Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΠρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας: Αντιμετωπίζοντας την εξάρτηση: ο ρόλος της οικογένειας ...

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας: Αντιμετωπίζοντας την εξάρτηση: ο ρόλος της οικογένειας Σεμινάριο για συγγενείς/ συντρόφους ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης

Σητεία, 21/3/2022

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντιμετωπίζοντας την εξάρτηση: ο ρόλος της οικογένειας

Σεμινάριο για συγγενείς/ συντρόφους ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας* θα πραγματοποιήσει κύκλο τριών δίωρων διαδικτυακών σεμιναρίων με τίτλο: «Συζητώντας για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης της εξάρτησης: Ο ρόλος της οικογένειας». Το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε αδερφούς/ αδερφές και συντρόφους ανθρώπων που έχουν προβληματική σχέση με το αλκοόλ, τις παράνομες ουσίες ή/ και τα τυχερά παιχνίδια.

Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ, τις παράνομες ουσίες, τα τυχερά παιχνίδια κ.α. Το πρόβλημα αυτό όμως φαίνεται ότι δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους ανθρώπους που το βιώνουν, αλλά και το οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον το οποίο πολλές φορές χρειάζεται υποστήριξη.

Με βάση τα παραπάνω, βασικός στόχος των σεμιναρίων είναι η ουσιαστική ενημέρωση των συγγενών και των συντρόφων γύρω από το ζήτημα της εξάρτησης, προκειμένου να μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος του οικείου τους προσώπου.

Μεταξύ άλλων, στο σεμινάριο θα προσεγγιστούν τα εξής ερωτήματα:

  • Ποιες είναι οι αιτίες του φαινομένου της εξάρτησης;
  • Ποιοι οι μύθοι και οι πραγματικότητες που συνοδεύουν το φαινόμενο;
  • Μπορεί ένας εξαρτημένος άνθρωπος να αντιμετωπίσει επιτυχώς το πρόβλημα της εξάρτησής του;
  • Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να πάρει κανείς/ καμία βοήθεια;
  • Ποιος ο ρόλος της οικογένειας και του οικείου περιβάλλοντος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης;
  • Ποιες οι βοηθητικές και μη βοηθητικές συμπεριφορές της οικογένειας και του οικείου περιβάλλοντος στην αντιμετώπιση του προβλήματος;

Καθώς το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε συγγενείς και συντρόφους ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης, όσοι και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, είναι καλό πριν την έναρξή του, να πραγματοποιήσουν μία συνάντηση γνωριμίας με τις εργαζόμενες του προγράμματος, όπου θα ενημερωθούν περισσότερο για το σεμινάριο και τους σκοπούς του και θα λάβουν συνολικές πληροφορίες για το πρόγραμμα.

Με το πέρας του σεμιναρίου, όσοι και όσες ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετάσχουν σε ομάδα υποστήριξης για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς επίσης και να λάβουν εξατομικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τις Πέμπτες 31 Μαρτίου, 7 και 14 Απριλίου 2022 στις 16:00.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο τηλέφωνο του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας 28430 29620, καθημερινά 9:00-20:00 έως και την Τρίτη 29/3/2022, προκειμένου να υπάρχει χρόνος και για τις ατομικές ενημερωτικές συναντήσεις, που προηγούνται των σεμιναρίων.

Για τη διασφάλιση της υγείας των συμμετεχόντων/ουσών από τον COVID-19 και την προστασία του κοινωνικού συνόλου, τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω ΖΟΟΜ.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια, όπως και σε όλες τις δράσεις του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, είναι δωρεάν και αφορά σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Σητείας. Άνθρωποι από διαφορετικά σημεία του νομού Λασιθίου που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με το πρόγραμμα και να διερευνηθούν οι δυνατότητες εμπλοκής τους.

*Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι ένα πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υποστηρίζει ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης (από αλκοόλ, παράνομες ουσίες, τυχερά παιχνίδια, εφαρμογές διαδικτύου κα) και τους/τις συγγενείς τους. Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και οι υπηρεσίες που παρέχει είναι δωρεάν. Τα ραντεβού κλείνονται άμεσα και πραγματοποιούνται με σεβασμό στο απόρρητο.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας

Καταπότη 57

28430 29620

sitia@selfhelp.gr

Πρόσωπο επικοινωνίας: Ζάχου Μαριάννα, Ψυχολόγος, Στέλεχος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα