Σητεια, Συνεντεύξεις

Παύλος Καπετανάκης: Μένουν μόνο οι υπογραφές για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας (βιντεο)

DSC02757

 

Σε αναμονή εξελίξεων βρίσκεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας, αφού φαίνεται πως η κοινή στάση φορέων και θεσμών υπέρ της αναβάθμισης του σε πλήρη Υπηρεσία,  με ο τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία, τον εξοπλισμό  και την επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε μια περιοχή απομακρυσμένη με πολλές ιδιαιτερότητες και πολυσχιδή δραστηριότητα,  έχει πάρει το δρόμο προς την τελική ευθεία των υπουργικών υπογραφών.

Σε μια συζήτηση  με τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας Αντιπύραρχο Παύλο Καπετανάκη, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το εύρος των δραστηριοτήτων, και μαζί  την τεράστια χωρική έκταση που καλείται να καλύψει το τμήμα αλλά και το γεγονός  πως το χρόνιο  αίτημα αναβάθμισης δεν είναι υπόθεση τίτλου αλλά υπόθεση ουσίας.

Όπως μας είπε ο κ. Καπετανάκης, γίνονται προσπάθειες  αναβάθμισης αρκετά χρόνια  με την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Σητείας πολλές φορές έχει ζητήσει, με επιστολές του  την  αναβάθμιση .

Μαζί, υπήρχε και υπάρχει, λέει ο κ. Καπετανάκης, η υποστήριξη των τοπικών βουλευτών αλλά  και της Τοπικής  Πυροσβεστικής Διοίκησης.

Το πυροσβεστικό κλιμάκιο Σητείας, υπάγεται  διοικητικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία  Ιεράπετρας, που και εκείνη  “ θεωρεί ότι είναι μονόδρομος η διαδικασία, πρέπει δηλαδή να υπάρξει αναβάθμιση”, μας ,λέει. “Διότι δεν μπορεί να δεχτεί όλο αυτό το  βάρος, είναι μια Υπηρεσία που έχει πάρα πολλά προβλήματα και δεν μπορεί να διαχειριστεί εύκολα και το κομμάτι της Σητείας”.

Καθώς υπάρχει καθολική,  όπως φαίνεται, στήριξη στο αίτημα, και από την πυροσβεστική διοίκηση του νόμου και από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες Λασιθίου και από την Περιφέρεια Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, η αναβάθμιση πέρασε από την Επιτροπή Σχεδιασμού του Αρχηγείου και τώρα απομένει να μπουν οι υπογραφές από τους συναρμόδιους υπουργούς Πολιτικής Προστασίας, Διοικητικής  Μεταρρύθμισης και Οικονομικών.

“Ευελπιστούμε πως  σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μετά τη αντιπυρική περίοδο(διαρκεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου), θα υπάρξει η αναβάθμιση  της δομής του κλιμακίου σε Πυροσβεστική  Υπηρεσία”, λέει ο κ. Καπετανάκης

Ας ελπίσουμε να μην ανακύψουν αιφνιδιαστικά προβλήματα (ή προφάσεις προβλημάτων ) που θα πάνε πίσω την υπόθεση για ακόμα μια φορά.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, άμεσα θα είναι τα αποτελέσματα από την αναβάθμιση,  που περιλαμβάνουν καλύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό στην περιοχή, καλύτερη παροχή βοήθειας στους πολίτες, πρόσθετο εξοπλισμό για την στελέχωση της πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

“Έχει  μπει το νερό στο αυλάκι και είναι να προχωρήσει η διαδικασία,  γιατί  υπάρχει η  σύμφωνη γνώμη όλων των δομών και των θεσμών. Απλά περιμένουμε την ημερομηνία”, μας λέει.

 

Τα επιχειρησιακά όρια και ο σταθμός του Χανδρά

 

Όλη την  μεγάλη περιοχή που καλύπτει ο δήμος Σητείας, με την ιδιαίτερη μορφολογία εδάφους, δυσπρόσιτες περιοχές, απομακρυσμένους οικισμούς και  μονοπάτια , πολλές λιμενικές εγκαταστάσεις, άλλες απαιτητικές εγκαταστάσεις όπως ο σταθμός του Αθερινόλακκου, την υψηλής επισκεψιμότητας -σε κανονικές  συνθήκες και προ covid εποχών -περιοχή του Γεωπάρκου, καλείται να καλύψει το κλιμάκιο Σητείας.

Φέτος για πρώτη χρονιά και για όσο διαρκεί η αντιπυρική περίοδος, λειτουργεί και ο σταθμός του Χανδρά, στα πλαίσια του πανελλαδικού  σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας  για στελέχωση εποχικών κλιμακίων ή στεγασμένων κλιμακίων σε κομβικά σημεία, ,ώστε να μπορεί, σε περίπτωση ανάγκης, να γίνει άμεση επέμβαση.

Το  τμήμα στον Χανδρά,   μπορεί να ενισχύσει και το βόρειο κομμάτι αλλά έχει πρόσβαση και νότια( Μακρυγιαλός) και ανατολικά (Ζάκρος , Ξερόκαμπος, Αθερινόλακκος κλπ)

“Είναι καλό το γεγονός πως υπάρχει ένα πυροσβεστικό όχημα εκεί, υπάρχει  άμεσα πρόσβαση”, λέει ο κ. Καπετανάκης. “Θεωρώ πως τα επόμενα χρόνια ,θα είναι  μια πολύ καλύτερη  δομή καθώς θα έχουν και  περισσότερη εμπειρία τα παιδιά που στελεχώνουν την υπηρεσία.  Έγινε μια πρόσληψη είκοσι εποχικών που δουλεύουν δηλαδή μόνο κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, στην υπηρεσία της Ιεράπετρας κι ένας σημαντικός αριθμός αυτών των εποχικών  στελεχώνουν το πυροσβεστικό κλιμάκιο του Χανδρά”.

Το τμήμα  στεγάζεται στο κτίριο του παλιού αστυνομικού σταθμού, που παραχώρησε ο δήμος Σητείας. Ο δήμος φρόντισε και για την ηλεκτρική εγκατάσταση και την παροχή  νερού.

Σχέδιο διάσωσης με συνεχείς επικαιροποιήσεις

 

Πέρα από τις δασικές και τις αστικές πυρκαγιές (σπίτια,  αυτοκίνητα, φωτοβολταϊκά κ.α), πολύ μεγάλο μέρος της δραστηριότητας  των πυροσβεστών είναι η διάσωση,  η έρευνα και η διάσωση σωστότερα. Συχνά από πολύ δύσβατα σημεία.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας έχει κάνει πολύ σοβαρή δουλειά στον σχεδιασμό  μελετών διάσωσης από δύσκολα σημεία   όπως το  Νοσοκομείο.

 

Ανάλογη δράση μελέτης  βρίσκεται σε εξέλιξη για τις λιμενικές εγκαταστάσεις του Δήμου.

Σε διαδικασία συνεχόμενων επικαιροποιήσεων , υποβάλλεται το Ειδικό Σχέδιο για ολόκληρη τη πόλη της Σητείας, μια προσπάθεια που ξεκίνησε ήδη από το 2008, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία.

Όπως μας λέει ο κ. Καπετανάκης,  αφορά την περίπτωση ενός σοβαρού γεγονότος, μιας μεγάλης καταστροφής από έναν σεισμό για παράδειγμα και την παροχή οδηγιών διάσωσης, αλλά και χώρων παροχής πρώτων βοηθειών,  ακόμα και προσωρινών καταλυμάτων, αν χρειαστεί.

Έτσι, έχουν οριστεί μέσα στην πόλη  χώροι καταφυγής, χώροι προσωρινής  διαμονής και χώροι παροχής βοήθειας.

Στόχος είναι το σχέδιο  να επεκταθεί και σε άλλους οικισμούς που παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες (Πισκοκέφαλο, Παλαίκαστρο, Ζάκρος),κάτι που έχει συζητηθεί  με την Πολιτική Προστασία,

Σκοπός, “να υπάρξει ένας χώρος το πρώτο 8αωρο μετά την καταστροφή για να μπορούμε να έχουμε παροχή  πρώτων βοηθειών σε πρώτη φάση . Να οργανωθούν οι δομές για την προσωρινή διαμονή, όπου χρειάζεται.

Έχει οριστεί  χώρος παροχής βοήθειας, στον εξωτερικό χώρο του Νοσοκομείου Σητείας, υπάρχουν προτάσεις για τη δημιουργία ακόμα δύο τέτοιων δομών, στο αεροδρόμιο και στον χώρο του τένις , με τη στήριξη των εθελοντικών  δομών, γιατί έχουμε την τύχη να έχουμε τους εθελοντές της  ΕΔΕΑΚ και του Ερυθρού  Σταυρού, που έχουν εκπαιδευτεί σε πολύ καλό βαθμό”, λέει ο Παύλος Καπετανάκης.

Το επόμενο διάστημα θα τρέξει εκστρατεία ενημέρωσης με ομιλίες και παρουσιάσεις.

 

Το δυναμικό και η συνεργασία

 

Τριάντα άτομα περίπου,24  μόνιμοι και με 5ετεις συμβάσεις που έχουν στην διάθεση τους 7 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, επιχειρούν από την Σητεία.

Σε σοβαρά περιστατικά, όπως οι μεγάλες  πλημμύρες που είχαμε,  το σώμα ενώθηκε και αδειούχοι επέστρεψαν εθελοντικά, ενώ ενισχυτικά έδρασαν εθελοντές πολίτες, είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση , είτε από την  Πολιτική Προστασία κ.α.

Η συνεργασία, είναι  μονόδρομος λέει ο Παύλος Καπετανάκης, που αναφέρεται στον δήμο, στην πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους συνεταιρισμούς, που συμβάλλουν είτε με υδροφόρα, όσοι έχουν, είτε με απλά οχήματα, είτε με άλλους τρόπους.

Και στο τέλος της μέρας, έρχεται η αποφόρτιση. Ή τουλάχιστον επιδιώκεται.

Δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά μετά από μια καταστροφή  ανθρώπινης περιουσίας.

Σε περιοχές όπως η Σητεία, αυτή η περιουσία μπορεί να είναι δικού σου ανθρώπου, φίλου, συγγενή.

Δύσκολο, πολύ δύσκολο.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

https://style100fm.gr/