Ελλαδα

Μεγάλος σεισμός τώρα στο Ιόνιο

33

Οι επιστήμονες τον δίνουν πάνω από 6 Ρίχτερ και συνιστούν ψυχραιμία
Σεισμική δόνηση της τάξης των 6,1 Ρίχτερ έγινε πριν από λίγο νότια της Λευκάδας. Το αμερικάνικο ινστιτούτο αρχικά τον έδωσε 5.6 , αλλά μετά τον αναβάθμισε σε…6,1 Ρίχτερ! Και το ινστιτούτο στην Αθήνα τον δίνει κοντά στο 6. Το Ρώυτερς μεταδίδει ότι το USGS τον δίνει 6.7!

Ενας πολύ δυνατός σεισμός -με νωπές τις μνήμες του 2003- κι ο κόσμος τρομοκρατήθηκε όπως μεταδίδεται τώρα, με το πρόβλημα να είναι έντονο στο νοσοκομείο που έχει υποστεί κάποιες σεισμές
Ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 6,1 βαθμών σημειώθηκε στις 9:10 στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λευκάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, μία 60χρονη έχασε τη ζωή της στην Πόντη Βασιλικής όταν μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και καταπλάκωσε το σπίτι της με αποτέλεσμα η γυναίκα να τραυματιστεί θανάσιμα.

 

 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μέγεθος του σεισμού είναι 6,1 βαθμοί και το επίκεντρο 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΚ, Ευθύμιο Λέκκα η σεισμική δόνηση είχε ένταση 5,6 βαθμών.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν από 6,1 έως 6,3 βαθμών και ότι είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι μαθητές από τα σχολεία, ενώ τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται επί ποδός για να ελέγξουν τυχόν ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Εικόνα από μάντρα που κατέρρευσε στην Καρυά (Πηγή: mylefkada.gr)

seismos2

Όπως δήλωσε κάτοικος του νησιού στο Mega, το χωριό Αθάνι που βρίσκεται κοντά στο Πόρτο Κατσίκι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κατοίκου, έχουν καταρρεύσει εκκλησίες, σπίτια και μαγαζιά.

Ένα ακατοίκητο σπίτι κατέρρευσε και στο Μεσολόγγι.

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία λίγα λεπτά μετά το μεγάλο σεισμό. Οι δύο δυνατοί μετασεισμοί 4,1 και 3,5 βαθμών έχουν επίκεντρο στον ίδιο θαλάσσιο χώρο που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό.

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός από την Καλαμάτα έως τα Ιωάννινα.

Newsroom ΔΟΛ
Ελλάδα: