Σητεια, Συνεντεύξεις

Ο Βιτσέντζος Κορνάρος μας προσκαλεί στην Στέγη του(βιντεο-φωτο)

Η εικόνα είναι οικεία σε πολλούς από μας, τουλάχιστον τους μεγαλύτερους: Γυναίκες και άνδρες μεγάλης ηλικίας, πρόσωπα της οικογένειας, γιαγιάδες και παππούδες, να κάθονται να κεντάνε, εκείνες, ή να κάνουν μικροδουλειές εκείνοι και μαζί να σιγοτραγουδούν τους στίχους του Βιτσέντζου Κορνάρου. Ολόκληρο τον Ερωτόκριτο.

Μια κυτταρική πολιτισμική σχέση, ο εγγεγραμμένος στο σώμα και στο μυαλό πολιτισμός από ανθρώπους που δεν είχαν σπουδαία μόρφωση, αλλά σπουδαίοι παρόλα αυτά έβρισκαν στέγη για τη χαρά και την λύπη, την παρέα ή την μοναξιά, στου κύκλου τα γυρίσματα.
Τέτοιες εικόνες και αναφορές στάθηκαν έναυσμα για να επιλέξει την επένδυση στον πολιτισμό και να στηρίξει με κάθε τρόπο, και οικονομικά ώστε να υπάρχει η γερή βάση στα θεμέλια, ο Γιώργος Γαλανάκης που μαζί με ανήσυχους ανθρώπους ,σημαντικούς όχι μόνο για την Σητεία, “στεγάζουν” τον Βιτσέντζο Κορνάρο, εκεί ακριβώς που του πρέπει στην διασταύρωση των οδών Κορνάρου και Καζαντζάκη, σε έναν ωραίο χώρο που συνεχίσει να ανακαινίζεται  και να διαμορφώνεται για να καλύψει τις ανάγκες της “Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος”. Ο ίδιος και η σύζυγος του Αλίκη Γαλανάκη ειναι οι εταίροι της Εταιρίας.
Το άνοιγμα στους ανθρώπους της πόλης και πέρα από αυτούς σε όλους όσους επιθυμούν να βοηθήσουν , είναι συστατικό στοιχείο επιτυχίας της προσπάθειας για αυτό και έχει γίνει η πρόβλεψη για τους “Φίλους της Στέγης”. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο (4 με 8 το απόγευμα)
Είναι μια εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που συστάθηκε όχι απλά για να διοργανώνει εκδηλώσεις , αλλά περισσότερο φιλοδοξεί, με ανοιχτό κάλεσμα προς τους δημότες της Σητείας, να γίνει “εργοστάσιο” ιδεών και ανταλλαγής απόψεων, χώρος διαμόρφωσης νεοελληνικής ταυτότητας με σταθερή αναφορά στον σημαντικότερο εκπρόσωπο της Κρητικής Αναγέννησης που θα επιδιώξει  να επαναφέρει στο προσκήνιο με δράσεις σε σχολεία και αλλού, αλλά και να τοποθετήσει στην θέση που του πρέπει, δίπλα στους σημαντικότερους της γενιάς του δηλαδή, στο ίδιο σκαλί με τον Σέξπιρ.
Μάλιστα, θα επιδιωχθεί, όπως είπε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της Στέγης, ο Αντώνης Ανηψητάκης, μέλος της πρώτης 7μελους Διαχειριστικής Επιτροπής που έχει ετήσια θητεία, η ανάδειξη της πολιτιστικής Σητείας που πατά σταθερά στον δεκαπεντασύλλαβο του ερωτικού έπους του Κορνάρου, με τις γενέτειρες των ισάξιων ποιητών., Σέξπιρ και Θερβάντες. Ενας πολιτιστικός προορισμός, μια εκπαιδευτική ευκαιρια, μια σταθερή αναφορά.

 

Ποικιλία στην αντιπροσώπευση 

 

Εχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η θέση της επιτροπής της Στέγης με την πολυποίκιλη ιδιότητα των ανθρώπων που την συνθέτουν , που προδιαθέτει για ανοίγματα σε χώρους που, ίσως μέχρι σήμερα, δεν είχαν επικοινωνηθεί ιδιαίτερα. Στην Στέγη, όχι μόνο έχει χώρο η εκπαίδευση, η αρχαιολογία, η παραστατική τέχνη, αλλά έχει προτεραιότητα. Γιατί, ο στόχος είναι να ξαναμπεί ο Κορνάρος στο κύτταρο των ανθρώπων, μέσα από τα σχολεία, αρχικά. Για αυτό έχουν εκδοθεί πρωτότυπα και  καλαίσθητα τετράδια,(2500 αντίτυπα)που θα μοιραστούν στα σχολεία, ενώ έχει ετοιμαστεί και μια πρωτότυπη μουσειοσυσκευή απο την Ελλη Πουλακάκη,για την οποία μας μίλησε το μέλος της Επιτροπής. Σοφία Φουστέρη.
Πρόκειται για “εργαλειοποίηση ” του Κορνάρου για τους μαθητές και ,φυσικά, θα επιδιωχθεί η έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για να προχωρήσει το εγχείρημα.
Η παρουσία της αρχαιολόγου Μαριάννας Κατηφόρη στην Επιτροπή της Στέγης, σηματοδοτεί και ένα άνοιγμα στα θέματα της αρμοδιότητας της που δεν προβάλλονται ιδιαίτερα στην Σητεία. Την ρωτήσαμε αν θα γίνει προσπάθεια ανάδειξης στο πλατύ κοινό της μοναδικότητας του Πετρά, για παράδειγμα. Παρόλο που δεν έχει ακόμα καταρτιστεί επίσημος κύκλος , η κυρία Κατηφόρη, είπε πως η Στέγη είναι πρόθυμη για τέτοια εγχειρήματα.
Ο Νάσος Ζαγκότης, επίσης συμμετέχει φέροντας την ιδιότητα του σκηνοθέτη. Καθώς μας είχε μιλήσει σε συνέντευξη του το Καλοκαίρι για την μελέτη και την προετοιμασία που έχει κάνει πάνω στους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Διονυσίου Σολωμού, τον ρωτήσαμε αν η πρόθεση του για το ανέβασμα της παράστασης έρχεται πιο κοντά με την “ΣΒΚ”. Παρόλο που είναι αρκετά νωρίς (ο κ. Ζαγκότης επιθυμεί η παράσταση να παρουσιαστεί το 2021, ως φόρος τιμής στην Επανάσταση του 21) καταλάβαμε πως το σχέδιο θα προχωρήσει και καθώς η Στέγη δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με άλλες ομαδικότητες και πρωτοβουλίες της πόλης, οι Πολιορκημένοι θα μπορούσαν να παρουσιαστούν σε συνεργασία με κάποιο άλλο σχήμα.
Η επιτροπή ολοκληρώνεται με την συμμετοχή της Μαρίας Γιαννακάκη, που μας διευκρίνισε πως παρίσταται ως απλή δημότης και όχι με την ιδιότητα της εντεταλμένης συμβόλου του δήμου για τα πολιτιστικά , και του Γιώργου Κιμ. Ζερβάκη.

 

“Να γεννήσουμε μια ελπίδα”
” Η Στέγη Βιτσέντζου Κορνάρου γεννήθηκε μέσα στις καταθλιπτικές μέρες του κορονοιού, αλλά φιλοδοξεί , με γνώση και τρόπο να αποτελέσει μια ελπίδα μεγάλου βεληνεκούς”, είπε ο Αντώνης Ανηψητάκης, που μας ξενάγησε και στην βιβλιοθήκη που άρχισε να στήνεται στον ωραίο χώρο της Στέγης, με μεταφράσεις του Ερωτόκριτου και δοκίμια για τον δικό μας ποιητή.
Είναι ένας στόχος αυτού του “εργοστασίου πολιτισμού “,, συγκέντρωση, καταγραφή, ψηφιοποίηση εκδόσεων για τον Κορνάρο. Αλλά και η συγκέντρωση και παρουσίαση εικαστικών έργων εμπνευσμένων από τον Ερωτόκρτιο.
Από το ξεκίνημα της, η Στέγη στηρίζεται από γνωστές προσωπικότητες της πόλης, που αξίζει να αναφερθούν. Είναι ο Μιχάλης Γιαννακάκης, η Πελίνα Πετράκη, η Ελλη Πουλακάκη, Βερζίν Στεπανιάν.
Ακόμα, Πανεπιστημιακοί, που έχουν εκφράσει επιθυμία να βοηθήσουν, όπως οι Μυρτώ Αλούμπη, Νένα Γαλανίδου, Τάνια Μαρκάκη, Δημήτρης Τσακαλάκης, Γιάννης Χαμηλάκης, Μαρίνα Πάσσου.
Επίτιμα μέλη της Στέγης, τίτλο που φέρουν πρόσωπα καταξιωμένα που μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στην εκπλήρωση των στόχων της Ενωσης, είναι μέχρι στιγμής, οι Μαρία Κοξαράκη, Μιλτιάδης Παπαδάκης, Νίκος Πετράκης.
Την Στέγη βοηθούν η νηπιαγωγός Δέσποινα Χατζηδάκη και ο γραφίστας Αντώνης Περάκης που υπογράφει και το λογότυπο και επιμελείτε το site της Στέγης που βρίσκεται σε περίοδο προετοιμασίας .

 

 

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Στέγης 

 

 

 

Η πρώτη εκδήλωση της Στέγης αποδεικνύει πως υπάρχει αναφορά στον μεγάλο μας ποιητή που γίνεται αφορμή για να ανοίξει ο ορίζοντας σε σύγχρονους προβληματισμούς με απροσδόκητες αναφορές. Ετσι, για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η διαδικτυακή και διαδραστική ομιλία της Μυρτώς Αλούμπη με θέμα, “Απόπειρες ανατροπής της δημοκρατίας : Από το παράδειγμα της αρχαίας Αθήνας στην δική της Χρυσής Αυγής”

Για την μέρα, την ώρα της εκδήλωσης και για το λινκ από όπου μπορείτε να την παρακολουθήσετε, θα σας ενημερώσουμε τις επόμενες μέρες

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

https://style100fm.gr/

 

 

 

DSC03326

 

DSC03330

DSC03333

DSC03335

DSC03341

 

 

DSC03345

DSC03352

DSC03354

DSC03359

DSC03362

 

DSC03367

 

 

DSC03380DSC03382

DSC03385