Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑΑΙΤΗΜΑ για εισαγωγή θέματος στην ημερήσια διάταξη στην επόμενη συνεδρίαση του Δημ.Συμβ...

ΑΙΤΗΜΑ για εισαγωγή θέματος στην ημερήσια διάταξη στην επόμενη συνεδρίαση του Δημ.Συμβ Σητείας

 

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

 

                                                                                                                                          

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ , ΜΕΡΙΜΝΩΝΤΑΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ:

 

Ακύρωση απόφασης δημοτικού συμβουλίου Αρ.Αποφ.51/2024 και συνεδρίαση εκ νέου για το θέμα «Γνωμοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο έργο: Τρεις ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 55 MW τις θέσεις Πλαγιές, Χαντριανή Κεφάλα και Δρούπι & συνοδών έργων οδοποιίας και χερσαίας ηλεκτρικής  διασύνδεσης, στο Δήμο Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου.» που αποτελούσε το 1ο θέμα ημερήσιας διάταξης της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την 6η Μαρτίου 2024.

 

Οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Στην συνεδρίαση της Επιτροπής περιβάλλοντος & χωροταξίας της περιφέρειας Κρήτης που συνεδρίασε την 27η Μαρτίου 2024 αποφασίστηκε η αναβολή για το θέμα Β2 «Έκφραση άποψης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο ‘’ΤΡΕΙΣ (3) Α.Σ.Π.Η.Ε. ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 55 MW στις ΘΕΣΕΙΣ ‘ΠΛΑΓΙΕΣ’, ΧΑΝΤΡΙΑΝΗ ΚΕΦΑΛΑ’ ΚΑΙ ‘ΔΡΟΥΠΙ’ & ΣΥΝΟΔΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ & ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ’’, με φορέα υλοποίησης την εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΙΚΑ Α.Ε.» (ΠΕΤ Έργου: 2308993217).», παίρνοντας υπόψιν ανάμεσα σε άλλα και την εισήγηση της υπηρεσίας(Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας ΠΕ Λασιθίου αρ.πρωτ.101269/26-3-24) η οποία στο κομμάτι «Β.Προϋποθέσεις γνωμοδότησης» αναφέρονται ζητήματα που πρέπει να επανεξεταστούν και από το Δημοτικό συμβούλιο Σητείας.
  • Στην εν λόγω συνεδρίασης της επιτροπής περιβάλλοντος & χωροταξίας αποκαλύφθηκε ότι δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το εν λόγω έργο όπως διαμαρτυρήθηκαν έντονα και δυναμικά κάτοικοι των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Λεύκης που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση.
  • Επιβεβαιώνεται από πολύ περισσότερους κατοίκους σε όλη την επικράτεια του δήμου μας ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί έγκαιρη και επαρκής ενημέρωση για το έργο αυτό, όπως και για τα άλλα που είναι σε εξέλιξη (ανεξαρτήτως φάσης που βρίσκονται), διότι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένες οι εκάστοτε ΜΠΕ όταν όλη η επικράτεια του Δήμου είναι στο επίκεντρο ενδιαφέροντος μεγάλων επιχειρηματικών ενεργειακών ομίλων.

 

 

  • Η ΜΠΕ έχει σημαντικές παρεκκλίσεις ακόμα και από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (αποστάσεις από οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους κ.α.) όπως διαφαίνεται και από την προαναφερθείσα εισήγηση της υπηρεσίας(Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας ΠΕ Λασιθίου αρ.πρωτ.101269/26-3-24) στο κομμάτι «Β.Προϋποθέσεις γνωμοδότησης». Με την θετική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου γίνονται αποδεκτές, προβλέψεις και στοιχεία της ΜΠΕ που ο ίδιος ο δήμος Σητείας αξιοποιεί στην τεκμηρίωση του στην προσφυγή του στο ΣτΕ για την ακύρωση της ΜΠΕ για το Υβριδικό Αμαρίου Σητείας.
  • Είναι σε εξέλιξη ή δεν έχουν παρουσιαστεί μελέτες για τις νυχτερίδες και την άγρια ορνιθοπανίδα που ο ίδιο ο δήμος Σητείας έχει αναθέσει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης οι οποίες πρέπει να παρθούν υπόψιν.
  • Πρέπει ο δήμος Σητείας να αναλάβει την ευθύνη για εκπόνηση υδρογεωλογικών μελετών και εκθέσεων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, για την προστασία του νερού ύδρευσης και άρδευσης για όλες τις γεωτρήσεις ή/και πηγές στην Δημοτική Ενότητα Λεύκης. Αντίστοιχα το ίδιο πρέπει να γίνει σε όλη την επικράτεια του δήμου, όπου δεν υφίσταται τέτοια μελέτη, όπως έγινε για την πηγή της Ζου, την πηγή της Ζάκρου, στη Σίτανο και αλλού. Αυτές οι μελέτες είναι απαραίτητες για να μπορεί να υπάρξει γνωμοδότηση του οργάνου.
  • Τέλος, με δεδομένο τον τεράστιο φυσικό και γεωλογικό πλούτο του Δήμου Σητείας, όπου για αυτό το λόγο άλλωστε δημιουργήθηκε το Γεωπάρκο Σητείας και αφορά επί της ουσίας όλη την επικράτεια του Δήμου, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες γεωλογικές μελέτες χαρτογράφησης, προστασίας και αξιοποίησης των ευρημάτων που θα προκύψουν. Αυτές οι μελέτες είναι απαραίτητες για να μπορεί να υπάρξει γνωμοδότηση του οργάνου.

 

Οι υπογράφοντες δημοτικοί σύμβουλοι Σητείας

 

Αγγελάκη Μαρία

Αναγνωστάκης Γιάννης

Βδοκάκης Μανόλης

Μουτάκης Λεωνίδας

Συμεωνίδης Σίμος

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα