Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑΔήλωση του Σίμου Συμεωνίδη με αφορμή την τριήμερη περιοδεία της Λαϊκής Συσπείρωσης...

Δήλωση του Σίμου Συμεωνίδη με αφορμή την τριήμερη περιοδεία της Λαϊκής Συσπείρωσης σε σχολεία της Α’θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σητείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του Σίμου Συμεωνίδη με αφορμή την τριήμερη περιοδεία της Λαϊκής Συσπείρωσης σε σχολεία της Α’θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σητείας

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Σίμο Συμεωνίδη και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Αναγνωστάκη Γιάννη, Μουτάκη Λεωνίδα, Συμεωνίδη Λεμονιά  και Χρυσουλάκη Γιάννα περιόδευσε την εβδομάδα που πέρασε σε δημοτικά και νηπιαγωγεία της πόλης μας. Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν την Τετάρτη το 2ο δημοτικό σχολείο Σητείας, την Πέμπτη το 1ο και 2ο νηπιαγωγείο Σητείας και την Παρασκευή το ειδικό δημοτικό και ειδικό νηπιαγωγείο Σητείας.

Διαπιστώθηκε ότι όχι μονάχα παραμένουν αλλά επιδεινώνονται διαρκώς τα  σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές εκπαίδευσης του Δήμου και ιδιαίτερα τα προβλήματα που αφορούν τη σχολική στέγη. Υπάρχουν σοβαρά   προβλήματα στη μόνωση, ακατάλληλοι προαύλιοι χώροι, στέγαση τμημάτων σε μικρές αίθουσες, σε υπόγεια με μούχλα, σε κοντέινερ με παλαιωμένα κλιματιστικά και λοιπό εξοπλισμό (έπιπλα, Η/Υ κ.α.).

Επιπλέον αναδείχθηκαν ζητήματα όπως η υποβάθμιση της λειτουργικότητας των νηπιαγωγείων με αποτέλεσμα την μετακίνηση νηπιαγωγών σε άλλες περιοχές του Δήμου, καθώς επίσης και τη δημιουργία τμημάτων με 25 νήπια για κάθε νηπιαγωγό. Ακόμα απασχόλησε αρκετά το πολύ σοβαρό ζήτημα με τις προσλήψεις σχολικών καθαριστριών, όπου  καθαρίστριες με μειωμένο ωράριο και ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν  στην ευθύνη τους ολόκληρα σχολικά κτήρια (μία για το καθένα )και για να ολοκληρώσουν την καθαριότητα τόσο πολλών τ.μ. πρέπει να τσακίσουν το σώμα τους και το μυαλό τους. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίνεται ούτε καν τυπικά σε αιτήματα για παρεμβάσεις που έχουν ανάγκη τα σχολικά κτίρια.

Ειδικότερα για το ειδικό Δημοτικό, το οποίο από φέτος είναι διθέσιο, και ειδικό Νηπιαγωγείο τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά, αφού είναι υποστελεχωμένο από ειδικότητες που χρήζουν προτεραιότητας, όπως λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή, και ενώ έχει ειδοποιηθεί το υπουργείο μέσω της αρμόδια διεύθυνσης, δεν έχει συσταθεί ούτε μια τέτοια  οργανική θέση. Ταυτόχρονα με την πρόσληψη ενός ψυχολόγου και ενός κοινωνικού λειτουργού για όλον τον νομό οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι αντικειμενικά ένα τίποτα για να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών και οι γονείς θα βάζουν  για άλλη μια χρονιά βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα μετακινούνται στον Άγιο Νικόλαο ή στο Ηράκλειο για να έχουν τα παιδιά τους αυτά για τα οποία υπεύθυνο είναι το κράτος. Επιπλέον σοβαρό ζήτημα είναι  η καταλληλότητα του χώρου όπου τα παιδιά κάνουν το διάλειμμά τους στην παιδική χαρά δίπλα από το σχολείο, η οποία έχει ούτως ή άλλως σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και λειτουργίας για όλα τα παιδιά, πόσο μάλλον για τα παιδιά του ειδικού δημοτικού και ειδικού νηπιαγωγείου Σητείας.

 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Σίμος Συμεωνίδης, με αφορμή την περιοδεία έκανε την παρακάτω δήλωση:

« Κάθε χρόνο η κατάσταση στα σχολεία είναι ίδια και χειρότερη. Στα σχολικά κτήρια δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση ουσιαστική ώστε να λυθούν τα προβλήματα στέγασης και ασφάλειας εκπαιδευτικών και μαθητών παρά  μόνο μπαλώματα, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει κανένας αντισεισμικός έλεγχος με επιστημονικό προσωπικό από την περιφέρεια και τον δήμο, παρά μόνο οπτικός. Το κράτος είναι απών, η νυν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχουν προτεραιότητα τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών με τις συνεχείς υποχρηματοδοτήσεις στις σχολικές επιτροπές και στους Δήμους. Η στάση της δημοτικής αρχής του Δήμου μας είναι να διαχειρίζεται τη μιζέρια περιμένοντας να ανοίξει κάποιο πρόγραμμα που να αφορά την αποκατάσταση σχολικών κτηρίων ή την ανέγερση νέου, αντί να διεκδικεί κονδύλια, μαζί με τον σητειακό λαό, από το κράτος.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στα τέσσερα χρόνια της θητείας της δημοτικής αρχής τα σχολεία του Δήμου απασχόλησαν κατά μέσο όρο το 2% του Τεχνικού Προγράμματος έργων κάθε χρόνο και μάλιστα χωρίς υλοποίηση τουλάχιστον την πρώτη χρονιά.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές αγωνιούν για την κάλυψη των αναγκών στα σχολεία, σε τι κτήρια θα κάνουν μάθημα, αν κάθε παιδί θα έχει τον εκπαιδευτικό που χρειάζεται από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς σε γενικά και ειδικά σχολεία, πώς θα καλύψουν τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών τους, αφού φέτος οι προσλήψεις παράλληλης στήριξης είναι με το σταγονόμετρο.

Η κυβέρνηση της Ν∆ και ο νέος υπουργός Παιδείας διατυμπανίζει κι αυτός ότι θα «αναβαθμίσει» κι άλλο το σχολείο. Θα το κάνει «ψηφιακό» ή μπορεί και… εικονικό! Πίσω από τα μεγάλα λόγια, η πραγματικότητα αποκαλύπτεται! Αυτή η κατάσταση έχει όνομα: Είναι η πολιτική που μετράει τα πάντα με βάση το κέρδος των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών. Γι’ αυτή την πολιτική δουλεύουν όλες οι κυβερνήσεις και οι υποψήφιοί τους στις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές.

Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να πάνε καλύτερα. Το έχουμε βιώσει όπου και όποτε μπήκαμε στον αγώνα και τη διεκδίκηση για τις μορφωτικές ανάγκες όλων των παιδιών. Απέναντι λοιπόν στο σχολείο που βιώνουμε, το σχολείο της υποχρηµατοδότησης, της κατηγοριοποίησης και της υποβάθμισης, προτάσσουμε τον αγώνα για να περπατήσουμε τον δρόμο του σύγχρονου σχολείου για όλες και για όλους, όπου όλα τα παιδιά θα μαθαίνουν τα σύγχρονα Γράμματα της εποχής µας και δεν θα αποκλείονται από τη μόρφωση. Γιατί τίποτα από αυτά που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά µας δεν είναι πολυτέλεια. Γιατί το σχολείο μπορεί να «βγάζει» ανθρώπους και όχι ρομπότ!

Καλούμε τον Σητειακό λαό να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο και στην Περιφέρεια για να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις αυτά που έχουμε ανάγκη σήμερα!

  • Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία με δημιουργία νέων, παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες στα κτίρια και στα προαύλια. Να γίνει άμεσα ουσιαστικός και ενδελεχής προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων.
  • Να μετατραπούν σε πλήρης απασχόλησης οι υφιστάμενες καθαρίστριες. Να παλέψουμε για προσλήψεις επιπλέον μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των σχολείων. Να πάψει η ομηρία τους και η σωματική τους εξόντωση.
  • Να διεκδικήσουμε γενναία χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σχολείων.
  • Να στελεχωθεί η τεχνική υπηρεσία του Δήμου και το εργατικό δυναμικό του δήμου με μόνιμες προσλήψεις όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων ώστε να διατεθούν στις ανάγκες των σχολικών μονάδων.
  • Να καθιερωθεί στη Σητεία το δωρεάν γεύμα και δεκατιανό σε όλα τα παιδιά.

Ταυτόχρονα να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του αγώνα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών ώστε:

  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά εκπαιδευτικών.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη. Να υπάρξει επιβολή πλαφόν στις τιμές των ειδών αυτών.
  • Να γίνει άμεση έναρξη των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας και Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης. »

 

Το Γραφείο Τύπου

12 Σεπτεμβρίου 2023

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα