Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓ. Πλακιωτάκης: Οι αγώνες της Κρήτης για τη λευτεριά δεν έχουν προηγούμενο

Γ. Πλακιωτάκης: Οι αγώνες της Κρήτης για τη λευτεριά δεν έχουν προηγούμενο

 

Τις εργασίες της Διημερίδας «Κοινοβουλευτισμός και Οργάνωση του κράτους στην Κρητική Πολιτεία (1898 – 1913)», που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών, «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», άνοιξε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λασιθίου, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης υπενθυμίζοντας ότι σε λίγες μέρες (1η Δεκεμβρίου), θα συμπληρωθούν 110 χρόνια «από την πανηγυρική ανακήρυξη της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, που έδωσε οριστικό τέλος στα 244 χρόνια δεινής τουρκοκρατίας στο νησί», εξήγησε ότι για τον ίδιο, η συγκεκριμένη διημερίδα είναι «εξόχως τιμητική, για τον πρόσθετο λόγο ότι ο προπάππους μου, Ιωσήφ Πλακιωτάκης, υπήρξε μέλος της Β´ Συντακτικής Συνέλευσης το 1906».

«Οι αγώνες της Κρήτης για τη λευτεριά»,  πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης, «ιδιαίτερα εκείνοι του 19ου αιώνα, δεν έχουν προηγούμενο ενδεχομένως και στην παγκόσμια ιστορία τόσο για τον αριθμό των εξεγέρσεων όσο και το πάθος και την έντασή τους. Οι αγώνες αυτοί αποτελούν, πράγματι, μια πολύ σημαντική ιστορική πορεία, η οποία, πάντως, δεν έχει καταστεί επαρκώς γνωστή στην υπόλοιπη Ελλάδα προκειμένου να κατανοηθεί, πέραν των λοιπών, ο μέγας ζήλος των Κρητών και η φλογερή τους επιθυμία για την Ένωση με την Μητέρα Πατρίδα, την Ελλάδα».

 

«Οι Κρητικοί πολέμησαν για τη λευτεριά τους, και αγωνίστηκαν σκληρά για να επιτύχουν την Ένωση», πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής. «Η λύτρωσή τους δεν ήρθε ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης πολιτικής διευθέτησης στην κατάσταση που διαδέχθηκε την παρακμή και, τελικά, την κατάρρευση του Μεγάλου Ασθενούς, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Αμέσως μετά τις εναρκτήριες ομιλίες, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα εγκαίνια της έκθεσης: «Πολιτική Κοινωνία στην Κρητική Πολιτεία, 1898 – 1913».

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα