Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣ«Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας  2022»

«Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας  2022»

«Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας  2022»

 

Η 10η Οκτωβρίου κάθε έτους έχει οριστεί, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (World Federation for Mental Health – WFMH) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(ΠΟΥ),  ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Αποτελεί ημέρα παγκόσμιας κινητοποίησης για την προαγωγή της ψυχικής ευεξίας, της ψυχικής ανθεκτικότητας και υποστήριξης όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας,  μέσω της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κοινού και των δημόσιων φορέων για τα ψυχικά νοσήματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ψυχική υγεία δεν είναι μόνο η απουσία της ψυχικής διαταραχής, καθώς ορίζεται ως «μια κατάσταση ευεξίας στην οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του ικανότητες, μπορεί να αντιμετωπίσει το φυσιολογικό στρες της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και γόνιμα και είναι σε θέση να συνεισφέρει στην κοινότητά του/της».

Για τα άτομα με ψυχικές, νευρολογικές και σχετιζόμενες με τη συμπεριφορά διαταραχές που απαντώνται συχνά σε ολόκληρο τον κόσμο ωστόσο, το στίγμα και οι διακρίσεις που συχνά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, αποτελούν βασικές αιτίες για την άνιση πρόσβασή τους σε βασικούς τομείς, όπως της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασίας, και της κοινωνικής ζωής.

Το θέμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας επικεντρώνεται στην εξάλειψη αυτών  των ανισοτήτων, με κεντρικό σύνθημα: «Κάντε την Ψυχική Υγεία και Ευεξία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα».

H 7η ΥΠΕ Κρήτης συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια αυτή δέσμευση, έχοντας ως  όραμα ένα μέλλον, στο οποίο η ψυχική υγεία εκτιμάται, προωθείται και προστατεύεται, χωρίς διακρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί δράσεις πρόληψης, εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της μείωσης του αντίκτυπου των ψυχικών νοσημάτων, υποστηρίζει το έργο των Κοι.Σ.Π.Ε. για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη ληπτών ψυχικής υγείας.

Παράλληλα σε κοινοτικό επίπεδο δομές ψυχικής υγείας παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης, όπως και εκτίμησης των ψυχοκοινωνικών αναγκών του πληθυσμού.

Επίσης, η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης στο πλαίσιο του σχεδιασμού και υιοθέτησης πρωτοβουλιών που χρησιμοποιούν τις τέχνες και τον πολιτισμό ως προληπτική και θεραπευτική αγωγή για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των πολιτών, όπως ορίζεται και στο  μνημόνιο συνεργασίας για την προαγωγή της ψυχικής υγείας που υπογράφηκε από τα Υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού της χώρας μας, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «η Ζωή στα Χέρια Μου».

Πρόκειται για 30 έργα του γνωστού φωτογράφου George Dryjohn, τα οποία ευγενικά παραχώρησε και δώρισε ο ίδιος στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, θέτοντας την τέχνη του στην υπηρεσία της ψυχικής υγείας.

Η φωτογραφική έκθεση εξυμνεί με αφηγηματικό τρόπο μια χούφτα συναισθημάτων σε όλη τη διαδρομή του ταξιδιού που λέγεται Ζωή, έχει ως στόχο την αφύπνιση της αθέατης πλευράς της ανθρώπινης ψυχής και θα φιλοξενηθεί για έναν μήνα σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης.

Επιδίωξη μας, η χρήση των τεχνών σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, με ειδικά σχεδιασμένες παράλληλες συλλογικές δραστηριότητες, να συμβάλλει στην ενίσχυση της μεθοδολογίας και των αντίστοιχων πρωτοκόλλων θεραπείας.

Για να δείτε το βίντεο :

https://www.youtube.com/watch?v=r0jHLgSxo6g

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα