Ελλαδα

Ολάντ: Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος πρέπει να ξεκινήσει.

olant

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της
Στο ελληνικό χρέος, στο προσφυγικό και στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία, ήταν το μήνυμα στήριξης του Ολάντ, που πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να αρχίσει, ενώ πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο γάλλος πρόεδρος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης και αφού κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, ωστόσο επισήμανε ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε στις πολιτικές λιτότητας.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές αναφορικά με το πρόγραμμα και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πάντα με σεβασμό στις διατάξεις του ESM.

Για το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως μόνο όσοι δεν γνωρίζουν τι έχει προσφέρει ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες έχουν αιτιάσεις για τους ελληνικούς χειρισμούς και κάλεσε την Ευρώπη να λύσει το πρόβλημα με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. «Πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας και από την άλλη πρέπει να προστατεύσουμε τον άνθρωπο» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Ζήτησε, δε, να ενεργοποιηθεί η Ευρώπη και να ασκήσει η Γαλλία το ειδικό της βάρος, για να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία που δημιουργεί το προσφυγικό πρόβλημα και αποτελεί πηγή ανθρωπιστικής κρίσης.

Για το Κυπριακό ανέφερε πως δεν μπορούμε να ανεχτούμε την παράταση της κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Ολάντ: «Η Ελλάδα θα παραμείνει και θα αγωνιστεί μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην Ευρωζώνη, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που της δείξατε».

«Να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος»

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως είναι γνωστές οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα, πρόσθεσε όμως πως χρειάζονται κι άλλες προσπάθειες. «Το έχω πει, το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος, βεβαίως πρέπει να ξεκινήσει» είπε.

Τόνισε ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου και ζήτησε να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της.

Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και εξήρε τον ρόλο του κ. Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος στο να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

«Ο ρόλος σας ήταν σημαντικός» είπε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία στήριξε αυτή την πρωτοβουλία. Αλλωστε τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς την Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η Γαλλία ήταν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας στο πλευρό της Ελλάδας».

«Η επίσκεψή μου έχει και έναν άλλο σκοπό, να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία, αν και η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα» είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Απαντώντας σε όσα είπε ο έλληνας πρόεδρος για το προσφυγικό ο κ. Ολάντ υπογράμμισε πως πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. «Ο πόλεμος στην Συρία έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και η Γαλλία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση».

Για το κυπριακό ανέφερε ότι είναι ένα καθαρά ευρωπαικό ζήτημα που αφορά μία χώρα μέλος της ΕΕ, που πρέπει να στηρίξουμε για να βρει τον προσανατολισμό της και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης.

Κατά την τελετή της επίσημης υποδοχής ο κ. Ολάντ έγινε θερμά δεκτός από τον κ. Παυλόπουλο και επιθεώρησε το τιμητικό άγημα της Προεδρικής Φρουράς.

Στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου τον γάλλο πρόεδρο υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων, ο κ. Ολάντ παρασημοφορήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος και ο κ. Παυλόπουλος με τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής.

Το επίσημο δείπνο

Στην προσφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παυλόπουλος έθεσε το θέμα της διευθέτησης του δημόσιου χρέους και του τερματισμού της πολιτικής λιτότητας. Υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις του, ωστόσο παρατήρησε ότι στην πορεία, και ενόψει αυτής της συνέπειας του ελληνικού λαού, και οι εταίροι μας οφείλουν να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις.

«Η ως σήμερα πορεία της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η άνευ όρων πολιτική αυστηρής λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί νομοτελειακώς στην αναπτυξιακή προοπτική, την οποία τόσον έχει ανάγκη η Ευρωζώνη και, εν τέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της» ανέφερε ο Πρόεδρος.

Υπογράμμισε ότι όπως απέδειξαν οι τελευταίες εκλογές, οι Έλληνες εκφράσθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, γνωρίζοντας τις τεράστιες θυσίες που συνεπαγόταν μια τέτοια επιλογή.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Γαλλίας και του κ. Ολάντ στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού τόνισε ότι καλωσορίζει στην Αθήνα έναν ευπατρίδη και μεγάλο φίλο της Ελλάδας, ευχαρίστησε θερμά τον γάλλο πρόεδρο λέγοντας ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα μου η Γαλλία και εσείς προσωπικώς συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκη Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης».

Για το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουμε να διαχειρισθούμε το πρόβλημα προστατεύοντας τα σύνορα της ΕΕ, αλλά πρωτίστως τους πρόσφυγες.

Πηγή: in.gr