Ελλαδα

Πολιτική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια αναζητά ο πρωθυπουργός

86B1764FD4BEB725B18A607034DA6537

Με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή, αναζητώντας πολιτική λύση για τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, και κυρίως για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Οι επικοινωνίες του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκαν μετά την άκαρπη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ λίγο αργότερα χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε και το EuroWorking Group το βράδυ της Κυριακής. Έτσι, όλες οι εκκρεμότητες παραπέμπονται στο Eurogroup της Δευτέρας, που θα κληθεί να αποφασίσει για την εκταμίευση ή μη της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τα θέματα που προκαλούν εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές. Στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας, για το οποίο υπάρχει χάσμα μεταξύ των προτάσεων Αθήνας και θεσμών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στον πρόεδρο της Κομισιόν ότι η α’ κατοικία των Ελλήνων πρέπει να προστατευθεί, ειδικά εκείνων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υποστεί σοβαρό πλήγμα ο κοινωνικός ιστός της χώρας, εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την κατανόησή του στον πρωθυπουργό.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Κατά τις πληροφορίες, η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την κατανόησή της και υποσχέθηκε να μεταφέρει τις θέσεις αυτές στον υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, πάντως, σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση έως το Eurogroup, η Αθήνα θα ζητήσει να μεταφερθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι εταίροι πιέζουν να ψηφιστούν όλες οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με προαπαιτούμενα έως την Τετάρτη, συνδέοντας την ψήφιση των μέτρων τόσο με την δόση, όσο και με τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Συζήτηση και για το προσφυγικό

Επιπλέον, στη διάρκεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών του, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του και για το θέμα των προσφυγικών ροών, καθώς και για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, και οι τρεις καλωσόρισαν την πρωτοβουλία, και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Κατά τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Κομισιόν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκταμίευσης κονδυλίων για τη στήριξη της Ελλάδας που καλείται να σηκώσει μεγάλο βάρος στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης.

Η.Κ.