Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ, ΝΙΚΟΥ  ΜΙΧΕΛΑΚΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ, ΝΙΚΟΥ  ΜΙΧΕΛΑΚΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ, ΝΙΚΟΥ  ΜΙΧΕΛΑΚΗ

 

Ο Νίκος Μιχελάκης  ο πρύτανης της ελιάς (: ιστορία- πολιτισμός-γνώσεις) με το βιβλίο αυτό δεν μας ξαφνιάζει με τις γνώσεις του ,αλλά με τη σφαιρικότητά της προσέγγισής του και το βάθος των γνώσεών του. Η ζωή του για την ελιά είναι «έγνοια και έρωτας».

Το βιβλίο αποτελείται από δεκαεπτά κεφάλαια με συμπλήρωμα  πλούσια βιβλιογραφία. Τα κεφάλαια περιέχουν όσα θα ήθελε ο ενημερωμένος αναγνώστης να ξέρει για την ελιά. Ορθά ο συγγραφέας αρχίζει την περιγραφή του με την εννοιολογική προσέγγιση και προέλευση της ελιάς. Αναφέρεται στα πολλαπλά ερωτήματα για την καταγωγή της ελιάς. Οι αναφορά του συγγραφέα στην ελιά τεκμηριώνεται και με τα γεωλογικά ευρήματα. Οι μυθολογικές αναφορές είναι απαραίτητες, γιατί διασώζονται σημαντικές πληροφορίες.  Οι πληροφορίες αφορούν γνώσεις, πεποιθήσεις και συμβολισμούς για την ελιά.

Η αρχαιολογία και οι αναφορές για την ελιά τεκμηριώνουν την πληροφόρηση σε σχέση με τον πολιτισμό από αρχαιοτάτων χρόνων.

Η γραφή αποτελεί συνέχεια της αρχαιολογίας, γιατί δημιουργούνται ιστορικές μαρτυρίες. Οι σφαιρικές ιστορικές μαρτυρίες είναι πηγή γνώσης για την ελιά . Δε θα μπορούσαν να λείψουν από μία   διαχρονική προσέγγιση της  ιστορίας της ελιάς.

Η ελιά εξαπλώθηκε σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Ο συγγραφέας με τεκμήρια προσδιορίζει τις συνθήκες μεγάλης εξάπλωσης στις χώρες της Μεσογείου. Οι όροι δεν είναι μόνο κλιματικοί αλλά και ανθρώπινοι παράγοντες. Προφανώς ο συγγραφέας επικεντρώνεται στη Μεσόγειο και ο ρόλος που έπαιξε στην εξάπλωση της ελιάς και στις άλλες ηπείρους.

Μεγάλο μέρος του βιβλίου καταλαμβάνουν οι χρήσεις της ελιάς και του ελαιόλαδου(: υγεία, αθλητισμός).

Η ελιά και θρησκεία είναι έννοιες με μεγάλη αναφορικότητα. Διεξοδικά ο συγγραφέας περιγράφει τη σχέση της ελιάς με   τις θρησκείες κυρίως των λαών της Μεσογείου.

Οι χρήσεις του ελαιόλαδου είναι πολλές και σημαντικές. Ο συγγραφέας αναφέρεται διεξοδικά στη χρήση του ελαιόλαδου ως μέσο φωτισμού  και  στον καλλωπισμό. Η εμπορία του ελαιόλαδου αποτελεί χωριστό και αναλυτικό κεφάλαιο.

Οι τεχνικές της καλλιέργειας της ελιάς με τις χρήσεις του ξύλου και των φύλλων της κλείνουν την εμπερίστατη προσέγγιση του συγγραφέα.

Μία τόσο σημαντική εργασία για την ελιά θα ήταν ίσως λειψή, αν έλειπαν οι δεκάδες καλαίσθητες εικόνες , τα  ιστορικά κείμενα και τα απαραίτητα επεξεργασμένα στοιχεία σε πίνακες.

Η εργασία του Νίκου Μιχελάκη είναι πρωτότυπη, αξιόλογη και απαραίτητη για κάθε εραστή της γνώσης(: αγρότης, πολίτης , επιστήμονας). Ο συγγραφέας ξεπέρασε τον εαυτό του και τα κατά τεκμήριο απαραίτητα γνωστικά εργαλεία του απλού γεωπόνου και δη της ελιάς και αναδείχθηκε  ο εκφραστής της διεπιστημονικής της και όχι μόνο προσέγγισής της.

Η έκδοση το βιβλίου πραγματοποιήθηκε από το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης με τη υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα