ΚΑΜΠΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
Αντιπλημμυρικά εν μέρει
Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος – Πρόεδρος Μικρασιατών Ποντίων
& Αρμενίων Σητείας
Στα Λειβάδια Στητείας, περιοχή Αϊ Γιάννη μπαινοβγαίνω από τα γεννοφάσκια μου. Στην παιδική μου ηλικία βοηθώντας τον Μικρασιάτη παππού μου, στην εφηβική βοηθώντας τους γονείς μου και δουλεύοντας τα καλοκαίρια μεροκάματο, στον τρύγο σουλτανίνας, ενώ από το 1985 τα καλοκαίρια μονιμοκατοικώ στην περιοχή.
Οπότε, έχω τη δυνατότητα να γράφω εκ πείρας για τις πλημμύρες του ποταμού Παντέλη, οι οποίες την τελευταία τριακονταετία κυρίως οφείλονταν σε αμέλεια, αδιαφορία, κακοτεχνίες και κατά το πλείστον στην ανάσχεση της ορής στο Γεφυράκι του Άι Γιάννη, όπου τα πλέοντα φερτά κλαδιά, κορμοί, καλάμια, φρακάροντας στα δύο στόμια του Γεφυράκι περιόριζαν στο ελάχιστο τη ροή του ποταμού προς τη θάλασσα με συνέπεια να φουσκώνει η στάθμη των υδάτων προ του Γεφυράκι. Να «σπάει» ο ποταμός και να πλημμυρίζει η περιοχή.
Κοντολογίς, όλες οι τελευταίες πλημμύρες, ιδιαίτερα εκείνη του Απριλίου 2019 οφείλονται στα στενά ανοίγματα απορροής που δημιουργεί το ενδιάμεσο πέδιλο στήριξης της πλατφόρμας του Γεφυράκι, το οποίο αφού παραμένει ως έχει, η επαγρύπνηση σε περίοδο νεροποντής είναι απαραίτητη.
Πριν προχωρήσουμε, ας τοπογραφήσουμε τη ροή του ρέματος Παντέλη στον Κάμπο Σητείας, χωρίζοντας τη διαδρομή σε τρία τμήματα
α. Το πρώτο από την Παραλία Σητείας έως το υπάρχον Γεφυράκι του Άι Γιάννη.
β. Το δεύτερο από το Γεφυράκι έως τη «γλύστρα», στη διασταύρωση με το δρόμο προς Λυγαρά και
γ. Το τρίτο από τη «γλύστρα» προς τον Κάμπο Πισκοκεφαλου-Κάτω πισκοπής.
Μετά την πλημμύρα του 2019, το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησαν εργασίες αποψίλωσης των καλαμιών και αφαίρεσης των δέντρων μόνο στο (α) τμήμα, τα οποία καλάμια ξαναφύτρωσαν, χωρίς να δημιουργούν άμεσο κίνδυνο πλημμύρας.
Στα τμήματα (β) και (γ) δεν είχε γίνει καμία αντιπλημμυρική ενέργεια, γι’ αυτό και η κραυγή αγωνίας στο δημοσίευμά μας της 19-7-21.
Πληροφορηθήκαμε όμως, ότι είχαν εγκριθεί κονδύλια γι’ αυτό το σκοπό. Βεβαίως την ευθύνη των αντιπλημμυρικών έργων στο Κάμπο Σητείας φέρει η Περιφέρεια Κρήτης. Όμως μην ξεχνάμε ότι επισπεύδουσα Αρχή για την εκτέλεση των έργων είναι η εκάστοτε Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στο (β) τμήμα από το Γεφυράκι του Άι Γιάννη έως τη «γλύστρα» προς το Λυγαρά, το τελευταίο 10ήμερο του εφετεινού Αυγούστου, έγινε όντως καλύτερη δουλειά από τον ανάδοχο εργολάβο κ. Κοκκινάκη, ο οποίος θεωρείται από τους καλούς στην κατηγορία του.
Λίγο πριν ολοκληρώσει, περπάτησα μέσα στον ποταμό από το Γεφυράκι έως τη γλύστρα, όπου σταματούσε και η παρούσα εργολαβία. Έγινε επιμελημένη και ευρύτερης έκτασης αποψίλωση των καλαμιών και δέντρων στον πυθμένα και όπου ήταν μπορετό δεξιά-αριστερά. Σχεδόν τριπλασιάσθηκε το πλάτος του ποταμού, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη ροή σε περίοδο νεροποντής.
Όμως η απειλή πλημμύρας παραμένει μέχρι να ξαναφτιαχτεί το Γεφυράκι του Άι Γιάννη.
Με τον βαρέως τύπου ερπυστριοφόρο εκσκαφέα, χειριζόμενο από τον ίδιο τον εργολάβο, πατήθηκε καλά ο πυθμένας του ποταμού. Θα αργήσουν να ξαναφυτρώσουν καλάμια και δέντρα και αν υπήρχαν κονδύλια να στρωθεί με γκρο μπετόν ο πυθμένας, με 2-3 τσιμεντοκερκίδες δεξιά-αριστερά, τότε θα μιλούσαμε για καλή δουλειά, διαρκείας.
Ρώτησα τον Κοκκινάκη: Εκείνα τα κομμένα καλάμια που αποθέτετε στη νησίδα εντός ποταμού, λίγο πριν τη γλύστρα, τι θα τα κάνετε;
Μου απάντησε: Είτε θα τα κάψουνε, μετά την αντιπυρική περίοδο (το καλύτερο), είτε θα τα μεταφέρουμε αλλού. Κάτι που κανείς δεν θέλει δίπλα του.
Συμφωνήσαμε ότι στη θέση που βρίσκονται, με την επίβλεψη της Πυροσβεστικής, το κάψιμο είναι το ωφελιμώτερο.
Μετά από καλοσυνάτη συζήτηση με τον γνώριμό μου Κοκκινάκη κατασταλάξαμε, ότι τα παρόντα αντιπλημμυρικά είναι προσωρινά, εάν δεν φτιαχτεί το Γεφυράκι.
Βέβαια επί 20 χρόνια, ναι επί 20 χρόνια, δεν είχε γίνει κανένας καθαρισμός του ποταμού Παντέλη από το Γεφυράκι του Άι Γιάννη μέχρι τη γλύστρα του Λυγαρά. Έγινε εφέτος. Πότε θα ξαναγίνει; Είπαμε επισπεύδουσα Αρχή είναι η εκάστοτε Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η επισημοποίηση της ροής του ρέματος (ποταμού) Παντέλη και η οριστικοποίηση της Γραμμής Πλημμύρας στον Κάμπο Σητείας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων.
Γιώργος Αλεβίζος
31-8-2021