Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΓ. Παπαδόπουλος στον STYLE100: Νέα δεδομένα για την σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη...

Γ. Παπαδόπουλος στον STYLE100: Νέα δεδομένα για την σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη από τα ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι(ηχητικό)

 

 

Άλλαξε τα δεδομένα για την σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, ο  σεισμός στο Αρκαλοχώρι που δεν ήταν υποθαλάσσιος, αλλά το επίκεντρο ήταν στην ξηρά και έτσι  «ανέτρεψε  τον μύθο πως το νησί απειλείται από υποθαλάσσιους σεισμούς» , λέει ένας από τους πιο γνωστούς και, κυρίως, έγκυρους σεισμολόγους, ο διευθυντής  του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας σήμερα στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του STYLE 100 και τον Κώστα Γραμμενίδη, με, σαφήνεια, νηφαλιότητα και βασισμένος στα επιστημονικά εργαλεία που έχει στην διάθεση του, ο Γ. Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζει αναμενόμενη την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή πέριξ και γύρω από το Αρκαλοχώρι, με την επιστημονική πρόγνωση να μην αποκλείει σεισμικά γεγονότα της τάξης των  5 ρίχτερ ή και παραπάνω.

 

Από τον  Ιούνιο οι προειδοποιήσεις για σεισμική δραστηριότητα σε Αρκαλοχώρι και Θήβα

Εστίασε  σε δυο περιοχές της Ελλάδας, το Αρκαλοχώρι και την Θήβα, όπου είχε διαπιστωθεί σεισμική δραστηριότητα από τις αρχές Ιουνίου, με την Επιτροπή Εκτίμησης  Σεισμικού Κινδύνου στις 21 Ιουλίου  να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο  σοβαρού γεγονότος και να συστήνει την προληπτική εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδίου Εγκέλαδος.

Η  εφαρμογή του Σχεδίου , ωστόσο, «προσκρούει σε πολλές δυσκολίες, γραφειοκρατικές, οικονομικές και τεχνικές», είπε ο Γ. Παπαδόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα  την έλλειψη προσωπικού και κατάλληλου εξοπλισμού σε υπηρεσίες των δήμων. Οι ενέργειες που έγιναν αφορούσαν την ενημέρωση των κατοίκων κυρίως .

Σε κάθε περίπτωση, «η εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου δεν αποτρέπει τον σεισμό .Το μόνο που μπορεί να κάνει ίσως, να προετοιμάσει την περιοχή έτσι ώστε , ενδεχομένως, οι αρνητικές συνέπειες ενός μελλοντικού σεισμού να είναι όσο το δυνατόν μειωμένες», σημείωσε

Τα ίδια συμπεράσματα ισχύουν και για την Θήβα ,όπου συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα και υπάρχει η προληπτική εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδίου Εγκέλαδος.

«Επειδή η έντονη διεκδίκηση δραστηριότητας είναι συνήθως “πονηρή”,  δεν αποκλείεται να γίνει και εκεί ισχυρότερος σεισμός», είπε ο Γ. Παπαδόπουλος.

Τα σεισμικά γεγονότα στην ανατολική  Κρήτη

Βορειοανατολικά και ανατολικά  αλλά  και κάτω από την Ιεράπετρα, χωροθετείται η «έντονη και  σεισμική δραστηριότητα», όπως την χαρακτήρισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος , στην περιοχή μας.

Υπενθύμισε τον πολύ μεγάλο  σεισμό πέρυσι, νότια της  Ιεράπετρας, στις 2 Μαΐου , 6.6 ρίχτερ, που ήταν υποθαλάσσιος και μακριά από κατοικημένες περιοχές και δεν προκάλεσε βλάβες . Η απόσταση και η θάλασσα δημιουργούν ασπίδα προστασίας, είπε.

Προληπτικά, συνέστησε στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες του ΟΑΣ ( υπάρχουν αναλυτικές αναφορές στο site του Οργανισμού για την συμπεριφορά που συνιστάται σε σεισμό αλλά και μετά από αυτόν ), αλλά  και οι τοπικές αρχές πρέπει  να πάρουν πρωτοβουλία και να εφαρμόζουν το Σχέδιο Εγκέλαδος σε «ήρεμες περιόδους».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τέλος, χαρακτήρισε «ρεαλιστικό στόχο» το  να  φτάσει η επιστήμη στο σημείο να μπορεί να προβλέπει την σεισμική δραστηριότητα.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα