Ελλαδα

Λέσβος: Νέα τραγωδία με πρόσφυγες – Νεκρό βρέφος ενός έτους.

metanastes_varka1_533_355

Μια νέα τραγωδία με πρόσφυγες σημειώθηκε στη Μυτιλήνη. Σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες από την Τουρκία ανατράπηκε ανοιχτά του Μολύβου και ένα βρέφος μόλις ενός έτους έχασε τη ζωή του στα νερά του Αιγαίου.

Δεν έχει τελειωμό το δράμα των προσφύγων που ρισκάρουν τα πάντα, τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν όσες πιθανότητες έχουν για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, μακριά από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Όμως τα ξημερώματα της Παρασκευής (09.10.2015) το Αιγαίο έγινε ο υγρός τάφος για ακόμη ένα παιδί. Ένα βρέφος ενός έτους. Ένα μωρό που βρισκόταν σε ένα σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας στη Μυτιλήνη και εντοπίστηκε τα ξημερώματα στα ανοιχτά του ελληνικού νησιού.

Το σκάφος βρίσκονταν 56 άνθρωποι. Η βάρκα εντοπίστηκε από το λιμενικό, στη διάρκεια περιπολίας, στις 03:00 τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή Εφταλού-Σκάλα Συκαμιάς. Οι διακινητές είχαν… εγκαταλείψει τη βάρκα με τους 56 πρόσφυγες και το είχαν σκάσει. Είχαν φροντίσει να καταστρέφουν και τις δυο μηχανές της, αφήνοντας το σκάφος ακυβέρνητο στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Κάποιοι, πάνω στον πανικό τους έπεσαν στο νερό για να σωθούν. Άγνωστο ακόμα πως, στη θαλάσσα βρέθηκε και το βρέφος. Όταν το ανέσυραν οι άνδρες του Λιμενικού, δεν είχε τις αισθήσεις του. Του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και αμέσως μετά το μετέφεραν πρώτα στο λιμάνι και από εκεί στο κέντρο υγείας της Καλλονής. Εκεί, όμως, οι γιατροί απλά διαπίστωσαν το θάνατό του.

Στη Λέρο, ξύλινο σκάφος με 200 πρόσφυγες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προσάραξε το πρωί της Παρασκευής σε αμμώδη ακτή βορειανατολικά της Λέρου. Με τη βοήθεια πλωτών του λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών, ξεκίνησε η αποβίβασή τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίλτος Σακελλάρης – Πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ