Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΑ. Σπυρόπουλος από τη Σητεία : Θα ασκήσουμε πίεση στη Βουλή για...

Α. Σπυρόπουλος από τη Σητεία : Θα ασκήσουμε πίεση στη Βουλή για άμεσες αποζημιώσεις και ολική  αποκατάσταση των ζημιών(βιντεο-φωτο)

 

 

Η δυσπιστία και ο προβληματισμός για τις κυβερνητικές υποσχέσεις συνολικά , την τήρηση και αποτελεσματικότητα τους, τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους ,το ποσοστό αποζημίωσης και με ποια κριτήρια ανα περίσταση καθορίζεται, κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις όλων , στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Σητείας με την παρουσία του  Γενικού Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ  Ανδρέα Σπυρόπουλου και του υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας του κινήματος Γρηγόρη Σκιαδόπουλου , που μαζί με  κλιμάκιο , πραγματοποίησε επισκέψεις στις πληγείσες από την θεομηνία περιοχές της Κρήτης.

 

Ο κ. Σπυρόπουλος ζήτησε να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις και να γίνουν οι αποκαταστάσεις στις δομές, υπενθυμίζοντας την ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης   στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υπάρξει από την Ευρωπαϊκή Ένωση  σχέδιο και χρηματοδότηση.

Όπως είπε,  υπάρχει κακό προηγούμενο με  μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην χρηματοδότηση όσο και στην  αποκατάσταση των ζημιών, και υποσχέθηκε πως θα ασκηθεί κοινοβουλευτικά πίεση ώστε η κυβέρνηση να τηρήσει σε σύντομο χρόνο τις δεσμεύσεις της. Υποσχέθηκε πως το κίνημα θα παρακολουθεί, και θα επισκεφτεί σε σύντομο διάστημα ξανά την περιοχή για να διαπιστώσει αν έχει συμβεί πρόοδος και σε ποιον τομέα παρατηρούνται καθυστερήσεις.

 

 

 

Ο ΓΓ του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ έκανε αναφορά στην κλιματική αλλαγή που έχει επιφέρει συνεχείς φυσικές καταστροφές ζητώντας να υπάρξει συνολικό σχέδιο πρόληψης.

Υποδεχόμενος τον ΓΓ του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης αφού μίλησε για μια καταστροφή που έχει συμπαρασύρει όχι μόνο τις υποδομές της πόλης και περιουσίες επιχειρηματιών και πολιτών αλλά και την ψυχολογία του κόσμου, ζήτησε από τον ΓΓ να ασκηθεί στα πλαίσια της αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ώστε να τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Προτάσεις και προβληματισμοί

Την ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών, καταμερισμού των αναγκαίων μέτρων επισήμανε ο Νίκος Κουρουπάκης μαζί με την πίεση που πρέπει να ασκηθεί στην κυβέρνηση. Όπως είπε οι  ρυθμοί δεν είναι αυτοί που θα θέλαμε. Αναφέρθηκε στην εμπειρία των καταστροφών του 2019, που οι ζημιές που άφησε ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί αλλά ούτε έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις . Ζήτησε να υπάρξει δυνατότητα στον δήμο πρόσληψης υπαλλήλων και εργατικού δυναμικού  ώστε να γίνουν οι καταγραφές και στην συνέχεια οι μελέτες αλλά και οι απαραίτητοι καθαρισμοί. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία Ανδρουλάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ρόλο του στην σύσταση  στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Πολιτική Προστασία.

 

Ο Νίκος  Καραμανωλάκης χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα και τα ποσά που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση μπροστά σε μια ολική καταστροφή. Μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του νομικού πλαισίου των αποζημιώσεων, που είναι παλαιωμένο, δεν επαρκεί και πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες. Έχουν πληγεί παρά πολλοί ιδιώτες που δεν προβλέπεται η αποζημίωση του, ή αποζημιώνονται με γελοία ποσά, είπε.

Ανέδειξε  ακόμα την έλλειψη και καθυστέρηση αντιπλημμυρικών έργων  και ζήτησε να ασκηθεί πίεση για άμεσες δράσεις από την κυβέρνηση , με καταβολή άμεσων προκαταβολών και απαλλαγή από τις φορολογικές υποχρεώσεις των πληγέντων.

Στην κακή εμπειρία του 2019,αναφέρθηκε αναλυτικά ο Θοδωρής Πατεράκης ζητώντας να δοθούν αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση για να βρεθούν άμεσα λύσεις και ισχυρή χρηματοδότηση  και να μην γίνονται μελέτες που μέχρι να υλοποιηθούν έχουν ξεπεραστεί από τα πράγματα.

Ο Θ. Πατεράκης τόνισε πως η διαφορά από το 19 είναι πως τώρα έχουμε καταστροφές και στις ιδιωτικές περιουσίες και το κυβερνητικό κλιμάκιο, δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο. Ούτε ποσοστά αποζημίωσης, ούτε νούμερα, ζητώντας να διευρυνθούν τα ποσά που εξήγγειλε η κυβέρνηση και να καταβληθούν άμεσα τα ποσά στους πληγέντες επιχειρηματίες και ιδιώτες.

Τόνισε  ακόμα πως δεν υπάρχει οριζόντια λογική στο ποσοστό των  αποζημιώσεων.

Πρέπει να συμφωνήσουμε διαπαραταξιακά ποια έργα πρέπει να γίνουν, είπε, και για αυτά τα έργα να  εξαγγείλει η κυβέρνηση τις μελέτες, τόνισε.

 

Την ανάγκη αλλαγής του πλαισίου καταβολής αποζημιώσεων ζήτησε με παρέμβαση του ο Μανώλης Τσιφετάκης.

 

Φορείς της πόλης από όλους τους τομείς, ζήτησαν να υπάρξει αναστολή στις φορολογικές, τραπεζικές υποχρεώσεις και κινήσεις γρήγορες για την ενίσχυση και αποζημίωση αλλιώς η πόλη θα πεθάνει, όπως είπαν, με αναφορές στις τεράστιες καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στις ανάλογες περιπτώσεις.

Τον λόγο πήραν ακόμα ο Γ. Γουλιδακης, ο Μ. Κλώντζα κ.ά

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα