Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑ«Αυθεντικές Στειακές Μελωδίες», η μουσική ψυχή της Σητείας και η προσέγγιση του...

«Αυθεντικές Στειακές Μελωδίες», η μουσική ψυχή της Σητείας και η προσέγγιση του Τάκη Γιαβή(βιντεο-φωτο)

 


Η ψυχή της Σητείας, όταν μιλά, μιλά με μουσική, κι αυτήν την ιδιαίτερη «γλώσσα» στην αυθεντική της έκφραση μέσα από την ίδια την πηγή, την μουσική παράδοση και μνήμη , κατέγραψαν και μας παραδίδουν ως σπάνια και πολύτιμη παρακαταθήκη, οι μουσικοί που πήραν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του CD «Αυθεντικές Στειακές Μελωδίες».

Είναι οι Στέργιος Πασχαλάκης, Νίκος Τσαγκαράκης και Μανώλης Φραγκούλης στο βιολί, στη λύρα ο Γιάννης Γιαννικάκης και ο Μανώλης Καζαμίας, η Μαρία Καζαμία, ο Μηνάς Μανίκας και ο Νίκος Ραπάνης στην κιθάρα και στο λαούτο ο Γιάννης Ανωγειαννάκης, ο Γιάννης Καζαμίας, ο  Δημήτρης Νικάκης, ο Βαγγέλης Παθιάκης.

Οι Σητειακές κονδυλιές και οι μουσικές των χορών, του Σητειακού πηδηχτού κυρίως, Ηχογραφήθηκαν στο στούντιο του  STYLE100, και το αποτέλεσμα που παράχθηκε, δεν έχει ασφαλώς μόνο τον ιστορικό χαρακτήρα καταγραφής της παράδοσης, αφού η μουσική παράδοση είναι ζωντανή και εξελισσόμενη, και οι μουσικές εκείνες  συνοδεύουν σήμερα αναλλοίωτες, σταθερές και επίμονες όπως η καρδιά της Κρήτης ,κοινωνικές συναθροίσεις και γλέντια.

Αφού αποτίνουμε φόρο τιμής στον σπουδαίο Στρατή Καλογερίδη, γιατί έτσι νιώθουμε, παραθέτουμε το κείμενο του Σητειακού Τάκη Γιαβή και την δική του κριτική (και κρητική) προσέγγιση στο συγκεκριμένο CD.

Πολιτικός μηχανικός ο κ. Γιαβής, αν και δεν μένει πιά στην Σητεία, είναι «ωσεί παρών» διαρκώς, κι συμμέτοχος με τον τρόπο του, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς και από τον τρόπο της γραφής-μια «στειακή κονδυλιά».

Το κείμενο:

 

ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΣΤΕΙΑΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ»

CD Μουσικής

Επιμέλεια: Μανώλης  Φραγκούλης

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένας νέος ψηφιακός δίσκος (CD) μουσικής, με τον τίτλο: «ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΣΤΕΙΑΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ».

Είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς των πιο κάτω  μουσικών καλλιτεχνών:

Στέργιος Πασχαλάκης, Νίκος Τσαγκαράκης, Μανώλης Φραγκούλης, Γιάννης Γιαννικάκης, Μανώλης Καζαμίας, Μαρία Καζαμία, Μηνάς Μανίκας, Νίκος Ραπάνης, Γιάννης Ανωγιαννάκης, Γιάννης Καζαμίας, Δημήτρης Νικάκης, Βαγγέλης Παθιάκης.

 

Από τους πιο πάνω καλλιτέχνες, ο Μανώλης Φραγκούλης, γνωστός για την μεγάλη του συνεισφορά στην ανάδειξη της γνήσιας παραδοσιακής μουσικής της Σητείας, ήταν επίσης και επιμελητής της έκδοσης του δίσκου, που ηχογραφήθηκε στο SΤUDIO ΡΑΔ.ΣΤΑΘΜΟΣ STYLE100 ΣΗΤΕΙΑ.

 

Ο δίσκος είναι πλημμυρισμένος με ωραίες μελωδίες, αυθεντικά “Σητειακές κοντυλιές”. Λυρισμός, φαντασία, νοσταλγία ξεχειλίζουν. Οι σκοποί που ακούγονται, αναβλύζουν σαν από γάργαρη πηγή. Πρόκειται, βασικά, για κλασσικά παραδοσιακά μουσικά μοτίβα της Σητείας, που όμως έχουν μια νέα φρεσκάδα, με την “λεπτεπίλεπτη” επεξεργασία τους, από τον επιμελητή της έκδοσης Μανώλη Φραγκούλη.

Τα όργανα “οργιάζουν”! Βιολί, λύρα, κιθάρα, λαούτο, που χειρίζονται καταπληκτικοί οργανοπαίκτες. Οι στίχοι διαλεχτοί. Μαντινιάδες ερωτικές, που υμνούν την αγάπη με τις πίκρες, τα πείσματα και τις χαρές της. Το τραγούδι, όπως βγαίνει από τις ευαίσθητες φωνές των ερμηνευτών, συγκινεί βαθιά κάθε άνθρωπο.

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους όσοι συνετέλεσαν σε μια τόσο ωραία δουλειά. Ανανεώνουν και συνεχίζουν  την μουσική μας παράδοση, κατά τον καλλίτερο τρόπο.

Όποιος θέλει να αποκτήσει  το CD μπορεί να απευθύνεται στους δημιουργούς.

 

 

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα