Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΛΑΣΙΘΙΓ. Πλακιωτάκης: Μια  ακόμα δέσμευση γίνεται πράξη, τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος...

Γ. Πλακιωτάκης: Μια  ακόμα δέσμευση γίνεται πράξη, τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος Μπραμιανών εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ

 

Την ένταξη των συμπληρωματικών έργων του φράγματος Μπραμιανών στο ΕΣΠΑ ενέκρινε , το Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών υλοποιώντας μια ακόμα κυβερνητική δέσμευση για την Κρήτη και τον Νομό Λασιθίου. Η έναρξη των εργασιών αναμένεται το προσεχές διάστημα καθώς άμεσα, εντός του 2024, θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση και θα οριστεί ο ανάδοχος του έργου το οποίο θα ενισχύσει τους υδατικούς πόρους και θα θωρακίσει την αντιπλημμυρική προστασία της Ιεράπετρας.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το 2023 ο βουλευτής Λασιθίου και Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης έθεσε την ανάγκη ενίσχυσης του φράγματος Μπραμιανών και της ολιστικής διαχείρισης των υδάτων σε συνεχείς επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς και με παρεμβάσεις του στο κοινοβούλιο.

Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε για την θετική εξέλιξη: «Με την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση των συμπληρωματικών έργων στο φράγμα Μπραμιανών μια ακόμα δέσμευση μας γίνεται πράξη ενώ παράλληλα ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα των Λασιθιωτών. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί οι προσπάθειες που καταβάλλαμε σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Μανώλη Φραγκούλη και άλλους τοπικούς φορείς, είχαν θετική έκβαση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάσης, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον  ειδικό γραμματέα Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης – Ταμείου Συνοχής Γιώργο Ζερβό για την άμεση ανταπόκριση τους. Συνεχίζουμε, σταθερά με δουλειά και όραμα γιατί οι πολίτες περιμένουν από εμάς πράξεις και έργα, όχι λόγια».

Να σημειωθεί ότι το σύνολο των εγκεκριμένων έργων περιλαμβάνει βελτιώσεις στο υπάρχον φράγμα Μπραμιανών, κατασκευή νέου φράγματος στον Μύρτο και έργα αποταμιευτήρα για παροχή ύδατος (άρδευση, περιβαλλοντικοί λόγοι κ.α.).

Αναλυτικά, θα υπάρξουν οι εξής παρεμβάσεις:

Α) κατασκευή φράγματος Μύρτου (χωμάτινο με αδιαπέραστο πυρήνα, ύψους 38μ. Από τη θεμελίωση)

Β) κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων (διευθέτηση ρεμάτων Μπραμιανού, ρέματος Διαβατών και κατασκευή δικτύων ομβρίων σε περιοχές του οικισμού Γρά Λυγιάς)

Γ) κατασκευή συμπληρωματικών εργασιών φράγματος Μπραμιανών (κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς νερού από υδροληψία Καλαμαυκιανού στον ταμιευτήρα Μπραμιανών μήκους 2,5 χλμ)

Στόχος του έργου είναι να ενισχυθεί το υδατικό δυναμικό του ταμιευτήρα Μπραμιανού, να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση του υδάτινου στοιχείου του νόμου Λασιθίου και να θωρακιστεί η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα