Σητεια

Θ. Πατεράκης στον STYLE100 : “Δεν θέλουμε να μας χειροκροτούν, την αλήθεια θέλουμε “(ηχητικο)

Δεν δεχόμαστε να μας εγκαλεί η δημοτική αρχή για έργα που εμείς ξεκινήσαμε, μελετήσαμε,εξασφαλίσαμε τις χρηματοδοτήσεις, δηλώνει ο Θοδωρής Πατεράκης, που χαρακτηρίζει την δεκαετία του ίδιου και των συνεργατών του στο δήμο ,ως την καλύτερη περίοδο,μέσα σε αντίξοες συνθήκες μάλιστα,λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης και των μνημονίων, αλλά και της προηγούμενης από αυτόν Δημοτικής αρχής, που όπως λέει, παρέδωσε μόνο χρέη .

Σε μια μεγάλη συνέντευξη του, σήμερα, στον STYLE100 και τον Κώστα Γραμμενίδη, ο πρώην  Δήμαρχος  Σητείας, πήρε αφορμή από τις τελευταίες, θετικές εξελίξεις , για τη δημιουργία του βιολογικού εργοστασίου, για να «ανοίξει» σειρά θεμάτων, από τον αποκλεισμό τη παράταξης του από τις δημοτικές επιτροπές μέχρι τη λειτουργία του Ωδείου και του κολυμβητηρίου, αλλά και τη διαφαινόμενη συνεργασία ,όπως λέει, της σημερινής δημοτικής αρχής με την παράταξη τη μείζονος αντιπολίτευσης  του Νίκου Κουρουπάκη.

Ολόκληρη τη συνέντευξη, μπορείτε να την ακούσετε στο ηχητικό που ακολουθεί , εδώ, σταχυολογούμε μερικά κεντρικά σημεία:

 

 

Παραλάβαμε χρέη, παραδώσαμε έργα

 

 

 • «Η ιστορία θα καταγράψει τη δεκαετία του 2010 σαν μία παραγωγική και δημιουργική δεκαετία για την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής μας».
 • «Οταν  αναλάβαμε βρήκαμε ένα Καλλικρατικό Δήμο σε μία κατάσταση, από όλες τις πλευρές,  σε εισαγωγικά , « χάλια». Παραλάβαμε ένα ταμείο γύρω στα 4,5 εκατομμύρια με υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τα οκτώμισι εκατομμύρια, παραλάβαμε και συναντήσαμε δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσουμε που είχαν σχέση με την εναρμόνιση με το νέο διοικητικό καθεστώς, τον «Καλλικράτη».
 •  «Καταφέραμε και  βάλαμε μία τάξη στα οικονομικά, ξεπεράσαμε τις δυσκολίες που ήταν απόρροια των μνημονιακών δεσμεύσεων, καταφέραμε παρά την δυσκολία και τη μείωση των αυτοδιοικητικών φορέων, ο δήμος Σητείας να μπορεί πλέον να δανείζεται».
 • «Το μόνο που παραλάβαμε, ήταν μια μεγάλη αστοχία στη μελέτη της μεγάλης ανάπλασης  με τους ποδηλατοδρόμους κλπ.Αυτό παραλάβαμε και τίποτα άλλο, μόνο χρέη».
 • «Καταφέραμε και βγάλαμε από το «καβούκι» το δήμο Σητείας, με τεράστια προσπάθεια εξωστρέφειας. Το Γεωπάρκο είναι μία μεγάλη κατάκτηση, κάναμε μια  μεγάλη πολιτιστική επανάσταση, με νέα πνοή στο καρναβάλι,  με νέα λογική στις πολιτιστικές  εκδηλώσεις του καλοκαιριού, με νέα λογική στο μεσογειακό φεστιβάλ, κάναμε  το έτος Κορνάρου . Καταφέραμε να δώσουμε νέα πνοή στο τουριστικό προϊόν της περιοχής».
 • «Στηρίξαμε το εισόδημα των αγροτών, δημιουργήσαμε έργα υποδομής, κάναμε  μία τεράστια προσπάθεια παρά τη δημοσιονομική δυσκολία που είχαμε και σε αυτό συνέβαλαν πάρα πολύ οι συνεργάτες μας, οι  υπάλληλοι του δήμου».
 • «Καταφέραμε να προετοιμάσουμε έργα, να ωριμάσουμε μελέτες και να διεκδικήσουμε με επιτυχία τεράστια ποσά τα οποία αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα και περιμένουμε  την απορρόφησή τους. Κάναμε έναν δημιουργικό  σχεδιασμό ο οποίος είναι έτοιμος να υλοποιηθεί».
 • «Αυτή τη στιγμή εκτελούνται 6, 7 έργα σε όλο το δήμο τα οποία είναι αποτέλεσμα εκείνου του σχεδιασμού που κάναμε».
 • Το βιολογικό εργοστάσιο,είναι  μια μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, λέει ο Θ. Πατεράκης, και αναφέρεται   στα οφέλη που θα έχει η λειτουργία του για την περιοχή και τις συντονισμένες ενέργειες που έγιναν από Δήμο και ΕΣΔΑΚ (ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος στον Σύνδεσμο) για να δημιουργηθεί το εργοστάσιο εδώ.
 • «Κάποιοι  είχαν ένα όραμα την προηγούμενη δεκαετία, κάποιοι σχεδίασαν σωστά και για αυτό αυτή τη στιγμή βλέπουμε να υπάρχουν ώριμα έργα».

 

 

«Να αποτυπώνεται η αλήθεια»

 

 

 • «Δεν θέλουμε να μας χειροκροτεί η παράταξη η οποία κυβερνά τώρα,  εμείς θέλουμε να αποτυπώνεται η πραγματικότητα και η αλήθεια», λέει ο Θ. Πατεράκης, αναφερόμενος σε μία σειρά  έργων, μελετών και δράσεων που είναι εξασφαλισμένα από τη δική του θητεία.
 • Σχολιάζοντας πληροφορίες για πιθανή συνεργασία Ζερβάκη-Κουρουπάκη, σημείωσε  πως «δεν είναι κακό,επιβάλλεται να υπάρχει συνεργασία. Και εμείς τείναμε χείρα συνεργασίας, αλλά αποκλειστήκαμε».
 • Αρνητικός εμφανίζεται για τις έμμισθες θέσεις Γενικού Γραμματέα και συμβούλου για την αγροτική οδοποιία, λέγοντας, ειδικά για το τελευταίο, πως «είναι σαν να απαξιώνουμε την τεχνική μας υπηρεσία, σαν να απαξιώνουμε τους συνεργάτες μας, τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων».

Οσο για τον Γενικό Γραμματέα, επανέλαβε τη θέση που έχει εκφράσει και σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πως είναι προτιμότερη η στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου με δυο συμβούλους, με τα ίδια χρήματα.

 • Για το Ωδείο, ανέφερε πως «δεν λειτουργεί, αυτό είναι μία πραγματικότητα. Αν με την πρώτη δυσκολία η δημοτική αρχή σηκώνει τα χέρια ψηλά τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος  της κοινωνίας».

Δεν δέχομαι, είπε να μας εγκαλούν κάποιοι, να μας απειλούν με εισαγγελείς «και να μη βλέπουμε να μην γίνεται τίποτα.(…).Οι όποιοι  προκαλούν να προσέξουν όταν προκαλούν, η κοινωνία γράφει και καταγράφει».

 • Για το κολυμβητήριο,είπε πως δεν έγινε προσπάθεια απαξίωσης του, αντιθέτως ,καταβλήθηκε προσπάθεια λειτουργία του τα καλοκαίρια, με την πρόσληψη γυμναστή,στις περιόδους που αυτό ήταν εφικτό. Όμως «με βάση την πραγματικότητα η οποία ισχύει ανά την Ελλάδα όλες αυτές οι  δομές είναι κλειστές , διότι το κόστος λειτουργίας τους είναι τεράστιο. Αυτή είναι μία ωμή πραγματικότητα».

Έθεσε ακόμα θέμα για το αν έπρεπε να δημιουργηθεί στο χώρο που έγινε.

 • Αίτημα για μονοθεματική συνεδρίαση το δημοτικού συμβουλίου για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, κατέθεσε χθες ο Θ. Πατεράκης,μετά τις σχετικές πρωθυπουργικές δηλώσεις που δεν προδιαθέτουν για κάτι θετικό.
 • ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 • https://style100fm.gr/