Ελλαδα

Αξιωματούχοι ΕΕ στο Reuters: Συμφωνία μόνο με πρόσθετα μέτρα

dnt

«Υπάρχει η πιθανότητα να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή», είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης προσκείμενος στις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος προσκείμενος στις συνομιλίες δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα.

Όμως επεσήμαναν οι αξιωματούχοι, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε ένα τέτοιο στρατήγημα μόνον εάν υπάρχει βάσιμη πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί στις αγορές και στους Έλληνες πολίτες.

Σε διαφορετική περίπτωση, η μη καταβολή της δόσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων στην Ελλάδα, εξήγησαν οι αξιωματούχοι.

«Επομένως θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μερικές επιπλέον εβδομάδες. Αλλά εάν δεν υπάρξει κάποια προοπτική για το πώς θα χειριστούν την πληρωμή (στο ΔΝΤ) καθ’ ολοκληρίαν, αυτό θα ήταν κάτι ριψοκίνδυνο για τους Έλληνες. Και οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες», εξήγησε ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Ρόιτερς. «Ο κόσμος θα μπορούσε να θελήσει να προχωρήσει σε ανάληψη των καταθέσεών του και ποιος ξέρει τι θα αναγκαζόταν να κάνει η Ελλάδα», ανέφερε.

Δεν τα βρίσκουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα

Δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας κατά την τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μεθαύριο Πέμπτη, ανέφεραν ευρωπαίοι αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters.

Όπως εξήγησαν, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο καλείται να παρουσιάσει η Αθήνα. Η ΕΕ θα μπορούσε να δεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα κυμαίνεται από το 1,0% ως το 1,5% του ΑΕΠ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαζόταν να λάβει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να το επιτύχει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, σημείωναν πως θεωρούν ότι η πρόταση της Αθήνας για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ δεν είναι επαρκής.