Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Κ.Υ. ΣΗΤΕΙΑΣ: Ενημέρωση για την συνάντηση της επιτροπής από τη...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Κ.Υ. ΣΗΤΕΙΑΣ: Ενημέρωση για την συνάντηση της επιτροπής από τη Σητεία, με τον Υπουργό Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Κ.Υ. ΣΗΤΕΙΑΣ

 

 

Τετάρτη 20/9/23

 

Ενημέρωση για την συνάντηση της επιτροπής από τη Σητεία, με τον Υπουργό Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη:

 

Την Τρίτη 19/09/23 και ώρα 16:00, έλαβε χώρα στο Υπουργείο Υγείας συνάντηση μεταξύ τοπικών φορέων και του Υπουργού για το θέμα της σοβαρής υπολειτουργίας του νοσοκομείου Σητείας. Συμμετείχαν ως τοπικοί εκπρόσωποι: ο Δήμαρχος Σητείας κ. Ζερβάκης, ο διοικητής των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου κ. Ανδρεαδάκης, η αντιπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας κ. Καταξάκη, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου φίλων Νοσοκομείου Σητείας κ. Συλλιγνάκης, ο ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου κ. Μπαμπανάρας εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σητείας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παλαικάστρου κ. Χατζηδάκης όπως και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Από πλευράς Υπουργείου παρευρέθηκαν ο Υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υφυπουργός κ. Μάριος Θεμιστοκλέους και η Αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη.

 

Μία μέρα μετά την κινητοποίηση χιλιάδων Σητειακών, ο Σύλλογος Εργαζομένων μετέφερε την πραγματική εικόνα του Νοσοκομείου Σητείας στην ηγεσία του υπουργείου, που αποτελεί και είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο να δώσει λύση στο σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το τελευταίο (και όχι μόνο) διάστημα, ένα πρόβλημα που ασφαλώς αφορά και το σύνολο των νοσοκομείων της Κρήτης. Η παρούσα κατάσταση έχει διαμορφώσει ένα άσχημο εργασιακό περιβάλλον για τους υγειονομικούς και ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, καθώς η υποστελέχωση και κατά συνέπεια υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σητείας προχωρά ραγδαία, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις.

 

Στον Υπουργό μεταφέρθηκε η δεινή θέση που έχουν βρεθεί οι εναπομείναντες ιατροί λόγω των προβληματικών καταστάσεων που γεννάνε οι αμέτρητες ελλείψεις, όπως οι μετακινήσεις τους μεταξύ νοσοκομείων, χωρίς να λείπουν οι εξαναγκασμοί των “εντέλλεσθε”, η υπερεφημέρευση με καθυστερήσεις μηνών στις πληρωμές κλπ.

Η κάλυψη του οργανογράμματος στο Νοσοκομείο Σητείας φθάνει στις 33 από τις 47 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών, συμπεριλαμβανομένων 3 επικουρικών συναδέλφων και αναμενόμενες αποχωρήσεις 3 ιατρών ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και ακόμα περισσότερων σε βάθος 6μηνου, χωρίς να υπολογίζονται οι ελλείψεις σε ειδικευόμενους, ειδικά στην παθολογική κλινική όπου δεν υπηρετεί ούτε ένας τη δεδομένη στιγμή.

Τα προβλήματα αγγίζουν και το υπόλοιπο προσωπικό με εμφανέστατο το πρόβλημα της μόνιμης, σταθερής εργασίας, εφόσον 90 άτομα από το νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εργάζονται με διαφόρων μορφών συμβάσεις (επικουρικές, συμβάσεις ΟΑΕΔ, ΣΟΧ), προσωπικό που αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους θα καταστεί προβληματική έως αδύνατη η λειτουργία των τμημάτων. Επιπροσθέτως αναμένονται αρκετές συνταξιοδοτήσεις και στους μόνιμους υπαλλήλους του Νοσοκομείου (επισυνάπτουμε το υπόμνημα που καταθέσαμε στον υπουργό για πιο αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τη στελέχωση και τις συμβάσεις).

Επίσης στην ηγεσία του Υπουργείου μεταφέρθηκαν τα αιτήματα του Συλλόγου Εργαζόμενων όπως έχουν διαμορφωθεί και προβληθεί και στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας 18/9/2023, όπως την αύξηση των μισθών από τον κρατικό προϋπολογισμό, την άμεση και ταυτόχρονη προκήρυξη των κενών ιατρικών θέσεων (ώστε να καλύπτονται όλες οι εφημερίες του μήνα χωρίς να οδηγούνται συνάδελφοι στην εξουθένωση της υπερεφημέρευσης και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για το νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

Σε μια προσπάθεια να ξαναγίνει ελκυστικό το ΕΣΥ για τους νέους επιστήμονες, δεν μπορεί να εφαρμόζονται ως πανάκεια λύσεις όπως μετακινήσεις ιατρών από ένα νοσοκομείο στο άλλο, ανακυκλώνοντας έτσι το πρόβλημα και καλύπτοντας προσωρινά μία ανάγκη σε ένα νοσοκομείο δημιουργώντας ταυτόχρονα κενό σε ένα άλλο, δυσχεραίνοντας παράλληλα τον προσωπικό και επαγγελματικό σχεδιασμό των ιατρών.

Η ηγεσία του υπουργείου σε απάντηση της ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για υποβάθμιση του νοσοκομείου Σητείας ή μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας, ούτε και για κλείσιμο κάποιου νοσοκομείου της περιοχής. Εξέφρασε την πρόθεση της να προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις στις οποίες παρουσιάζονται ελλείψεις, ανάμεσα στις οποίες και 3 διευθυντικές θέσεις στο νοσοκομείο Σητείας. Παράλληλα, προέτρεψε το Δήμο και τους τοπικούς φορείς να εξασφαλίσουν επιπλέον οικονομικά κίνητρα για τους νέους ιατρούς, στο πρότυπο άλλων νησιωτικών Δήμων, μετακυλώντας έτσι την ευθύνη και την οικονομική επιβάρυνση στους δημότες. Ο Υπουργός αναγνώρισε τη γεωγραφική ιδιομορφία του νομού Λασιθίου και εξέφρασε την πρόθεσή του να τον επισκεφθεί στο άμεσο μέλλον.

Ως Σωματείο, καλούμε τους πολίτες της Σητείας να μην εφησυχάσουν από τις υποσχέσεις καθώς φαίνεται πως αν και τα προβλήματα του νοσοκομείου μας είναι γνωστά, οι λύσεις που επιχειρούνται απέχουν πολύ από το να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του. Οι γενικόλογες διαβεβαιώσεις περί προστασίας από την υποβάθμιση, δεν μπορεί να μας αφήνουν ικανοποιημένους. Η υγεία όλων των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, όπως και ακούστηκε δυνατά σε όλη την Κρήτη από τις κινητοποιήσεις της Δευτέρας, και μοναδικός υπεύθυνος να την εξασφάλισή της είναι το οργανωμένο Κράτος.

 

Εκ του Δ.Σ.

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα