Κρητη, Σητεια

Τη Δευτέρα η απόφαση του δήμου Σητείας για προσφυγή στο ΣτΕ

Ζερβάκης-δήμαρχος-Σητείας

 

Την απόφαση για προσφυγή στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης Χατζηδάκη που  δίνει πράσινο φως για τη δημιουργία δυο ακόμα αιολικών πάρκων στην περιοχή Σητείας, επανέλαβε ο δήμαρχος Σητείας Γ. Ζερβάκης στη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια.

Την Δευτέρα στις 6μμ θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την προσφυγή και συγκεκριμένα, “συζήτηση και κατάθεση προσφυγής  στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που  εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους του υποέργου « εγκαάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις θέσεις  ” ΦΡΟΥΔΙΑ – ΛΥΓΙΑΣ – ΠΛΑΤΥΒΟΛΟ ” και ” ΤΡΟΥΛΑ – ΧΑΛΚΙΑΣ- ΚΟΡΦΗ ” του Δήμου Σητείας » το οποίο εντάσσεται στο Υβριδικό Έργο Αμαρίου”
 

.Ο κ. Ζερβάκης δήλωσε από την Περιφέρεια: “Η χωροθέτηση του συγκεκριμένου έργου δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη μας. Έχουμε υπερκεράσει το ενεργειακό μας ισοζύγιο. Πρέπει όλοι να σεβαστούμε τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας. Δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Δεν θα περπατήσει το έργο. Είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στο ΣτΕ. Είναι το μόνο όπλο για να αντιταχθούμε στο έργο”.

Διαφορετική ήταν η άποψη του αντιπεριφερειαάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή,(πρώην αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας), που έκανε λόγο για ωφέλιμο έργο, τονίζοντας όμως πως θα πρέπει να υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ της εταιρίας και των τοπικών κοινοτήτων: “Δεν είναι πολύ σημαντικές οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου έργου. Οι ανεμογεννήτριες δεν μπαίνουν σε κάποιο τρελό υψόμετρο. Σημαντικό να γίνει το έργο χωρίς χρήση εκρηκτικών. Εμείς στην Επιτροπή Περιβάλλοντος πήραμε αρνητική απόφαση αναλογιζόμενοι τις αντιδράσεις του κόσμου. Θεωρούμε και πιστεύουμε ακόμα ότι η εταιρεία θα έπρεπε να συζητήσει περισσότερο με τους Δήμους και την τοπικές κοινωνίες. Αυτή είναι η θέση μας. Τα μέρη δεν πρέπει να ερημώσουν. Είναι ωφέλιμο έργο και θα πρέπει να συμβάλλει στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών”.