Σητεια

Με μια φωνή «ΟΧΙ» στα αιολικά από τα βουνά της Σητείας(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

DSC01969

 

Για την συνέχιση και ενδυνάμωση των κινητοποιήσεων κατά της περιβαλλοντικής καταστροφής με την οποία απειλούνται οι ορεινοί όγκοι της  Σητείας, έδωσαν σήμερα από τους χώρους που έχουν επιλέξει οι επενδυτές  για εγκατάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πολίτες, συλλογικότητες, φορείς,που ανταποκρίθηκαν σήμερα  στο κάλεσμα της Οργανωτικής  Επιτροπής κατά των αιολικών για έναν συμβολικό περίπατο στην περιοχή της Σιτάνου.

Είναι ακόμα ένα  «όχι» απέναντι στους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς αλλά και τον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο που αφήνει ανοιχτή πόρτα για καταστρατήγηση κάθε έννοιας προστασίας φυσικού πλούτου με το Γεωπάρκο της Σητείας να βρίσκεται έτσι απροστάτευτο στους νέους   χωροταξικούς σχεδιασμούς.

Κυρίαρχο σύνθημα, «Όχι άλλα αιολικά στα Σητειακά βουνά».

Η αντίθεση της κοινωνίας των πολιτών σε τέτοιου είδους επενδύσεις, επιβεβαιώθηκε σήμερα και όπως σημείωσαν όλοι όσοι πήραν τον λόγο, η έκφραση αυτής της αντίθεσης είναι και το πιο ισχυρό όπλο.

 

 

Καθολική η αντίθεση

 

 

  • «Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα», είπε ο δήμαρχος Σητείας Γ. Ζερβάκης, με αναφορά στο ομόφωνο όχι του δημοτικού συμβουλίου και στην «καλύτερη παρακαταθήκη»που ένα η μαζική παρουσία του κόσμου. Τόνισε την επιλογή για αλώβητα και ανέπαφα τοπία που θα συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη που επιθυμεί ο τόπος.

 

  • Άτυπο δημοψήφισμα, μιας και η κυβέρνηση έχει στερήσει τη δυνατότητα διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων, πρότεινε ο Νίκος Κουρουπάκης, στέλνοντας και το μήνυμα, πως επενδύσεις σε αρνητικό περιβάλλον, δεν επιβιώνουν. Χαρακτήρισε απαράδεκτο τον περιβαλλοντικό νόμο Χατζιδάκη και ζήτησε «όλοι μαζί» να επιβάλλουμε ένα χωροταξικό προσανατολισμένο στη ανάπτυξη.

 

  • Διαχρονικές ευθύνες στον δήμο Σητείας επέρριψε ο Νίκος Καραμανωλάκης, χαρακτηρίζοντας «ανοχύρωτη» την Σητεία απέναντι στους σχεδιασμούς , μια επερχόμενη «θύελλα» όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην λατομική ζώνη που έχει σχεδιαστεί να εγκατασταθεί στην περιοχή του Κατσιδωνίου.

 

  • Αισιοδοξία για επιτυχία του αγώνα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιτάνου Μ. Πατελάκης, ευχαριστώντας τον κόσμο και τους εκπροσώπους του δήμου για την συμμετοχή τους, ζητώντας συνέχιση και ενδυνάμωση των κινητοποιήσεων.

 

  • Στο αρνητικό ισοζύγιο από την επένδυση για την ευρύτερη περιοχή και τους κατοίκους αναφερθηκε η  κ Αιλαμακη, τονίζοντας πως δεν δημιουργούνται ούτε θέσεις εργασίας, ούτε υπάρχει οποιοδήποτε ανταποδοτικό όφελος, ενώ ανέφερε και τη στήριξη στο «όχι» που δίνουν πολλοί ξένοι επισκέπτες που συντάσσονται δίπλα στην κοινωνική αντίθεση.

 

  • Άτυπα χρέη «ξεναγού» στην περιοχή ανέλαβε ο Κώστας Γιαννακόπουλος, που αναλυτικά περιέγραψε τις σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις. «Ο αγώνας είναι μαραθώνιος», σημείωσε, λέγοντας πως ακόμα και αν η απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή είναι θετική για μας(αρνητική για την επένδυση), δεν σημαίνει πως το θέμα έχει κλείσει. Άλλος επενδυτής, μπορεί να επιχειρήσει και πάλι.

Παρουσία είχαν και οι νεαρότερες ηλικίες, τα παιδιά, με ένα από αυτά μάλιστα να παίρνει το λόγο και να αναρωτιέται πως γίνεται, απέναντι σε αυτό το καθολικό «όχι» να μην υπάρχει ευαισθησία και ανταπόκριση.

DSC01944 DSC01946

DSC01952 DSC01955

DSC01957 DSC01958

DSC01961 DSC01963

DSC01964 DSC01965

DSC01969 DSC01974

DSC01976 DSC01978

DSC01981 DSC01984

DSC01989

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

https://style100fm.gr/