Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΔέκα «Γαλάζιες Σημαίες» και επαναλειτουργία του Sea Track για πρόσβαση  όλων στη...

Δέκα «Γαλάζιες Σημαίες» και επαναλειτουργία του Sea Track για πρόσβαση  όλων στη θάλασσα(βιντεο)

 

 

Με δέκα «Γαλάζιες Σημαίες» στις παραλίες της συνεχίζει το καλοκαίρι της η Σητεία,  με τις εφτά από αυτές να διαχειρίζεται ο Δήμος και τις τρεις η ΜΑΔΕΣ και ξενοδοχεία, όπως είπε σήμερα η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Ελένη Πλατανάκη, που χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός, γιατί δίνει, είπε προστιθέμενη αξία στην περιοχή.

Η Ελένη Πλατανάκη, αφού θέλησε να διευκρινίσει πως δεν είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση του sea track για την πρόσβαση ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ για να δοθεί η «Γαλάζια Σημαία», ανήγγειλε την εκ νέου λειτουργία του από σήμερα.

Από τις 7 Ιουνίου, όταν έγινε με κάθε επισημότητα η αναγγελία για την χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς πρόσβαση όλων στην παραλία, μέχρι χτες, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από κάποια Επιτροπή, ούτε από το Γραφείο του Δημάρχου πως σταματά προσωρινά η λειτουργία του,  με αποτέλεσμα άνθρωποι που δεν έπρεπε να ταλαιπωρηθούν, να υποστούν αυτή τη δοκιμασία.

Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε αν έχει διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.

Ακόμα, είναι πολύ σωστό πως αυστηρούς όρους που θέτει ο υπεύθυνος για της Γαλάζιες Σημαίες οργανισμός., δεν υπάρχει αναφορά στο συγκεκριμένο μηχάνημα.

Όμως, θέτει άλλα ζητήματα, και αντιγράφουμε από την επίσημη σελίδα.

Τουλάχιστον μια από τις ακτές της Δημοτικής Ενότητας πρέπει να είναι εφοδιασμένη με επικλινείς προσβάσεις και εγκαταστάσεις υγιεινής για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Ειδικότερα, συνίσταται  βραβευμένες με “Γαλάζια Σημαία” ακτές να προσφέρουν υπηρεσίες για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες: πρόσβαση στην ακτή και στα γύρω κτίρια και στις εγκαταστάσεις υγιεινής. Θα πρέπει όμως, οπωσδήποτε, τουλάχιστον μια από τις βραβευμένες με “Γαλάζια Σημαία” ακτές της Δημοτικής Ενότητας να είναι εφοδιασμένη με επικλινείς προσβάσεις και εγκαταστάσεις υγιεινής για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

-Η πρόσβαση στην ακτή θα πρέπει να διευκολύνεται από επικλινείς προσβάσεις για τους χρήστες με διάφορες Ειδικές Ανάγκες. Εάν είναι εφικτό, προτείνεται να υπάρχει σχετική δυνατότητα πρόσβασης μέχρι το νερό. Αν είναι δυνατόν, προτείνεται το υλικό και ο σχεδιασμός της ράμπας να είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

-Οι εγκαταστάσεις υγιεινής πρέπει να είναι σχεδιασμένες για τους χρήστες με Ειδικές Ανάγκες. Η πρόσβαση για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες πρέπει να είναι σύμφωνη με τα σχετικά πρότυπα (ISO). Η ακτή πρέπει να συμμορφώνεται με τους εθνικούς κανονισμούς, σχετικά με την πρόσβαση και τις διευκολύνσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ).

-Επιπρόσθετα, όπου υπάρχουν περιοχές στάθμευσης, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις για τη στάθμευση των οχημάτων ΑμΕΑ.

Όπου δεν ενδείκνυται η τοποθέτηση επικλινών προσβάσεων π.χ. σε θέσεις με απότομα βράχια ή όταν η ακτή διαβρώνεται εύκολα και δεν μπορεί να στηρίξει επικλινείς προσβάσεις, τότε η τοπική αρχή θα πρέπει να ζητά απαλλαγή από το κριτήριο αυτό (dispensation case).

Εάν καμία από τις ακτές του Δήμου δεν είναι εφοδιασμένη με προσβάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, θα πρέπει να υπάρξει αιτιολόγηση στην αίτηση υποψηφιότητας, η οποία αξιολογείται από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα