Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑρθρο του Σίμου Συμεωνίδη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και Γραμματέας ΤΕ Λασιθίου...

Αρθρο του Σίμου Συμεωνίδη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και Γραμματέας ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά

139 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886, τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, πρωτοστατώντας στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας. Αν τότε το αίτημα των εργατών ήταν το 8ωρο, σήμερα, με την ανάπτυξη της παραγωγής, της επιστήμης, της τεχνολογίας οι εργαζόμενοι μπορούν να δουλεύουν λιγότερο απολαμβάνοντας σταθερή και μόνιμη δουλειά, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, δωρεάν υγεία και παιδεία, δικαίωμα στην αναψυχή, τον πολιτισμό, στη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή.

 

Η Πρωτομαγιά διδάσκει ότι οι μόνες θυσίες που έχουν αξία είναι στον αγώνα για μία άλλη κοινωνία, στη σύγκρουση με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών. Αυτός ο μεγάλος σκοπός “γέννησε” τους εργάτες του Σικάγο το 1886, που, αψηφώντας την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, κέρδισαν το 8ωρο. Αυτός ο μεγάλος σκοπός “γέννησε” τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής που την 1η Μάη του 1944 εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές με τη συμβολή των ντόπιων συνεργατών τους. Αυτός ο μεγάλος σκοπός εμπνέει και σήμερα στον αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα και κατακτήσεις για την εργατική-λαϊκή πλειοψηφία. Με τη συγκλονιστική απεργία στις 28 Φλεβάρη, όπου εκατομμύρια απήργησαν και διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, το σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, που γεννήθηκε στις μεγάλες κινητοποιήσεις για να δικαιωθούν οι νεκροί του εγκλήματος των Τεμπών, αποτυπώνει την καθημερινή πραγματικότητα που ζει ο λαός μας.

 

Η Πρωτομαγιά βρίσκει τον λαό μέσα σε εξελίξεις που σηματοδοτούν τόσο οι ανταγωνισμοί για την πρωτιά στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα – όπως δείχνει ο εμπορικός πόλεμος των δασμών που θα τους πληρώσουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα όπως έγινε και με τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία – όσο και η στροφή της ΕΕ στην πολεμική οικονομία, που ετοιμάζεται να αρπάξει από τους λαούς 800 δισεκατομμύρια για να χρηματοδοτήσει πολεμικούς εξοπλισμούς και “επενδύσεις” για την πολεμική προετοιμασία σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Την ίδια ώρα, το εισόδημα των λαΪκών οικογενειών φτάνει για τις 15 πρώτες μέρες του μήνα, εντείνεται η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, που ενώ παράγει όλο τον πλούτο αξιοποιώντας όλο και πιο σύγχρονα μέσα, ωστόσο ζει και δουλεύει με χειρότερους όρους.

 

Το σύστημα, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που το στηρίζουν συστήνουν στους εργαζόμενους “τα κεφάλια μέσα”, όπως έλεγαν  και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης την προηγούμενη 15ετία. Τα ίδια είπαν όταν ήρθε η ανάπτυξη για τα καπιταλιστικά κέρδη, εντείνοντας τους αντεργατικούς νόμους που είχαν θεσπίσει. Τώρα καλούν τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη στην πολεμική προετοιμασία. Από την “πολεμική ειρήνη” της εκμετάλλευσης και της ακρίβειας ετοιμάζουν τον λαό να συρθεί στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για να χύσει το αίμα του για τους ανταγωνισμούς και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Με τον ίδιο τρόπο που όλες οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσαν το αντεργατικό οπλοστάσιο που κάνει τη ζωή των εργαζομένων κόλαση, με τον ίδιο τρόπο σήμερα όλοι τους συμφωνούν στη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους για συμφέροντα ξένα για τον ελληνικό λαό, που κανένα συμφέρον δεν έχει από τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς! Δεν υπάρχει κοινό συμφέρον ανάμεσα στους καταπιεστές και τους καταπιεσμένους, ούτε σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής ειρήνης, ούτε σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου.

 

Η σταθερότητα του συστήματος σημαίνει για τον λαό ανασφάλεια, ακρίβεια, εντατικοποίηση της δουλειάς, απέραντες “κοιλάδες των Τεμπών” στις μεταφορές και τους χώρους δουλειάς, πολεμικές συγκρούσεις που διαρκώς κλιμακώνονται. Βαφτίζουν “εθνικούς” τους στόχους του κεφαλαίου, που μπλέκεται όλο και πιο βαθιά σε οικονομικά, ενεργειακά, πολεμικά σχέδια, για να εξασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα. Για αυτούς τους στόχους:

  • Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συμφωνία όλων των κομμάτων -πλην ΚΚΕ- εξοπλίζει το καθεστώς του Ζελένσκι.
  • Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν εκτός συνόρων σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ προετοιμάζουν την αποστολή ακόμα και στρατευμάτων στην Ουκρανία! Τα παιδιά του ελληνικού λαού, φαντάροι και αξιωματικοί, δεν έχουν καμία δουλειά έξω από τα σύνορα!
  • Εξοπλισμοί, που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός στο όνομα της “άμυνας”, βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, ενταγμένοι στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Εξελίσσεται το παζάρι για την συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με την εποπτεία των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ προς όφελος των μεγάλων εταιρειών της ενέργειας και σε βάρος του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της περιοχής.
  • Η κυβέρνηση σφίγγει το χέρι του εγκληματία πολέμου, Νετανιάχου. Όλα τα κόμματα ξεπλένουν τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, αποδεχόμενοι το χυδαίο πρόσχημα του κράτους – κατακτητή και δολοφόνου περί “δικαιώματος στην αυτοάμυνα”.
  • Ετοιμάζουν με αποφάσεις της ΕΕ να βάλουν χέρι ακόμα και στις αποταμιεύσεις του λαού για να χρηματοδοτηθούν οι πολεμικές επενδύσεις, ενώ ήδη ασφαλιστικά ταμεία χωρών της ΕΕ “επενδύουν” τους κόπους των εργαζομένων στις πολεμικές τους βιομηχανίες!

 

Οξυγόνο” σε αυτή την αθλιότητα, είναι η πάλη απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, την πηγή κάθε αδικίας που δεν είναι άλλο από την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, αυτή που υπηρετεί το κράτος, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του συστήματος, ακόμα και όσα λανσάρο­νται ως… “αντισυστημικά”. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, με σύγχρονα δικαιώματα; Ναι, μπορούμε, μόνο βγάζοντας όμως από τη μέση αυτούς  τους εκμεταλλευτές που έχουν στα χέρια τους όλο τον πλούτο και την πραγ­ματική εξουσία. Με αγώνα ενάντια στο σύστημα, όχι με κοινοβουλευτικά σόου, αλλά με καθημερινή προσπάθεια που θα πολλαπλασιάζει τις εστίες αντίστα­σης στην αντιλαϊκή πολιτική, θα διαμορφώνει ένα μεγάλο, πανελλαδικό, αντικαπιταλιστικό – αντιμονοπωλιακό κίνημα, που θα περνάει στην αντεπίθεση απέναντι στην «πολεμική» επίθεση του αντιπάλου, θα συνενώνει την εργατική τάξη με τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, θα ανοίγει τον δρόμο για την ανατροπή του συστήματος.

 

Σύγκρουση με το σύστημα σημαί­νει καμία εμπιστοσύνη στο καπιταλιστικό κράτος και τους θεσμούς του που είναι φτιαγμένο να υπηρετεί τους λίγους και άρα εχθρικό για τον λαό. Σύγκρουση με το σύστημα σημαί­νει αγώνας με σημαία τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες και όχι με σημαία το ξέπλυμα όσων ευθύνονται για την κατάσταση που ζούμε. Αυτές τις σημαίες σηκώνει και η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα κόμματα της βολικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση Ελευ­θερίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. Γιατί η ΕΕ το μόνο “κεκτημένο” που έχει είναι η καταλήστευση των λαών της. Γιατί το “κράτος δικαίου” προστατεύει την αδικία, το δικαί­ωμα των εκμεταλλευτών να τσακίζουν τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού. Γιατί για το καπιταλιστικό κρά­τος είναι κόστος οι ζωές μας και οι ανάγκες μας. Γιατί δικαιοσύνη για τα Τέμπη και για όλα τα κρατικά-ερ­γοδοτικά εγκλήματα, απόδοση όλων των ποινικών και πολιτικών ευθυνών μπορεί να επιβάλει μόνο η πάλη του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Σύ­γκρουση με το σύστημα δεν είναι η αναμονή νέων “δήθεν” σωτήρων, ούτε οι αυταπάτες για έναν δήθεν αδιάφθορο ή “λιγότερο άδικο” καπιταλισμό. Τους έχουμε ζήσει τόσο εμείς όσο και άλλοι λαοί. Αξιοποιήθηκαν για να κλέψουν την οργή του λαού και να την καταθέσουν ξανά στην υπηρεσία του συστήματος, όχι μόνο συνεχίζοντας την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, αλλά σκορπίζοντας απογοήτευση και τροφοδοτώντας ακροδεξιές, αντιδρα­στικές πολιτικές δυνάμεις. Γιατί όλοι αυτοί οι σωτήρες δεν “αγγίζουν” την οργάνωση της οικονομίας του συστήματος που υπηρετούν που στόχο έχει τη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους προσφέρωντας μόνο πολέμους, εγκλήματα, εκμετάλλευση και αδικία.

 

Στην καπιταλιστική βαρβαρότητα απάντηση είναι μόνο ο Σοσιαλισμός! «Ουτοπία» είναι ότι μπορεί να διορθωθεί ο καπιτα­λισμός. Η ανατροπή του συστήματος, η πάλη για τον Σοσιαλισμό, η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ είναι ανά­γκη της εποχής μας. Με κοινωνική – κρατική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στα λιμάνια, την βιομηχανία, τα εργοστάσια, τις μεταφορές, ώστε να λειτουργούν με κριτήριο τις ανάγκες του λαού. Για να ανήκει ο πλούτος στους παραγωγούς του. Με κεντρικό, επιστημονικό σχεδι­ασμό της οικονομίας, ώστε όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης να αξιοποιούνται με σκοπό την εξασφά­λιση μίας καλύτερης ζωής για τον εργαζόμενο λαό, εξαλείφοντας την ενεργειακή φτώχεια, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας σε όλους τους τομείς (μεταποίηση, ενέργεια, τρόφιμα, αγροτική παραγωγή, ναυπηγεία, αμυντική βιομηχανία, μεταφορές κ.λπ.) που σήμερα μαραζώ­νουν, γιατί δεν αποφέρουν το επιδιωκόμενο κέρδος για τους καπιταλιστές και εξαιτίας των ασφυκτικών δεσμεύσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Με την εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης και του λαού, που θα είναι στηριγμένη στους τόπους δουλειάς, τις γειτονιές, τους χώρους εκπαίδευσης και θα έχει τους δικούς της θε­σμούς που θα γεννηθούν μέσα στην πάλη του λαού για να γίνει οριστικά παρελθόν η δικτατορία του κε­φαλαίου. Για αυτή την κοινωνία αξίζει να παλέψουμε με κάθε θυσία, με όλες μας τις δυνάμεις, για να νικήσει το δίκιο, για να γίνει παρελθόν το σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς.

 

Καμιά θυσία για τους πολέμους, τους δασμούς, και τις κρίσεις του κεφαλαίου!

Ολοι στην απεργία της Πρωτομαγιάς! Ολοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις!

Ζήτω η 1η Μάη! Ζήτω η εργατική τάξη!

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα