Σητεια

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

10273423_1379794998971978_5629584174179554784_n

Στο Δήμο Σητείας υπάρχουν 76 γεωτρήσεις οι οποίες αρδεύουν το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας του Δήμου , οι αντλίες των οποίων καταναλώνουν άλλες οικιακό και άλλες αγροτικό ρεύμα.Στο κύκλωμα υπάρχουν και 25 προωθητικές αντλίες υψηλής ισχύος.Κάθε αντλία δεν διαθέτει ένα κεντρικό υδρόμετρο όπως θα έπρεπε, όμως ο αντιδήμαρχος επί των οικονομικών, έχει υποστηρίξει επανηλειμμένως οτι υπάρχει αναντιστοιχία στη κατανάλωση του ρεύματος και των ενδείξεων των τερματικών υδρομέτρων.Προκύπτει έτσι μια διαφορά η οποία μεταφράζεται σε ”χασούρα”, γύρω στο 1.000.000 ευρώ. Τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στα χαλασμένα και ”πειραγμένα” υδρόμετρα, αλλά και στις βλάβες στα δίκτυα.Παράλληλα, επειδή πολλοί παραγωγοί δεν ειναι συνεπείς με τις οφειλές τους, η οικονομική υπηρεσία προυπολογίζει ότι υπάρχει άλλη μια ”χασούρα” γυρω στις 500.000 ευρω. ετησίως. Αν σε αυτά προσθέσουμε 1.100.000 ευρώ που είναι οφειλές παρελθόντων ετών (σημειωτέον ότι ο μεγαλύτερος οφειλέτης είναι η ΔΕΥΑΣ), η ”μαύρη τρύπα” αυτή τη στιγμή είναι της τάξεως των 2.600.000 ευρώ. Οπως γίνεται αντιληπτό, η τρύπα αυτή μεγαλώνει συνεχώς και επικίνδυνα. Τι πρέπει να γίνει;
1)Κατ’ αρχάς να σχεδιαστεί εκ νέου ο αρδευτικός κανονισμός. Ο ήδη υπάρχων ειναι παλιός και πρέπει να επικαιροποιηθεί (…και να μετατραπούν οι δραχμές σε ευρώ!!).
2)Να οριστεί ως αρδευτική περιοδος ένα διάστημα 4 μηνών(-5), και η άρδευση να γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των ελαιοδέντρων.Π.χ έχει κάποιος 500 ελαιόδεντρα. Κάθε ελαιόδεντρο έχει ανάγκη απο 1 κυβικό το μήνα. Αρα ο συγκεκριμένος παραγωγός, θα μπορεί να καταναλώσει 4Χ500=2.000 κυβικά. Αν για κάποιο λόγο κρίνει ότι έχει ανάγκη απο περισσότερα, τότε για τα επιπλέον κυβιακά, η τιμή χρέωσης θα είναι πολλαπλάσια.
3)Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η ΔΕΗ να χρεώνει το ρεύμα που καταναλώνουν οι αντλίες των γεωτρήσεων ως αγροτικό και όχι ως οικιακό.Η διαφορά χρέωσης είναι μεγάλη.
4)Να υπάρξει αστυνόμευση και να επιβάλονται τα ανάλογα πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται με τον αρδευτικό κανονισμό (κακώς δεν έγινε η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας).
5)Ίδρυση ΤΟΕΒ σε όσες κοινότητες μπορεί να γίνει. Οι ΤΟΕΒ ειναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, λειτουργούν ομαλά, είναι οργανισμοί ανταποδοτικοί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συνηθως με ισοσκελισμένο προυπολογισμό.Έτσι οι αγρότες θα έχουν το πρώτο λόγο και την αυτοδιαχείρηση στην άρδευση.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ