Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑΔήλωση Σ. Συμεωνίδη για τους 60 περίπου πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στη Σητεία

Δήλωση Σ. Συμεωνίδη για τους 60 περίπου πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στη Σητεία

 

Τον χώρο που κρατούνται οι πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στην Ζάκρο και την ευρύτερη περιοχή τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης επισκέφθηκαν σήμερα νωρίς το μεσημέρι ο Σίμος Συμεωνίδης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Σητείας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»  με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Σητείας Αναγνωστάκη Γιάννη και Μουτάκη Λεωνίδα

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβαν, ανάμεσα στους 60 περίπου κατατρεγμένους, βρίσκονται βρέφη και μικρά παιδιά. Ακόμα, πολλοί τραυματίες, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, εξαντλημένοι από την παραμονή τους στη θάλασσα για τρεις ημέρες, χωρίς τροφή και νερό. Επιπλέον, η κατάστασή τους είναι επιβαρυμένη ψυχολογικά.

Ο χώρος παραμονής τους είναι για μία ακόμα φορά ο χώρος υποδοχής των επιβατών στο λιμάνι όπου είναι εντελώς ακατάλληλος. Οι συνθήκες είναι ανθυγιεινές και επικίνδυνες, με τους πρόσφυγες συνωστισμένους, χωρίς πρόσβαση σε εγκαταστάσεις για την ατομική υγιεινή, χωρίς κλιματισμό. Επιπλέον, χωρίς υποδομές για τη διανυκτέρευσή τους.

Ο Σίμος Συμεωνίδης με αφορμή την επίσκεψη του κλιμακίου έκανε την εξής δήλωση: «Χαιρετίζουμε τους εθελοντές διασώστες, φορείς και το λαό της Σητείας που συνέβαλαν ώστε να καλυφθεί η σίτιση και άλλες ανάγκες τους. Ευτυχώς που οι εθελοντές με την παρουσία και την στάση τους άσκησαν πίεση ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία για να παρασχεθούν από την 7η ΥΠΕ απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, ελέγχου και φροντίδας στους πρόσφυγες.

Για μία ακόμα φορά ο λαός στέκεται αρωγός στις ανάγκες που προκύπτουν, ενώ ο κρατικός μηχανισμός είναι εκκωφαντικά απών! Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την κάλυψη των αναγκών σε μία έκτακτη ανάγκη! Η ευθύνη των κρατικών αρχών δε μπορεί να υποκατασταθεί από το φιλότιμο, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη του λαού. Οφείλουν να αντιμετωπίσουν άμεσα τα  επείγοντα προβλήματα που στο κάτω κάτω δημιουργεί η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Η Δημοτική αρχή οφείλει να πιέσει την κυβέρνηση και να αναλάβει τις δικές της ευθύνες ώστε:

  • Να δοθεί άμεσα η απαραίτητη υγειονομική φροντίδα και να παρέχεται σε όλους για όλο το διάστημα που θα βρίσκονται στην περιοχή μας.
  • Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων, όπως τα βρέφη, τα παιδιά και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας
  • Με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών αρχών, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Σητείας να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για αξιοπρεπή διαβίωση κατά την παραμονή τους, όπως για τη σίτιση και εύρεση κατάλληλου χώρου διαμονής, όπως καταλύματα ή ξενοδοχείο.
  • Να δοθεί πρόσβαση σε διερμηνεία με ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ
  • Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες έκδοσης των απαραίτητων εγγράφων για να μετακινηθούν στον τόπο προορισμού τους.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι πρέπει να καταργηθεί η απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, αποτέλεσμα της αντιδραστικής πολιτικής της Ε.Ε. στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, του Κανονισμού του Δουβλίνου. Ταυτόχρονα να δημιουργηθούν επιτροπές  Ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της Ε.Ε. και της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. ώστε οι πρόσφυγες να ταξιδεύουν απευθείας στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους χωρίς τα θανατηφόρα ταξίδια και τους εκβιασμούς των διακινητών».

 

Το Γραφείο Τύπου

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα