Διεθνη

Καρέ-καρέ η τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας του Ρίο – Η Ζιζέλ και τα κοινωνικά μηνύματα των Βραζιλιάνων

rio_518_355

-Οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν και επίσημα με την τελετή έναρξης
-Ηταν μια πραγματικά ωραία και αξιοπρεπής τελετή με ένα όμορφο μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος
-Αποθεώθηκε η ομάδα των προσφύγων κατά την είσοδό της
-Ο Βαντερλέι ντε Λίμα, ο μαραθωνοδρόμος που έσπρωξαν στους Αγώνες της Αθήνας και δεν τερμάτισε πρώτος, αλλά τρίτος άναψε το βωμό τον Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο
-Πρώτη φορά η Ελλάδα με γυναίκα σημαιοφόρο, τη Σοφία Μπεκατώρου
-Ως είθισται την παρέλαση άνοιξε η “γαλανόλευκη” σημαία
Αφιερωμένη στο περιβάλλον ήταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Δεν είχε την επιβλητικότητα της γιορτής του Πεκίνου και την άρτια τεχνολογία της Αθήνας. Ομως, η τελετή των Βραζιλιάνων ήταν αξιοπρεπής, φιλότιμη και συχνά συγκινητική. Συγκρατήθηκε γύρω από το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και της αναδάσωσης και απέφυγε το μεγάλο κόστος…
Ετσι σχηματίστηκαν και οι πέντε Ολυμπιακοί Κύκλοι, μέσω των σπόρων που φύτευαν -συμβολικά- οι αθλητές σ’ ένα μικρό σωλήνα, κατά την είσοδό τους στο “Μαρακανά”.
Ο Αμαζόνιος, η ιστορία τους, η κουλτούρα τους, η μουσική και η Ζιζέλ τους! Στην τελετής τους φύλαξαν… χώρο και χρόνο για τους Πορτογάλους που αποίκησαν εκεί, τους Αφρικανούς που έφθασαν ως σκλάβοι και επίσης έδειξαν τα δεσμά τους με τη Μέση Ανατολή.

Ο σκηνοθέτης της τελετής έναρξης Φερνάντο Μεϊρέλες, δεν στάθηκε μόνο στο περιβαλλοντικό μήνυμα. Η Βραζιλία είναι χορός, είναι σάμπα, είναι μουσική και ωραίες γυναίκες.

Εντυπωσιακή ήταν η είσοδος του παγκοσμίου φήμης μοντέλου, Ζιζέλ, υπό τους ήχους του τραγουδιού “The Girl from Ipanema», ενώ η μουσική αλλά και ο χορός είχαν αμέσως μετά την τιμητική τους.

Χειροκροτήθηκε θερμά η Ρωσία! Ηταν προφανές ότι πρόκειται για χειροκρότημα συμπαράστασης από τους θεατές προς την ομάδας που υπέστη τεράστιο πλήγμα, λίγες ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο στίβος της Ρωσίας αποκλείστηκε από τη διοργάνωση, και όχι μόνο ο στίβος, λόγω της εμπλοκής τους στην έκθεση για συστηματικό ντόπινγκ του καθηγητή ΜακΛάρεν.
Τελικά θα αγωνιστούν 271 Ρώσοι. Ζεστό χειροκρότημα ακούστηκε και στην είσοδο της Παλαιστίνης.

Αλλά περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα αποθεώθηκε αυτή των προσφύγων και φυσικά η Βραζιλία.
Ο βωμός σχημάτισε τον ζωοδότη ήλιο. Τη φυσική πηγή ενέργειας που πρέπει να τιμήσει ο πλανήτης και να αποφύγει το πετρέλαιο.