• Ξεκίνησε σήμερα η συλλογή ρούχων για τους τρόφιμους της Νεάπολης
«Πολιτισμός είναι τα πάντα, κάθε πράξη που γίνεται και έχει αντίκτυπο στον συνάνθρωπό μας είναι πολιτισμός και τέχνη», μας λέει η Βέρα Περάκη, «προλογίζοντας» την δράση κοινωνικής ευθύνης του Συλλόγου Φίλων Μουσικής που πατά πάνω στο μεγάλο κίνημα εθελοντισμού της Σητείας, αλλά και τις άλλες δραστηριότητες που έρχονται πολυποίκιλες και ενδιαφέρουσες .
Η Αριστέα Κακουράκη και ο Χάρης Μπιζανάκης, το νέο «αίμα» του Συλλόγου και στην διοίκησή του και στις δραστηριότητές του, προχωρούν μπροστά με στόχο τη διάχυση του πολιτισμού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με νέες ιδέες και με τη σιγουριά πως οι «παλιοί» θα είναι εκεί για να προσφέρουν, όταν χρειαστεί, ό τι χρειαστεί.
Η πράξη εθελοντισμού, που είπαμε στην αρχή, είναι μια πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Εθελοντικό Κοινωνικό Παντοπωλείο που ξεκινά σήμερα Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Τετάρτη, για τη συλλογή ρούχων καθημερινής χρήσης (φούτερ, φόρμες κλπ.), παπουτσιών, εσωρούχων, για τους τρόφιμους του Σωφρονιστικού Ιδρύματος Νεάπολης.
Μας λέει η Βέρα Περάκη :
«Ήρθαμε σε επαφή με το κατάστημα της Νεάπολης και με τον υπεύθυνο, ώστε να πάμε κάποια βιβλία τα οποία έχουμε μαζέψει. Μια παλαιότερη δράση που είχαμε κάνει.
Στην κουβέντα που κάναμε με τον υπεύθυνο ρωτήσαμε, τι άλλες ανάγκες θα μπορούσαν να έχουν οι κύριοι εκεί μέσα;
Αυτό που μας είπε είναι ότι έχουν πραγματική ανάγκη από ρούχα. Οι περισσότεροι είναι άποροι, οπότε υπάρχει πραγματικά πολύ μεγάλη ανάγκη και έτσι τον ρωτήσαμε, θα θέλατε να κάνουμε μια δράση με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής;
Του άρεσε η ιδέα ήρθαμε σε επαφή με τα δύο κοινωνικά παντοπωλεία της πόλης μας, που με χαρά αποφάσισαν να στηρίξουν τη συγκεκριμένη δράση. Είμαστε εδώ λοιπόν, σε μια εποχή που για κάποιους κάποια πράγματα τα θεωρούμε αυτονόητα το να έχουμε ντουλάπες γεμάτες και να μην ξέρουμε τι να τα κάνουμε τα ρούχα μας και να τα πετάμε.
Αυτό που για μας είναι περίσσιο σε κάποιους άλλους λείπει.
Τα ρούχα και οι χώροι υποδοχής.
Και συνεχίζει:
«Θα θέλαμε να πούμε ότι θέλουμε συγκεκριμένα ρούχα, δεν θέλουμε, ας πούμε ρούχα καλά, όμως έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη από φούτερ ,φόρμες εσώρουχα αν είναι δυνατόν, κάλτσες, καλοκαιρινές μπλούζες, χειμωνιάτικες.
Δεν πρέπει να είναι απαραίτητα ρούχα καινούργια, απλά να είναι καλοδιατηρημένα και καθαρά. Αυτό δείχνει και τον σεβασμό μας απέναντι στους ανθρώπους, ακόμα και αθλητικά παπούτσια. Οι χώροι υποδοχής είναι το Εθελοντικό Κοινωνικό Παντοπωλείο ,στον πεζόδρομο και που ξέρουμε όλοι, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου είναι εκεί που στεγάζεται και το ΚΑΠΗ και ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής στεγάζεται στον Τεχνοχώρο από την κάτω περιοχή του Πολύκεντρου.
Το εθελοντικό κοινωνικό Παντοπωλείο θα δέχεται ρούχα απογευματινές ώρες, ενώ το κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου πρωινές ώρες, από τις 10 και μετά. Εμείς, δεχόμαστε απογευματινές ώρες. Και θα είναι πολύ μεγάλη μας χαρά να στηρίξει ο κόσμος την προσπάθεια αυτή».
Τα κρουστά, ο ήχος της πόλης από τα «μεγάλα παιδιά»
Με στόχο να φτιαχτεί μια μπάντα κρουστών, που θα μπορεί να παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις, έχει ξεκινήσει και στη Σητεία, όπως σε πολλές άλλες πόλεις της Κρήτης, με πρωτοβουλία του ΣΦΜ, κύκλος σεμιναρίων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
«Τέσσερις καθηγητές, θα μας έρχονται για έξι μήνες για δύο εξάμηνα στο χώρο του τέταρτου δημοτικού, όπου θα μαθαίνει τον κόσμο κρουστά τελείως δωρεάν», μας λέει η κ.Περάκη.
«Δεν χρειάζεται να έχεις εξειδικευτεί αρκεί μόνο να αγαπάς η μουσική και να έχεις όρεξη και κέφι.
Η πρώτη φορά ήταν σκέτη μαγεία, ένα μαγικό σεμινάριο. Θα γίνεται κάθε 15 μέρες. Τα παιδιά θα πάρουν πιστοποίηση στο τέλος. Το κάθε παιδί θα μπορεί να παίξει όταν τελειώσουν τα δύο φοιτητικά εξάμηνα θα μπορεί να παίξει μια μικρή μπάντα -όταν μιλάμε για παιδιά μιλάμε για ανθρώπους, μεγάλα παιδιά.
Αυτή την Παρασκευή θα δημιουργηθούν 2 τμήματα, Το ένα είναι 5-7 και το άλλο είναι 7-9 ανάλογα με το πώς βολεύει τον κόσμο. Όποιος θέλει να δηλώσει συμμετοχή που δεν έχει έρθει ακόμα, μπορεί να βρει το λινκ στις σελίδες του συλλόγου. Να μπει να κάνει την αίτηση και έρχεται κατευθείαν απάντηση.
Όλο αυτό το καταφέραμε και το έχουμε στην πόλη μας, γιατί με το που μιλήσαμε στο Δήμαρχο στον κ. Ζερβάκη αμέσως το αγκάλιασε και φυσικά το στήριξε. Δίπλα μας βέβαια η κυρία Πλατανάκη, πάντα ο ΔΟΚΑΣ και όλοι όσοι αγαπούν τον πολιτισμό γενικότερα».
«Γράμμα στο Θεό»
«Αποφασίσαμε κάθε χειμώνα να υπάρχουνε θεατρικές παραστάσεις τις οποίες υποστηρίζει ο Σύλλογος, γιατί θέλουμε το κοινό της Σητείας να παρακολουθεί θέατρο, να του δίνουμε αυτή τη δυνατότητα», μας λέει η Αριστέα Κακουράκη.
Φέτος, στο σχεδιασμό, υπάρχουν δύο παραστάσεις.
Την πρώτη, που σκηνοθετεί η Ειρήνη Δερμιτζάκη, θα την δούμε τα Χριστούγεννα στις 22, 23, 27, 28 και 3, 4 του Ιανουαρίου.
Τη δεύτερη, για την οποία δεν ξέρουμε ακόμα λεπτομέρειες, θα σκηνοθετήσει ο Νάσος Ζαγκότης.
Πάμε στην παράσταση της Ειρήνης. Μας λέει η Αριστέα Κακουράκη: «Πρόκειται για το έργο «Γράμμα στο Θεό» ή «Αγαπητέ Θεέ». Ένα πολύ τρυφερό έργο, ίσως από τα ωραιότερα έργα που έχουμε κάνει.
Είναι ένα διαφορετικό έργο. Να μην πούμε όμως λεπτομέρειες είναι ωραίο να έχουμε την Ειρήνη εδώ, να μας πει, που κάνει και την μετάφραση από το πρωτότυπο του Εμάνουελ Σμιτ. Θα παρουσιαστεί στο Πολύκεντρο.
Είναι ένα πάρα πολύ τρυφερό έργο, με τελείως διαφορετική οπτική που έχει να κάνει με τη ζωή μας, με τη ζωή όλων μας».
Παρεμβαίνει η Βέρα: «Να πούμε κάτι πολύ σημαντικό, θα έχουμε τους δότες μυελού των οστών κοντά μας, όλες εκείνες τις μέρες για να μπορούμε και εμείς να συμβάλλουμε σε αυτό».
Επιστρέφει ανανεωμένο το Μεσογειακό Φεστιβάλ
«Επιστρέφει φέτος το Μεσογειακό Φεστιβάλ, 5, 6, 7 και ελπίζουμε και 8 του Ιουλίου, με καινούργια μορφή. Έχουμε να δούμε πολύ ωραία πράγματα, ετοιμάζουμε μεγάλες εκπλήξεις», μας λέει ο Χάρης Μπιζανάκης, επίσης «νέο αίμα» στον Σύλλογο. Όπως σημειώνει, «ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτό το φεστιβάλ. Είναι μια πολύ ωραία εκδήλωση για τη Σητεία.
Φέτος είμαστε υπό συζήτηση να μπει και μια τέταρτη μέρα. Η οποία θα είναι μέρα με μεγάλες εκπλήξεις. Έχουμε πολλή όρεξη, πολλή διάθεση να τρέξουμε, να κάνουμε καινούργια πράγματα, γιατί κατανοούμε ότι ο κόσμος της Σητείας περιμένει πως και πως να ξαναδεί αυτό το φεστιβάλ και να δει καινούργια πράγματα από καινούργια άτομα, νέα σχήματα, να ακούσει πολλά». Και προσθέτει:
« Μπορεί να δούμε και από Σητεία κάποιες ομάδες, σίγουρα θα έχει πολλά σχήματα και μεγάλη μουσική ποικιλία, μουσική εννοώ. Θα δούμε σχήματα από χώρες της Μεσογείου κλπ.»
Πρόκειται για το 9ο Μεσογειακό Φεστιβάλ και οι διοργανωτές του, με την επιθυμία και τη θέληση να είναι ένας θεσμός που αρχικά προσελκύει τους κατοίκους και στη συνέχεια προβάλλει την πόλη, έχουν μπει σε σκέψεις για τη βιωσιμότητά του. Τα οικονομικά μεγέθη για μια τέτοια διοργάνωση είναι μεγάλα. Και βέβαια, χρειάζεται η ανταπόδοση, η στήριξη από τον κόσμο που απολαμβάνει αυτές τις μέρες, με τη μορφή ενός εισιτηρίου, ενδεχομένως. Θα δούμε.
Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση :
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ