Διεθνη

Brexit, μια θεομηνία

image

 

Απογείωση του πληθωρισμού, κατάρρευση της λίρας και ύφεση προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές για την Βρετανία σε περιπτωση άτακτου Brexit, ενδεχόμενο που θεωρειται πολυ ισχυρό μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα με τον Μπορις Τζονσον να περπατά κυριολεκτικά σε τεντωμένο σχοινί,παίζοντας αυτη τη φορά με τις εκλογές.

Συμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που δημοσιοποίησε το πρακτορείο Rauters,η ΕΕ εχει ετοιμάσει σχέδιο για την περιπτωση του Brexit χωρις συμφωνία,με βάση το Ταμείο Αλληλεγγύης, που χρησιμοποιείται για θύματα φυσικών καταστροφών, ώστε να μετριάσει έτσι τις οικονομικές συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ σε χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο εμπόδιο με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τη χρήση όλων των υφιστάμενων μέτρων για την αγορά τροφίμων και την άμεση οικονομικήστήριξη των Ευρωπαίων αγροτών, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις αγορές τροφίμων.

Η Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι το Brexit χωρίς συμφωνία θα πλήξει πολύ πιο σκληρά την οικονομία της Βρετανίας από ό,τι αυτή της ΕΕ.