Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΡούλα Ορφανουδάκη(συγγραφέας ) για το CD «Αυθεντικές Σητειακές Μελωδίες» : Υφαίνει αρμονικά...

Ρούλα Ορφανουδάκη(συγγραφέας ) για το CD «Αυθεντικές Σητειακές Μελωδίες» : Υφαίνει αρμονικά την πιο γνήσια μουσική του τόπου μας

 

 

Ερασιτέχνες άνθρωποι, εκφραστές μιας εποχής, με μουσικό λόγο κι έργο συντέλεσαν στη δημιουργία του CD << αυθεντικές στειακές μελωδίες >>, που άρχισε να πορεύεται φρεσκογεννημένο.

Είχα την ευκαιρία να το ακούσω και να αισθανθώ όλα εκείνα τα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν

την ανάμνηση και τη νοσταλγία για  τα περασμένα, που μας ακολουθούν όπως  τα χνάρια από τις πατημασιές μας…

Όλοι οι συντελεστές αποδίδουν σαν μια ομάδα γλεντιού, που ξαναγεννιέται στη μνήμη μας φορτωμένη χρώματα, γιορταστικές μυρωδιές, αρώματα ανθισμένης  φύσης σε παλαιϊνούς χρόνους και  τόπους.

Τα δοξάρια με τις χορδές του βιολιού και της λύρας αλλά και την ουσιαστική συμμετοχή του λαούτου και της κιθάρας, υφαίνουν αρμονικά την πιο γνήσια μουσική του τόπου μας. Έχουν τη δύναμη να ισορροπούν  το παρελθόν με  το παρόν και παραδειγματικά να παραδίδουν τη σκυτάλη στους νεώτερους συνεχιστές της παράδοσης.

Οι κοντυλιές, οι μαντινιάδες, τα οργανικά και χορευτικά μέρη, αναπαράγουν μέσα μας, γλέντια, χορούς, καντάδες, έρωτες, κρυφούς πόνους και πόθους και είναι σταθμοί μιας ζωής, που κάπως αλλιώς συνεχίζεται.

Το CD αυτό αποτελεί στοιχείο της στειακής μουσικής ταυτότητας και προσφέρεται για την καταγραφή και έρευνα του μεγάλου κεφαλαίου που λέγεται κρητική παραδοσιακή μουσική.

Στο σημείο αυτό θέλω να συγχαρώ την μουσικολόγο – Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών Κα Ειρήνη Θεοδοσοπούλου για τον εξαιρετικά επιστημονικό και περιεκτικό  πρόλογο της, που αφορά   στην αξιολόγηση της ιδιαιτερότητας που έχει η μουσική της ανατολικής Κρήτης, όπως καταγράφεται και στο συγκεκριμένο δίσκο.

Ο Μανώλης Φραγκούλης, γνωστός για την πολιτιστική του προσφορά στον τόπο μας, μπροστάρης και εμπνευστής αυτής της προσπάθειας, συνέπραξε με αυθεντικούς καλλιτέχνες,  αλώβητους από τον επαγγελματισμό που συνετέλεσαν ισότιμα στην αξιέπαινη αυτή δημιουργία. Τους αναφέρω όπως αναγράφονται στο CD.

ΒΙΟΛΙ                                                               ΛΥΡΑ

Στέργιος Πασχαλάκης                                Γιάννης Γιαννικάκης

Νίκος Τσαγκαράκης                                   Μανώλης Καζαμίας

Μανώλης Φραγκούλης

 

ΚΙΘΑΡΑ                                                            ΛΑΟΥΤΟ

Μαρία Καζαμία                                           Γιάννης Ανωγειαννάκης

Μηνάς Μανίκας                                          Γιάννης Καζαμίας

Νίκος Ραπάνης                                            Δημήτρης Νικάκης

Βαγγέλης Παθιάκης

 

Ο σχεδιασμός του εξωφύλλου από την Μάρθα Φραγκούλη αξιέπαινα δίνει το στίγμα της πόλης μας,  της  Σητείας  με τη μουσική της,  σε μια  εικόνα  που περιφέρεται  στο νου και στην ψυχή,  καθ όλη την πορεία της ζωής μας.

Μπράβο στο ραδ. Σταθμό STYLE 100 Σητείας, που στο στούντιο του ηχογραφήθηκε το CD και είναι πάντα κοντά σε κάθε πολιτιστική προσπάθεια που γίνεται στον τόπο μας.

14 – 1 – 2024

Ρούλα Ορφανουδάκη – Καρνιαδάκη.

Θεατρική συγγραφέας.

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα