Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΟμόφωνο και βροντερό το «όχι» της Σητείας στα σχέδια υποβάθμισης του νοσοκομείου...

Ομόφωνο και βροντερό το «όχι» της Σητείας στα σχέδια υποβάθμισης του νοσοκομείου σε μια παλλαϊκή συγκέντρωση(βιντεο-φωτο)

 

 

 

 

Σε μια παλλαϊκή  εκδήλωση διεκδίκησης και διαμαρτυρίας, ολόκληρη η Σητεία είπε σήμερα δυνατά την απόφαση της, να αντισταθεί με κάθε τρόπο στην  υποβάθμιση του Νοσοκομείου, όπως προβλέπεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό και όπως είχε δηλωθεί επίσημα και ευθέως.

Είναι μια ολόκληρη πόλη πια, που παίρνει το νήμα από την πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Ανεξάρτητων Πολιτών για το Νοσοκομείο, και διεκδικεί  το αυτονόητο: Το δικαίωμα στην δωρεάν και όχι εμπορευματοποιημένη και εμπορεύσιμη πρόσβαση σε  υψηλού επιπέδου παροχές υγείας , κόντρα στην εγκατάλειψη και το «σημείο μηδέν» που έχει οδηγηθεί το νοσηλευτικό  ίδρυμα, από την επιλογή της κυβέρνησης να οδηγήσει τα μικρά, τα περιφερειακά  νοσοκομεία σε «θάνατο».

Το σημαντικό και το ιδιαίτερο σε αυτήν την ογκώδη  συγκέντρωση,  μαζί με την μεγάλη προσέλευση ανθρώπων όλων των ηλικιών , είναι ο ακηδεμόνευτος χαρακτήρας της, η υπερκομματική σύνθεση ,συναντήθηκαν  στην κοινή αγωνία τους για το μέλλον του νοσοκομείου οι άνθρωποι κάνοντας πέρα όποιες διαφορές τους.
Ο χαρακτήρας αυτός διαφυλάχθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή, που αποφάσισε πως σε αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση δεν θα έπρεπε να ακουστούν υποψήφιοι σύμβουλοι για το δήμο και την περιφέρεια.

Η πολλή μεγάλη συμπαράσταση  και συμμετοχή φορέων συλλόγων, συλλογικοτήτων, παραγωγικών φορέων, , όχι μόνο της Σητείας αλλά και του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας, του δημάρχου Κάσου και πολλών άλλων, που στήριξαν με δυναμισμό την κινητοποίηση έδειξε πως ενώνονται οι αγωνίες και οι προσπάθειες σε κοινή διεκδίκηση για την πιο σημαντική δομή της πόλης, που συνδέεται όχι μόνο με την ανάπτυξη της, αλλά και την ίδια την ύπαρξη της.

Πολλοί οι ομιλητές, με την αρχή να κάνει ο μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, σε μια τοποθέτηση όπου έδειξε πως είναι άριστος γνώστης της κακής κατάστασης του νοσοκομείου, συμμετέχει στην αγωνία για το μέλλον του και πρόσφερε εκ μέρους της εκκλησίας  στήριξη στους  αγώνες του Σητειακού λαού.

Με στοιχεία και αριθμούς μίλησε η Έφη Φανουράκη, εκ μέρους του Συλλόγου εργαζομένων του Ν.Σ, παρουσιάζοντας την κακή πραγματικότητα.

Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου, μίλησε ο πρόεδρος του Βασίλης Βοβατζάκης.

Τον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του, Μανώλης Συλιγνάκης.

Το παρόν έδωσε και ο γνωστός  και αγαπητός στη Σητεία Αντρέας Μαμαντόπουλος, που μίλησε με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Ο  νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος και ο συνυποψήφιος του από τη Λαϊκή Συσπείρωση επίσης τοποθετήθηκαν (λόγω των περιορισμών της προεκλογικής περιόδου, δεν μπορούμε να αναφέρουμε όσα είπαν).

«Το Νοσοκομείο Σητείας έχει στοχοποιθεί»

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, ο Νίκος Καραμανωλάκης (με αναφορά και σε πρόσφατη δημοσίευση σε κοινωνικό δίκτυο της αναπληρωτρίας υπουργού Υγείας Ειρήνης  Αγαπηδάκη), ο Γιάννης Φρυσούλης, ο Λευτέρης Βεργίνης, ο Γιάννης Φουντουλάκης, έδειξαν το δρόμο για νέες κινητοποιήσεις έως ότου υπάρχει θετική εξέλιξη, αλλά έδειξαν και τρόπους  επίλυσης, που συνοψίζεται στο ψήφισμα που επιδόθηκε στην αναπληρώτρια διοικήτρια του ΓΝΣ, την 7η ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας.

Το παραθέτουμε ολόκληρο:

«Είναι απόλυτα κατανοητό ότι ένα Νοσοκομείο είναι ζωντανός οργανισμός, ευμετάβλητος, εξαρτώμενος από τη γραφειοκρατία, τον ανθρώπινο αλλά και άλλους, απρόβλεπτους παράγοντες, που επηρεάζουν συχνά την λειτουργία του.

Όμως, το Νοσοκομείο Σητείας, στην παρούσα φάση, δεν έχει απλώς κάποια συνήθη προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς.

Η κατάστασή του είναι τραγική.

Υπολειτουργούν βασικές κλινικές, όπως η Παθολογική, η Παιδιατρική, το Ακτινολογικό,  που διαθέτουν ένα ή κανένα γιατρό ﮲ και οι άλλες δε κλινικές έχουν μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα.

Η περίπτωση του Νοσοκομείου μας, θεωρούμε ότι, εντάσσεται ναι μεν στη γενικότερη κακή κατάσταση του ΕΣΥ, παράλληλα όμως έχει  στοχοποιηθεί, αφού, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης,  σύμφωνα με τον νέο Νοσοκομειακό Χάρτη που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων και διοικητικών παραγόντων, είναι η υποβάθμισή του και η μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας.

Νωπές είναι ακόμα οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη, αλλά και του διοικητή των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων κ. Ανδρεαδάκη, που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στον τόπο μας.

Ο Δήμος Σητείας διαθέτει σπουδαίες υποδομές:  Αεροδρόμιο, που είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της ανατολικής Κρήτης, Λιμάνι, τμήμα ΕΛΜΕΠΑ, Παγκόσμιο Γεωπάρκο, Αρχαιολογικούς χώρους, απείρου κάλλους φυσικά τοπία, και ως εκ τούτου, η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης είναι τεράστια.

Δεν υπάρχει όμως καμιά προοπτική ανάπτυξης χωρίς τις απαραίτητες παροχές υγείας.

Να σημειώσουμε ότι ο πληθυσμός του Δήμου μας υπερβαίνει πλέον τις 20 χιλιάδες, σύμφωνα με τη τελευταία απογραφή, πολλαπλασιάζεται δε κατά τους θερινούς μήνες.

Είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Κρήτης, έχει πολλά ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, εξυπηρετεί δε τα γειτονικά νησιά Κάσο και Κάρπαθο.

Παράλληλα, έχει κάκιστο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο και ουσιαστικά είναι απομονωμένος.

Για όλα τα παραπάνω, δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε κανέναν σχεδιασμό που στοχεύει στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας.

 

Ζητάμε:

1) Άμεσα προκήρυξη και κάλυψη όλων των κενών θέσεων, ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως προβλέπει το Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου.

2) Να δοθούν ελκυστικά κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων αυτών, όπως επίδομα μισθού και στέγης, αναπροσαρμογή του επιδόματος άγονης και προβληματικής περιοχής (με ΦΕΚ από το 1981) αλλά και εκπαιδευτικά κίνητρα. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Σητείας.

3) Την επαναφορά του αυτοδιοίκητου του Νοσοκομείου. Να σας θυμίσουμε ότι η κυβέρνησή σας,  ως αντιπολίτευση είχε ταχθεί κατά της ενοποίησης των νοσοκομείων του νομού.

Δηλώνουμε ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα διαβεβαίωση ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, οι κινητοποιήσεις  που ξεκινούν τη Δευτέρα 18/9/2023, στις οποίες  συμμετέχει σύσσωμος ο Δήμος Σητείας, όλοι οι φορείς, όλοι οι σύλλογοι, όλες οι παραγωγικές ομάδες του τόπου μας, θα επαναληφθούν με μεγαλύτερη ένταση και αποφαστικότητα».

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα