Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ  ΛΕΥΚΩΜΑ : ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΣΙΑΝ ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1960-2020, ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ...

  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ  ΛΕΥΚΩΜΑ : ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΣΙΑΝ ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1960-2020, ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, ΣΗΤΕΙΑ 2023.

ΛΕΥΚΩΜΑ : ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΣΙΑΝ ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1960-2020, ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, ΣΗΤΕΙΑ 2023.

 

 

 

 

Ο Πέτρος Πετροσιάν είναι γνήσιος , αυθεντικός εκφραστής του λαϊκού πολιτισμού. Έζησε τον πολιτισμό και την κοινωνία της Σητείας τις προηγούμενες δεκαετίες. Μέσα από τις φωτογραφίες του αποτυπώνει εκφάνσεις λαϊκού πολιτισμού με τη ματιά ενός λαϊκού καλλιτέχνη.

Ο Πέτρος Πετροσιάν είναι αρμενικής καταγωγής. Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1955. Επισημαίνει ο ίδιος: « Η φωτογραφία είναι για μένα  ένας τρόπος έκφρασης και σκέψης καθώς μέσα από αυτή δημιουργώ το δικό μου κόσμο,που μου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας».

Οι φωτογραφίες του αποτυπώνουν μορφές κοινωνικής ζωής και καθημερινότητας. Απεικονίζουν το αυθεντικό φυσικό περιβάλλον με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η φωτογραφία ως τέχνη απαιτεί η ματιά του καλλιτέχνη να είναι απεικονιστική αυθεντικού περιβάλλοντος. Ο Πετροσιάν φωτογραφίζει και αναδεικνύει το φυσικό και ανθρωποκεντρικό περιβάλλον σε μία μοναδική συνύπαρξη.

Επιλέγει συνειδητά ή όχι εικόνες ζωής που αναδεικνύουν λαϊκό πολιτισμό. Στον αυθεντικό λαϊκό πολιτισμό και μάλιστα στη λαογραφία η ανωνυμία είναι αυτονόητη. Ο καλλιτέχνης στρέφεται στον απλό καθημερινό άνθρωπο και στις δραστηριότητές του. Ο «επώνυμος» δεν αναδεικνύει πάντοτε μορφές αυθεντικής ζωής.

Έχουμε συνηθίσει και για λόγους ιδεολογικούς ή για την ακρίβεια λόγω ιδεολογημάτων  να υπερθεματίζουμε την παλιά ζωή και να  συγκρίνουμε το σύγχρονο  περιβάλλον  στην ανθρωποκεντρική και κοινωνική του διάσταση με το παλιό. Στόχος της λαογραφίας αλλά και μιας υγιούς αντίληψης σήμερα είναι να κατανοήσουμε τα στοιχεία της λαϊκής παράδοσης σε όλες της τις μορφές και να μην αποκοπούμε από αυτήν . Δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε πίσω. Μπορούμε να μελετήσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στη σύγχρονη ζωή μας. Οι ανθρώπινες κοινωνίες διασώζουν το λαϊκό πολιτισμό όχι στηριζόμενες στο σχήμα «κακή» οικονομική ανάπτυξη και εξαφάνιση κάθε στοιχείο παράδοσης.  Ο λαϊκός πολιτισμός διασώζεται από τις ανθρώπινες κοινωνίες  χωρίς ιδεολογικά τσιτάτα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παράδοση μέσα από τα πανεπιστήμια. Η σύγκριση ενός δημόσιου πανεπιστημίου αναπτυγμένης «καπιταλιστικής» χώρας και ενός ελληνικού αριστεροκατακτημένου πανεπιστημίου είναι χαρακτηριστική.

Δε θα ήταν άστοχο να υποστηριχτεί ότι η Σητεία του σήμερα διασώζει αυθεντικές στιγμές καθημερινότητας, ανθρώπινης επικοινωνίας και κοινωνικής δραστηριότητας με το χθες. Η αυθεντική φωτογραφική ματιά του Πετροσιάν μας βοηθάει να συνδέσουμε και να διατηρήσουμε το χθες με το σήμερα της πόλης της Σητείας.

Η στήριξη της στέγης «Βιτσέντζος Κορνάρος» σε κάθε πολιτιστική δραστηριότητα είναι σημαντική. Στην έκδοση του λευκώματος σημαντική ήταν η συμβολή της Βιρζίν  Στεπανιάν, Μιχάλη Γιαννακάκη, Μανώλη Τσαντάκη, Παντελή Γαρεφαλάκη και Αντώνη Περάκη.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα