Σητεια

«Μένουμε όρθιοι» από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Σητεία

IMG_20200619_104559

«Μένουμε όρθιοι» από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Σητεία

 

 

 

 

Συνεχίζει  να επικοινωνεί  στην περιφέρεια Λασιθίου το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι»  ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα ήταν η σειρά της Σητείας , με τον βουλευτή Μανώλη Θραψανιώτη και κλιμάκιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς να καταθέτουν τις προτάσεις , που αφορούν σε  όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχει πλήξει η υγειονομική κρίση, κοστολογημένες  στα 13,4  δις  ευρώ.

Το πρωί, υπήρξε συνάντηση του κλιμακίου στο δημαρχείο, όπου ενημερώθηκε από τον Γ. Ζερβάκη για τη συνολική ατζέντα προτεραιοτήτων και προβλημάτων και ακολούθησε επαφή με εργαζόμενους και πολίτες ,σε μια βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

 

 «Μένουμε όρθιοι»

 

Η πρόταση προβλέπει, καταβολή  των μισθών των εργαζομένων στο 100% και διατήρηση των θέσεων εργασίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: 

  • Αναστολή πληρωμών (ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις). Κόστος:3,5 δις
  • Εξασφάλιση ρευστότητας στις επιχειρήσεις (μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, οι εμπορικές τράπεζες κ.α)

Το πρόγραμμα, αφορά στην περίοδο Ιούνιος -Σεπτέμβριος  του 2020 και  προβλέπει ενίσχυση και στήριξη στους τομείς :

 

  • Υγεία (500 εκ.)Έμφαση στην ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της δημιουργίας δεικτών υπηρεσιών για ψυχική υγεία . Μαζί, μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του συνόλου του προσωπικού του ΕΣΥ και δημιουργία μηχανισμού, σε μόνιμη βάση, για την υγειονομική επιτήρηση της πανδημίας και όλων των επιδημικών εξάρσεων.

Ακόμα 500 εκ. ευρώ ,προβλέπεται να δοθούν για την υγεία τους υπόλοιπους μήνες του τρέχοντος έτους και το 2021.

 

  • Εργασία( 3,7 ευρώ) :Στήριξη των επιχειρήσεων που συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους,ευνοϊκές φορολογικές και άλλες για τις επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού και μεταφορών.

 

  • Ευπαθείς ομάδες και εισόδημα έκτακτης ανάγκης (3,5 δις ευρώ): Άνεργοι,επισφαλείς εργαζόμενοι,αγρότες, ΑΜΕΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι και όλοι οι πληττόμενοι, δικαιούνται αυτό το εισόδημα, δηλαδή, 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος , 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος, 100 ευρώ για κάθε παιδί.

 

  • Επιχειρήσεις : 3 δις η μη επιστρεπτέα ενίσχυση και 1,5 δις το κόστος της μόνιμης μείωσης της προκαταβολής φόρου στο 50%, που προτείνεται.

 

  • Τουρισμός και εστίαση: 700 εκατομμύρια για μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού και 230 εκατομμύρια, το κόστος από την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.

 

  • Αγροτικό :300 εκατομμύρια για δράσεις για τον αγροτικό τομέα.

Συγκεκριμένα :

Στήριξη κτηνοτρόφων που είδαν  το εισόδημα τους να μειώνεται  λόγω χαμηλών τιμών πώλησης (αμνοερίφια και λοιπή ζωική παραγωγή) σύνολο 80 εκ.

– Ειδική ενίσχυση ελαιοκαλλιέργειας λόγω πτώσης ζήτησης και τιμών ύψους 120 εκ. (πρόβλημα που προηγείται της πανδημίας).

-Ειδικό σχέδιο απόσταξης οίνου με ενίσχυση ύψους 30 εκατ. του συγχρηματοδοτούμενου επιχειρησιακού προγράμματος οίνου για την αλλαγή χρήσης των αποθεμάτων ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση της παραγωγής της αμπελουργίας αυτή την καλλιεργητική περίοδο.

Μείωση των εισφορών ΕΛΓΑ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κατά 20% με κάλυψη του κενού από εθνικούς πόρους, ύψους 35 εκατ.

– Επιτάχυνση των πληρωμών του δημοσίου προς δικαιούχους (παλαιές οφειλές, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ, κλπ)

Ειδικό πρόγραμμα απορρόφησης παραγόμενων προϊόντων ύψους 30 εκατ. για στήριξη κοινωνικών και κρατικών δομών (κοινωνικά παντοπωλεία/τράπεζες τροφίμων, γηροκομεία, σχολεία) με φρέσκα αγροτικά προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιολάδου.

-Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Άμεση ενεργοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος “Φρούτα & Γάλα στα σχολεία” ύψους 4.8 εκ. περίπου για το 2020 που λόγω ΄ανωτέρας βίας’ μπορεί να αξιοποιηθεί, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Επιτροπής, για αγορά και διανομή σε δημόσια νοσοκομεία, κοινωφελή ιδρύματα κ.α

 

 

Οι πηγές χρηματοδοτήσεις είναι συγκεκριμένες και αναφέρονται αναλυτικά στο πρόγραμμα, όπως φαίνεται στην εικόνα :

Μενουμε Όρθιοι ΙΙ

 

 https://style100fm.gr/