.

Αντιγράφω από το σημείωμα της ομάδας: «Το έργο είναι ένα σόλο που καλωσορίζει το κοινό και του υπενθυμίζει ότι μερικές φορές, υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό για να δούμε, όχι με τα μάτια αλλά με άλλα μέσα, που κατέχουμε, ξεχνάμε και τα αναζητάμε πάλι. Και είναι στη διακριτική ευχέρεια του θεατή να αποκαλύψει την ουσία τους, απαντώντας στον ίδιο του τον εαυτό την ερώτηση “Τι βλέπεις;”».

Ένας άνθρωπος, αλλά μπορεί και πουλί, ή δέντρο, και ό τι έχει ως εικόνα ,μνήμη, ο καθένας από τους θεατές,  πεθαίνει και γεννιέται, παλεύει να επιζήσει και προσπαθεί να βρει πόρτα διαφυγής.

Η Ζαφειρία Τσιρακάκη, σε μια (και πάλι) υψηλής αισθητικής αλλά και υψηλών απαιτήσεων παράσταση, ανέβηκε από το τσιμέντο στον ουρανό, παλεύοντας να τον φτάσει και να διαφύγει από την καταστροφή-δεν υπάρχει, αλλά είναι εκεί. Αφήνει τον πρώτο λόγο  στο κορμί, που εξαντλεί τις αντοχές του, με την άρτια τεχνική της.

Εμβληματικές εικόνες, που είναι δύσκολο να περιγραφούν αλλά που μεγάλο μέρος μπορείτε να δείτε στο βίντεο.

QUO VADIS, σας ευχαριστούμε.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα