Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΓιώργος Αλεβίζος: ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΜΙΝΩΙΚΟ) ΑΛΦΑΒΗΤΟ

Γιώργος Αλεβίζος: ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΜΙΝΩΙΚΟ) ΑΛΦΑΒΗΤΟ

Στα πλαίσια της Ένταξης του Μινωικού Πολιτισμού στην UNESCO

(Η θέση του Δρ. Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη (Ph.D.)

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΜΙΝΩΙΚΟ) ΑΛΦΑΒΗΤΟ

 

Οι πρώτες ανασκαφές στην Κρήτη έδειξαν ότι στον ελληνικό χώρο έχουν αναπτυχθεί διάφορα συστήματα γραφής, πριν από το φοινικικό. Όπως:

  • Το ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΟ. Με αντιπροσωπευτικό δείγμα τον περίφημο Δίσκο της ΦΑΙΣΤΟΥ.
  • Το ΓΡΑΜΜΙΚΟ Σύστημα Α. Το οποίο με το Ιερογλυφγικό παραμένουν ακόμη ανεξιχνίαστα.
  • Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ Γραφή Β΄. Την οποία, το 1952, αποκρυπτογράφησε ο Άγγλος αρχιτέκτονας Μικαέλ Βέντρις, βοηθούμενος από τον ελληνιστή Τσαντγουίκ. Διαπιστώσαντες ότι πρόκειται για ελληνική γραφή και σύστημα.

Κι ενώ μέχρι τον Βέντρις, πιστεύαμε ότι τα αρχαιότερα κείμενα με φοινικικό αλφάβητο έφθαναν μέχρι τον 8ο αι. π.Χ., με την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β΄ η ιστορία της Ελληνικής γλώσσας προεκτάθηκε μέχρι το 1650 π.Χ. Την κατά τον αρχαιολόγο Έβανς Μεσομινωική περίοδο (2100- 1550).

Δυστυχώς όμως οι Γραμμικής Β άφθονες πινακίδες Κνωσσού, Πύλου, Μυκηνών, δεν έχουν ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. Μάλλον ήταν εμπορικοί κατάλογοι απογραφής των ανακτορικών αποθεμάτων.

Γι’ αυτό ίσως, αργότερα οι Έλληνες υιοθέτησαν το φοινικικό σύστημα γραφής. Πιο εξυπηρετικό με την εμπορική τους αλληλογραφία. Υπόψη ότι μεταξύ 11ου και 8ου αιώνα η φοινικική ήταν αναγνωρισμένη σαν μια lingua franca. Δηλαδή γλώσσα εμπορικών συναλλαγών. Όπως σήμερα η αγγλική γλώσσα.

Κατά τα ευρήματα, στη Μινωική Κρήτη η Γραμμική ήταν κτήμα ευρύτερων στρωμάτων πληθυσμού. Είχαμε δηλαδή μια προδρομική μορφή γραφειοκρατίας. Ενώ η Γραμμική Β στα μυκηναϊκά κέντρα ήταν προνόμιο λίγων γραφείων.

Η αρχαιότερη ελληνική επιγραφή με το νέο φοινικικό αλφάβητο, βρέθηκε χαραγμένη σε ένα αγγείο στο Δίπυλο του Κεραμεικού. Χρονολογούμενη στα τέλη του 8ου αι. Λέει «Ηός νυν ορχεστόν πάντον αταλότατα παίζει, τούτο δε καν μιν» (= Όποιος χορευτής παίζει καλύτερα να παίρνει αυτό).

Παλαιότερα και κατά τα τελευταία χρόνια, πολλοί αμφισβητούν την προέλευση του Ελληνικού αλφαβήτου.

Ο Πατριάρχης Φώτιος, κάτοχος, όσο κανείς άλλος, της αρχαίας γραμματείας, στο περίφημο Λεξικό του (652,5) γράφει «Λυδοί και Ίωνες τα γράμματα υπό του Φοίνικος του Αγήνορος ευρόντος. Τούτοις δε αναλέγουσι Κρήτες, ως ευρεθήναι από του γράφειν εν φοινίκων πετάλοις» (= Οι Λυδοί και οι Ίωνες λένε ότι τα γράμματα βρήκε ο Φοίνιξ, ο γιος του Αγήνοτα. Στην άποψη αυτή αντιτίθενται οι Κρήτες,  λέγοντας ότι το όνομα προέκυψε από το γεγονός ότι τα γράμματα γράφονταν πάνω σε φύλλα φοινικα).

Ίσως οι Κρήτες πίστευαν ότι αυτοί ήταν οι ευρετές  της γραφής. Και από αυτούς πήραν την γραφή οι Φοίνικες. Πράγμα πιθανό. Αφού όσοι από τους αρχαίους έγραψαν για την φοινική προέλευση του ελληνικού αλφαβήτου, δεν γνώριζαν ότι προϋπήρχαν αρχαιότερες ελληνικής μορφής γραφές.

Όπως δε λέγει ο Ιώσηπος, αντιγράφοντας τον Πλάτωνα «τον δε περί την Ελλάδα τόπον μυρίας μεν φθοράς κατέσχον εξαλείφουσαι την μνήμην των γεγονότων, αεί δε καινούς καθιστάμενοι βίους, του παντός ενόμιζον άρχειαν έκαστοι τον υφ’ εαυτόν» (= Ο ελλαδικός χώρος έπαθε άπειρες συμφορές που έσβησαν την ανάμνηση των γεγονότων και έτσι δημιουργούνταν νέες παραδόσεις για τη ζωή και καθένας πίστευε ότι τα πάντα άρχιζαν από τον εαυτό του).

Οι αρχαίοι Εβραίοι είχαν δύο μεγάλες εθνικές εορτές. Το Pasah (Πάσχα) = απελευθέρωση από τους Αιγυπτίους. Και το Hanukkah = απελευθέρωση από τους αρχαίους Κρήτες. Δηλαδή τους Ετεοκρήτες (αυτόχθονες) = ΦΙΛΙΣΤΑΙΟΥΣ κατακτητές, που ίδρυσαν την Φιλιστίνη. Δηλαδή την Παλαιστίνη.

Οι έχοντες ιουδαϊκή συνείδηση, ήταν επόμενο να μη συμπαθούν τους ΜΙΩΙΤΕΣ – Ετεοκρήτες – Φιλισταίους κατακτητές. Ακόμη και την περίοδο του Ιησού. Όταν τον πλησίασε μια Ελληνίδα, ζητώντας τη βοήθειά του για τη «δαιμονισμένη» κόρη της. «Άφες πρώτον χορτασθήναι τα τέκνα Ισραήλ· ου γαρ εστίν καλόν λαβείν τον άρτον των τέκνων και βάλειν τοις κυναρίοις» (Μάρκος Ζ΄ 26). Κυναρία να ήταν οι Έλληνες – οι Φιλισταίοι – οι Ετεοκρήτες – οι ΜΙΝΩΙΤΕΣ; Όμως τα Ευαγγέλια γράφτηκαν στην Ελληνική με ρίζες στη Γραμμική. Στη ΜΙΝΩΙΚΗ Γραφή.

Στα πλαίσια της προσπάθειας Ένταξης του Μινωικού Πολιτισμού στην UNESCO και στο κάλεσμα από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας, υπό τον αεικίνητο κ. Δημήτρη Παυλόπουλο, όλως πρόθυμα ανταποκρίθηκε ο Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης. Του οποίου «τη θέση» μετά τη δημοσίευση στο ECOPRESS και κατόπιν της ευγενικής εγκρίσεώς του, για την οποία ιδιαιτέρως τον ευχαριστούμε, σας παραθέτουμε:

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Λέσβο. Σπούδασα και ζω από τη δεκαετία του ΄60 στην Αθήνα. Για λόγους που δεν μπορώ να εξηγήσω, η Κρήτη πάντα μου ασκούσε μια ιδιαίτερη γοητεία και έλξη. Η Ιστορία της η σύγχρονη, αλλά ιδιαίτερα η πανάρχαια, η Μινωική.

            Έχω διαβάσει και μπορώ να πω μελετήσει πολύ την Ιστορία της. Αρχαία αλλά και σύγχρονη.

            Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα όταν διάβασα ότι οι Μινωίτες Κρητικοί μετανάστευσαν στην Παλαιστίνη και μεταλαμπάδευσαν εκεί τον Μινωικό πολιτισμό. Τον πολιτισμό που ήκμασε 2.000 χρόνια π.Χ. Αυτοί οι Μινωίτες Κρητικοί, είναι οι ονομαζόμενοι στην εποχή του Χριστού, Φιλισταίοι.

            Από της εγκαταστάσεώς τους στην περιοχή αυτή, οι τότε κάτοικοι αυτής, οι Φοίνικες, πήραν την Μινωική γραφή και το αντίστοιχο αλφάβητο.

            Ο Άγγλος αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντρις που κατάφερε τον περασμένο αιώνα να αποκρυπτογραφήσει την ΚρητικοΜυκηναϊκή γραφή τύπου Β, κατέληξε ότι η γλώσσα που μιλιόταν τότε ήταν η Ελληνική. Τούτο βεβαίως το έχουν πει και άλλοι ερευνητές.

            Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι το αλφάβητο που πήραν οι Φοίνικες απ’ τους Μινωίτες Κρήτες, ήταν Ελληνικό. Το ανάποδο που για χρόνια πιστευόταν αποδεικνύεται ότι δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Ας μη μας διαφεύγει ακόμη ότι το Φοινικικό αλφάβητο κακώς λέγεται αλφάβητο, αφού ως μη περιέχον φωνήεντα δεν περιλαμβάνει και το άλφα. Σ’ αντίθεση το ελληνικό αλφάβητο περιλαμβάνει επτά φωνήεντα και πρώτο το άλφα, που δικαιολογεί το όνομά του.

            Τούτο είναι το αλφάβητο πάνω στο οποίο στηρίζεται το αλφάβητο όλων των Λαών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, ως Άγγλων, Γάλλων, Γερμανών, κ.ά., μηδέ των Ρώσων εξαιρουμένων 9το Κυριλλικό αλφάβητο).

            Συμπερασματικά, είναι το αλφάβητο πάνω στο οποίο δομήθηκε όλος ο Δυτικός Πολιτισμός.

            Με βάση τα προαναφερθέντα είναι Ηλίου φαεινότερο ότι ο Μινωικός πολιτισμός, ως η μήτρα του Ελληνικού και εξ αυτού του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού αλλά και των χωρών του νέου Κόσμου, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον Διεθνή Κατάλογο Μνημείων της UNESCO.

            Στον συνάδελφο Μηχανικό Δημήτρη Παυλόπουλο που ηγείται της σχετικής κινήσεως, απευθύνω τα θερμά συγχαρητήριά μου και του εύχομαι ταχεία ευόδωση των προσπαθειών του.

Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνη (Ph. D.) Bath University Αγγλίας

-Πρόεδρος του Συνδέσμου «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»

-π. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων»

 

Ιδιαιτέρως μας ικανοποίησε η υπόσχεση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη. Ότι η Κυβέρνησις του θα ενδιαφερθεί πρωτίστως για τον Κρητικό, τον ΜΙΝΩΙΚΟ Πολιτισμό.

Μακάρι!!!!

Γιώργος Αλεβίζος

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα