Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΓ. Πλακιωτάκης: Τα κράτη οφείλουν να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο – Στηρίζουμε...

Γ. Πλακιωτάκης: Τα κράτη οφείλουν να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο – Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας

 

Γ. Πλακιωτάκης: Τα κράτη οφείλουν να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο – Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας

Τη σημασία οικοδόμησης ουσιαστικής ασφάλειας και αυτονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να είναι ανθεκτική και να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πρόκληση μπροστά στην  ολοένα εντεινόμενη παγκόσμια αστάθεια, εξήρε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στην τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής της Μολδαβίας, στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης «United 4 Moldova», με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα και με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, κα. Maia Sandu.

Ο κ. Πλακιωτάκης, σημείωσε ότι πάνω από όλα, «τα Κράτη οφείλουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο και να πράττουν σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις προκειμένου αυτές να αποτελούν τα μόνα μέσα ειρηνικού τρόπου επίλυσης διαφορών που προκύπτουν στις σχέσεις γειτονικών χωρών που μοιράζονται χερσαία ή θαλάσσια σύνορα».

Αναφερόμενος  στην ενότητα και την ευρωπαϊκή πολιτική διεύρυνσης ο κ. Πλακιωτάκης  σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει θερμά την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας. Παράλληλα, με δεδομένη την γεωγραφική θέση της χώρας στον ευρωπαϊκό χάρτη και τη γειτνίασή της με την εμπόλεμη,  εξαιτίας της απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας, Ουκρανία, επανέλαβε εμφατικά την υποστήριξη της χώρας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ. Πλακιωτάκης πραγματοποίησε διμερείς επαφές με τον Πρόεδρο της Βουλής της Μολδαβίας, κ. Igor Grosu, καθώς επίσης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ένταξης κ. Vladimir Cuc, ενώ συναντήθηκε και με μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μολδαβία.

Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Μολδαβίας τονίζοντας ότι «επιβεβαιώνεται από την απόφαση για το άνοιγμα Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κισινάου στις αρχές του 2024», ενώ παράλληλα, επισήμανε τις προοπτικές «περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, ιδίως στον ενεργειακό τομέα με έμφαση στο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, στον τομέα των κατασκευών και του τουρισμού». Σε αυτή την κατεύθυνση, τοποθετείται και η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Κισινάου, η οποία εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 3.11 και με την οποία μετέβη ο Αντιπρόεδρος της Βουλής στη μολδαβική πρωτεύουσα.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Grosu, ο κ. Πλακιωτάκης επανέλαβε την ισχυρή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα,  ενώ παράλληλα,  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ετοιμότητα της Βουλής των Ελλήνων να παράσχει τεχνογνωσία βέλτιστων πρακτικών στο Κοινοβούλιο της Μολδαβίας.

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα